‘Çevreci’ katiller ya da ‘yeş | " /> ‘Çevreci’ katiller ya da ‘yeş | "/>

En Sıcak Konular

‘Çevreci’ katiller ya da ‘yeş

14 Nisan 2008 17:16 tsi
‘Çevreci’ katiller ya da ‘yeş Küresel ısınmanın, çevre kirliliğinin failleri çevreciliğe, yeşil kıyafetlere bürünüyorlar. Bu yeni 'yumuşak yeşil sermaye', laikçilerin İslami sermaye dediği türden değil. İşin içinde iş var! Küresel ısınmada 'madalyonun öteki yüzü'ne hoşgeldiniz...

Önce Jerusalem Post gazetesinin haberini okuyalım:

Polis Merkezi ve Coca Cola sponsorluğunuyaptığı 2020 Çevre Konferansı’nda, Al Gore’un kampanyasının iletişim danışmanlığını yapan Empax firmasının başkanı Martin Kace şunları söyledi:“İsrail yeşil bir kimliğe ihtiyaç duymaktadır. İsrael’in çevreye duyarlı üretim teknolojisinde dünyada lider olması gerekiyor. Çevrenin İsrail’in dünyada bir numara olacağı konu olmalı. Her şirketin çevreye olan duyarlılığını kanıtlayıp satışlarını daha arttırabilir.”

İkinci dersi de “softly green” “yumuşak yeşil” başlığıyla veren Kace, burada şirketin yapması gerekenin çevreye duyarlı ürettiği ürünü yine aynı şekilde çevresel bir paketlemeye tabi tutması gerektiğini belirtti.

Leumi Card firmasının CEO’su Arye Heilwell açıklamasında bu kampanyalar kapsamında kimi zamanlar müşterilerine çevreci promosyonel ürünler verdiklerini ve çevre konferanslarına destekte bulunduklarını belirtti.  Başka bir temsilci de kullandıkları kalemlere kadar geri dönüşümlü ürünleri tercih ettiklerini belirterek tüm kurum kapsamında çevreye duyarlılık kampanyası başlattıklarını belirtti.

Şimdi gelelim haberin analizine:

Bu meselenin üç boyutu var. Birincisi ekonomi politik; ikincisi imaj, gösteriş ve üçüncüsü buradan hareketle küresel politik…

Birinci boyut: Küresel kapitalizm önce çevreyi, insanların güvenliğini sağlığını gasp edip, tahrip etti. Şimdi de kendi ürettiği sağlığı, çevreyi, güvenliği pazarlıyor. Fakat ilk baştaki çvre ile sonradan pazarlanan çevre ve ilk güvenlikle sonradan pazarlanan güvenlik ve sağlık arasında fark var. Yani şimdiki çevre, güvenlik ve sağlık, eskisi gibi değil… İşte bu fark kapitalizmin iktidarının ve sermayenin birikimine gidiyor.

Yukarıda adı geçen firmalar ve benzerleri bu konferansta tam da bu stratejiyi konuşuyorlar. Dünyanın sağlığının, çevresinin, güvenliğinin sömürüsünün stratejisi bu….

Fakat bu ekonomi temelli bu stratejinin ikinci boyutu teşkil eden imaj meselesinin de düşünülmesi lazım ki, hedefe ulaşılsın.

Bu firmalar dünyanın şuanda yaşadığı çevre felaketlerinin ve sorunlarının baş sorumluları arasındadır. Şimdi bu gerçeği düzeltmek için makyaj yapmak zorundalar. Çünkü makyajlar kötülükler gizlensin diye yapılır. Kötülüklerini gizleyecekler ki daha rahat sömürsünler dünyayı.

İmaj dünyasında yaşamamızın bedeli de bu işte. Dünyanın en yakıcı sorunları insanlık için değil, ancak onların imajlarının düzelmesine yardımcı olacağı zaman çözülmeyi hak ediyor.

Üçüncü boyut ise bu iki boyutun kesiştiği küresel politik düzlem… İki boyut kesişiyor çünkü politika ekonomik çıkar için yapılır ve imajlara ihtiyaç duyar.

Küresel ısınmanın bir imaj kampanyasına dönüştüren Al Gore’a imaj danışmanlığı yapan Empax firmasının başkanının da bu konferansta konuşmacı olmasını ve ifadelerini düşününce şu sonuca varıyoruz:

Kendilerinin asıl sorumlusu oldukları küresel ısınma kampanyasıyla yine prim yapacaklar, iktidarlarını ve karlarını pekiştirecekler, kendilerini temize çıkartarak karşımıza “dünyanın kurtarıcıları”olarak çıkacaklar. Hatta daha ileri giderek bu kampanyanın yıldızı olan Al Gore “postmodern Mesih” olarak lanse edilecek.

Ve böylece demokratların şuandaki lider adayları Obama ve Clinton başarısız olurlarsa, Demokrat Parti’nin liderliğine Al Gore’un getirileceği de muhtemel…

Çevremizin katilleri, sömürenleri çevreci kılığındalar… Bu “yumuşak yeşil” sermayeye dikkat!... Doğamızı ve bizi yumuşak yumuşak sömürecekler…

Samimi çevrecilerimizin işi zor…

www.iyibilgi.com analiz İlhan Döğüş



Bu haber 1,481 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler

    3,614 µs