En Sıcak Konular

Bakan'ın eleştirisi Yarsav'ı kızdırdı

14 Nisan 2008 16:35 tsi
Adalet Bakanı Şahin'nin "Danıştay'a gidip ertesi gün karar alabiliyorlar" sözlerine tepki gösteren YARSAV Başkanı Eminağaoğlu, hukuksal yollara başvuracağını belirtti.

Yargıçlar ve Savcılar Birliği (YARSAV) Başkanı Ömer Faruk Eminağaoğlu, Danıştay'ın 3 Kasım 2007 tarihli adli yargı hakim adaylığı sınavının yürütmesinin durdurulmasına ilişkin kararı veren kurulda, ''hiçbir yasal engel olmamasına rağmen'' YARSAV üyesi hiçbir yüksek yargıcın yer almadığını belirtti.

YARSAV Yönetim Kurulu adına Başkan Ömer Faruk Eminağaoğlu imzasıyla yazılı açıklama yapıldı.

Eminağaoğlu, Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin'in dün bir televizyon kanalında, ''Danıştay'a gidip ertesi gün karar alabiliyorlar. Çünkü Danıştay'daki hakim ve savcıların büyük çoğunluğu dernek üyesi. Bir derneğin açtığı davaya, o derneğin üyeleri bakıyor ve sınavlarla ilgili o kadar çok davalar oldu ki. Sınav yapıyorsunuz, durduruluyor'' şeklindeki sözlerinin gerçeklerle bağdaşmadığını savundu.

YARSAV'ın 3 Kasım 2007'de yapılan adli yargı yargıç adaylığı sınavlarındaki puanlama yönetiminin hukuka aykırı olduğu gerekçesi ile 13 Temmuz 2007'de Adalet Bakanlığı ve ÖSYM Başkanlığı'na başvurduğunu hatırlatan Eminağaoğlu, başvurunun sonuçsuz kalması ve söz konusu yazılı yarışma sınavının yapılması üzerine, 19 Kasım 2007'de iptal davası açtıklarını anlattı.

Bu davada, Danıştay 12. Dairesi'nin 21 Mart 2008'de yürütmenin durdurulmasına karar verdiğini anımsatan Eminağaoğlu, şunları kaydetti:

''Anılan kararı veren kurulda, 'hiçbir yasal engel olmamasına rağmen' YARSAV üyesi hiçbir yüksek yargıç yer almamış, YARSAV kurucu üyesi olan Sayın Daire Başkanı ise Hukuk Usulü Muhakemeleri Kanunu uyarınca yine hiçbir zorunluluk olmamasına rağmen davadan çekilmiş ve davaya katılmamıştır.

Adalet Bakanlığı görevini yürüten Sayın Bakan'ın gerçekle ve hukuksal doğrularla bağdaşmayan, hak arama özgürlüğümüzü zedeleyen, YARSAV ve Danıştay'ı gölgeleyen söz konusu beyanlarını düzeltmesini bekliyor, aksi halde bu beyanların amaçlı olduğunun kabulü ile hukuksal yollara başvuracağımızı belirtiyoruz.''


Adalet Bakanı Şahin: Danıştay'a gidip ertesi gün karar alabiliyorlar

Adalet sistemindeki sorunlara da değinen Şahin, 4 bin 115 hakim ve savcı açığı bulunduğunu, bu açığı kapatmak için sınav yaptıklarını söyleyen Şahin, bu yıl iki sınav daha yapacaklarını bildirdi.

Sınavların ÖSYM'ce yapıldığını, ardından mülakat sınavı yapıldığını anımsatan Şahin, şunları kaydetti:

''Sınav yapıyoruz, Danıştay yürütmenin durdurulması kararı verdi. Şimdi de puanlama sisteminin yanlış olduğunu ileri sürüyorlar. YARSAV diye bir dernek var. Başında da Yargıtay savcılarından bir arkadaşımız var. Onlar hemen Danıştay'a gidip ertesi gün karar alabiliyorlar. Çünkü, Danıştay'daki hakim ve savcıların büyük çoğunluğu bu derneğin üyesi. Bir derneğin açtığı davaya, o derneğin üyeleri bakıyor ve sınavlarla ilgili o kadar çok davalar oldu ki. Sınav yapıyorsunuz, durduruluyor. Şimdi mülakatı kazanmış 114 arkadaş, kapı kapı dolaşıyorlar.''

Aktif haber



Bu haber 569 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,480 µs