PKK'yı beraber vuralım pazarlığı | " /> PKK'yı beraber vuralım pazarlığı | "/>

En Sıcak Konular

PKK'yı beraber vuralım pazarlığı

14 Nisan 2008 14:39 tsi
PKK'yı beraber vuralım pazarlığı İran, PKK'ya karşı ortak hareket etme konusunda ısrarlı. İranlı bir heyet Ankara'da kritik bir görüşme yapıyor. Aynı saatlerde Kandil'i bombalayan İran topçusu da mesaj gönderdi.

Türkiye'nin PKK'yla mücadelede ABD'yle beraber hareket etmesi üzerine İran atağa geçti. İranlı bir heyet PKK'ya karşı birlikte hareket düzenleme teklifiyle Ankara'ya geldi ve bugün görüşmelere başladı.

Bu görüşmeler sürerken İran topçusu da Kandil'i dövdü. Böylece Türkiye'ye "Biz hazırız, istekliyiz, gelin beraber operasyon yapalım" mesajı daha güçlü iletilmiş oldu.

Ancak Türkiye, tüm Dünya'nın nükleer kriz nedeniyle tavır aldığı İran'la askeri bir ittifak görüntüsü vermek istemediği de ortada. ABD'nin son sınır ötesi operasyonundaki yardımının bir nedeni de Türkiye'nin İran'a yakınlaşmasına engel olmaktı.

Uzmanlara göre Kandil'i Türkiye tarafından etkisizleştirmek neredeyse imkansız. Sarp kayalıklarla adeta doğal bir kale olan Kandil'in sınırlı düzlükleri de PKK tarafından tuzaklarla çevrilmiş durumda. Hava harekatları da yine dağların yapısı nedeniyle her zaman etkili olamıyor.
Uzmanlar, Kandil'in en zayıf noktasının İran tarafında kaldığını ve bu noktadan yapılacak bir kara harekatının PKK'yı bu bölgeden kazıyacağı görüşünde birleşiyor.

Bugün Ankara'da başlayan 12. Türkiye-İran Yüksek Güvenlik Komisyonu'nda işte bu konu görüşülecek. Türk heyetine İçişleri Bakanlığı Müsteşarı Osman Güneş’in başkanlık ettiği görüşmelere İran İçişleri Müsteşarı Abbas Muntac’ın başkanlığındaki bir heyet katılıyor. Türk heyeti ise üst düzey Emniyet, Jandarma Komutanlığı, MİT ve Dışişleri Bakanlığı yetkililerinden oluşuyor.

Beş gün sürmesi beklenen toplantının ana konusu PKK'ya karşı işbirliği. Son olarak 2006 yılında Tahran’da toplanan Komisyon, terörle mücadelede işbirliğine ilişkin önemli kararlar almıştı.

Şubat 2006’da düzenlenen 11. Yüksek Güvenlik Komisyonu toplantısında iki ülke, “Bölgenin terörden tamamen arandırılması” amacıyla terörle mücadelede “aktif” işbirliğini öngören bir Mutabakat Zaptı imzalamıştı.

KANDİL'E BOMBA YAĞIYOR

Görüşmeler sürerken İran Ordusu Kandil'e karşı bir harekat başlattı. Irak Kürdistan Yurtseverler Birliği'nin açıklamasına göre, bugün sabah yerel saatle 07.00’de İran askerleri Sengeser ve Pişdere kesimlerinde Kandil Dağı eteklerindeki bazı alanları bombaladı. KYB’nin denetimi altında bulunan Sengeser Nahiyesinin Kaymakamı Abdullah İbrahim, İran topçusunun Kandil, Kenere, Sawen ve Mamend dağlarındaki bazı bölgeleri top atışı altına aldığını söyledi.

İran Ordusu, uzun zamandır kendilerine karşı eylem yapan PJAK’lı teröristlere karşı İran- Irak sınırında operasyon düzenliyordu. Geçen hafta İran ordusunun bu sınara yaklaşık 2 bin askeri konuşlandırdığı belirtilmişti. 

Hürriyet
 



Bu haber 595 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,161 µs