En Sıcak Konular

Bomba yapılmasın diye gübreye şifre!

15 Nisan 2008 09:09 tsi
Yeni bir projeye göre, gübreye de mazot ve benzinde olduğu gibi 'marker-işaretleyici' konulacak.

Gübrenin son zamanlarda terör örgütleri tarafından patlayıcı yapımında kullanılması güvenlik birimlerini harekete geçirdi. Gübrenin içeriğindeki amonyum nitrat, patlayıcı özellik taşıdığı için teröristler tarafından bombalı eylemlerde sıkça kullanılıyor.

Dolayısıyla güvenlik birimleri yurtiçinde ticareti yapılan gübrenin izini takip etmek istiyor. Bu sayede bomba yapımında kullanılan gübrenin üretildiği yerden, son satın alana kadar bütün isimlere ulaşmak mümkün olacak. Bu çerçevede Ankara'da İçişleri Bakanlığı, Milli Savunma Bakanlığı, Genelkurmay Başkanlığı, Emniyet Genel Müdürlüğü ve TÜBİTAK'tan üst düzey isimlerin bulunduğu bir ekip oluşturularak, konuyla ilgili proje başlatıldı.

Proje, gübreye de mazot ve benzinde olduğu gibi 'marker-işaretleyici' konulmasını içeriyor. Yapılan çalışmaların ardından, ilk deneme yapıldı. TÜBİTAK tarafından DNA markeri olarak da tanımlanan 'özel şifre' konulmuş gübreler patlatıldı. Olay yerinden toplanan numunelerde yapılan incelemelerde gübreye enjekte edilmiş DNA şifresinin herhangi bir bozulmaya maruz kalmadan korunduğu tespit edildi.

Son dönemde başta PKK terör örgütü olmak üzer birçok illegal örgütün patlayıcı olarak amonyum-potasyum nitrat (gübre) kullandığının tespit edilmesi güvenlik birimlerini harekete geçirdi. Bu konudaki en sert çıkış Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral İlker Başbuğ'dan geldi. Başbuğ, bir süre önce Eğirdir Dağ Komando Tugayı'nda yaptığı açıklamalarda, terör örgütü PKK'nın patlayıcı olarak amonyum nitrat gübre kullandığını vurgulamış ve tedbir alınması gerektiğini söylemişti.

Gübredeki azot derecesinin yüzde 26-28'e düşürülmesi ve gübrenin kontrollü satılmasını gündeme getirmişti. Ancak Kara Kuvvetleri Komutanı'nın bu isteği, Türkiye'nin toprak yapısına takıldı. Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker, azot oranının düşürülmesi talebine, "Her ülkenin toprak yapısı ayrıdır. Hatta büyük ülkelerin farklı bölgelerinde, farklı toprak kimyası vardır. Her toprak kimyasının da ihtiyaç hissettiği gübre çeşidi ayrıdır. Ama birçoğunun bünyesinde bir şekilde üre, amonyak, bu tür kimyasal elementler var. Başka ülkeler kendi ihtiyaçlarına, toprak yapılarına göre alıyor. Biz yüzde 26'lık azottan bunu karşılamaya kalkarsak mevcut gübrenin 2 katını kullanmak mecburiyetinde kalacağız. Çünkü neticede toprağın belirli bir azot, amonyak, üre ihtiyacı var." açıklamasını yapmıştı. Türkiye'de yıllık 5 milyon ton civarında gübre tüketiliyor.

Ancak, aradan geçen zamanda Ankara'da, konunun tarafları, güvenlik güçlerinin masasındaki en önemli konular arasında yer alan gübre ticaretinin kontrolüyle ilgili bir araya geldi. Müzakerelerin ardından, en sağlıklı yolun akaryakıtta olduğu gibi ürünün niteliğini bozmayacak bir 'kimyasal mühür'le işaretlenmesinde mutabakata varıldı. Güvenlik birimlerine yakın kaynaklardan edinilen bilgiye göre gübreyi işaretlemek için de bir DNA markeri üretildi. Ardından yapılan testlerde başarı elde edildi. Küçük çaplı deneysel amaçlı patlama deneylerinde, olay mahallindeki kalıntılardan DNA şifresine ulaşılmaya çalışıldı. Araştırmada başarılı sonuçlar alındı. Projenin bütün tarafları geçtiğimiz hafta tekrar Ankara'da bir araya gelerek ayrıntıları konuştu. Söz konusu kimyasal mühür, parmak izinin bile gelişmiş hali' olarak tanımlanıyor. Dolayısıyla gerek yurtiçinde üretim yapan gerekse yurtdışından ithal eden her şirkete özel bir kimyasal mühür verilecek. Her şirket ürettiği ya da ithal ettiği gübreye DNA markerini ekleyecek. Bomba yapımında kullanılan ürünün izi de rahatlıkla sürülebilecek. Söz konusu şifreleme yönteminin, barut, dinamit gibi diğer patlayıcılara eklenmesi de söz konusu.

zaman



Bu haber 562 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,713 µs