En Sıcak Konular

Orkinoslara 'Suşi' kurşunu tepki topluyor

14 Nisan 2008 15:12 tsi
Orkinoslara 'Suşi' kurşunu tepki topluyor
Hedef büyüten Türk balıkçılar, Japonlar’ın geleneksel yemekleri "suşi" ve "şaşimi"nin hammaddesi olan orkinosu, denizde avlanmaya gerek kalmadan çiftliklerde yetiştirmenin hazırlıklarını yapıyor. Balıklara karbondioksit veriliyor, çevreciler tep

Ülkemizde dom dom kurşunuyla avlanan orkinoslar, Japonya'da artan 'suşi' talebinin karşılanması için artık özel çiftliklerde üretilecek. Çevreciler bu olaya büyük tepki gösteriyor...Dünyanın en kârlı balıkçılık faaliyetleri arasında gösterilen orkinos, en fazla Japonya'da tüketiliyor. Türk üreticiler, Japon pazarının yüzde 20'sine hakim.

Hedef büyüten Türk balıkçılar, Japonlar’ın geleneksel yemekleri "suşi" ve "şaşimi"nin hammaddesi olan orkinosu, denizde avlanmaya gerek kalmadan çiftliklerde yetiştirmenin hazırlıklarını yapıyor. Türkiye'nin en büyük orkinos üreticisi olan Akua-Dem, İzmir Çeşme'de SİT alanı olan Ildır'daki orkinos tesislerinde 2000 yılından beri üretimini sürdürüyor. Türkiye'deki üretici pazarının yüzde 80'ine sahip olan firma, yakın zamana kadar göç sırasında yakalanan balıkları çiftliklerde büyüterek satıyordu.

YUNANİSTAN'LA ORTAKLIK

Orkinos Yetiştiricileri ve İhracatçıları Derneği'nin de başkanı olan Akua-Dem Yönetim Kurulu Başkanı Musa Nedim Anbar Anadolu Ajansı'na yaptığı açıklamada, sorunun çözümü için yumurtadan yavru elde ederek büyütme yoluyla çiftliklerin kurulmasının gündeme geldiğini belirtti. Şu ana kadar 6 çiftlik kurduklarını belelirten Anbar, Hollanda'dan sonra Yunan şirketiyle de yatırım yapacaklarını aktardı. Üreticileri için kârlı bir sektör olan orkinos için, çevreciler ve hayvanseverler ise ayakta.

BUGÜN'e konuyla ilgili görüşlerini aktaran Greenpeace Denizler Kampanyası Sorumlusu Banu Dökmebaşı, orkinos avcılığının tamamen kontrolden çıktığı iddiasında. Orkinosların ağırlığının 7 katı yem tükettiğini söyleyen Dökmenbaşı, kullanılan yemlerin, deniz doğal yaşamına ve çevreye zarar verdiğini düşünüyor.

LEZZET İÇİN KATLİAM

Orkinosların ihracata hazır hale getirilmesi sırasında balıklara karbondioksit verildiğini de sözlerine ekleyen Dökmebaşı, "Karbondioksitin etkisiyle su yüzeyine çıkan balıklar dalgıçlar tarafından katledilmekte. Karbondioksit suşinin lezzetini artırmak için ne kadar faydalıysa çevrede bulunan diğer canlıların yaşamı için o kadar zararlı. Denizlerin kirlenmesine, balık yumurtalarının yok olmasına neden olmakta" diye konuştu.

FİRMAYA DOKUNULAMIYOR

Dökmebaşı, yetkili organların bu duruma sessiz kalmalarını anlayamadıklarını söyledi. Akua-Dem firması içinde çalışanlarla yaptıkları görüşmelere de değinen Dökmebaşı, "Bize, firmanın bağlantılarının çok kuvvetli olduğu, firmaya kimsenin bir şey yapamayacağı söylendi" dedi. Sözkonusu şirketin 6 kurucusu arasında, deniz kuvvetlerinden emekli bir albay ve deniz kuvvetlerinden ayrılma iki yüzbaşı bulunuyor. Kurucu ortaklardan Engin Gürdeniz'in kardeşi de Deniz Kuvvetleri'nde halen görev yapan Tuğamiral Cem Gürdeniz. Tuğamiral Gürdeniz de, Çeşme'deki çiftliklere bizzat ziyaretlerde bulunuyor.

TURiZMi VURUYOR

Deniz Temiz Derneği TURMEPA Genel Sekreteri Levent Ballar da, orkinos çiftliği kurulması düşünülen sahanın, diğer balık çiftliklerinde olduğu gibi, su derinliğinin yüksek ve kıyılardan uzak olması gerektiğini bildirdi. Ballar, balık çiftliklerinin acilen kıyıdan uzaklara çekilmesi gerektiğini açıkladı. Ballar şunları söyledi: "Bu çiftliklerin ekonomimize katkısına rağmen koylarda olmaları nedeniyle deniz ve görüntü kirliliği yaptığı ve uzun vadede turizmi negatif yönde etkileyeceği kesindir." Orkinos çiftliklerinde, hayvanların sıkıştırılıp dom dom kurşunu ile vurulması görüntüleri, Japonya'daki balina ve Kanada'daki fok balıkları katliamlarını anımsatıyor. Hayvanseverlerin büyük tepkisi ile karşılaşan bu iç burkan görüntüler, “www.orkinos.hostsnake.com” sitesinde ayrıntılarıyla yayınlanıyor.

 



Bu haber 579 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,617 µs