En Sıcak Konular

İşkencecilerin mutluluk tablosu!

14 Nisan 2008 13:38 tsi
İşkencecilerin mutluluk tablosu! Bu resme iyi bakın! Pozlar, açılar, ışık, makyaj... Herşey gayet mükemmel... İmaj mükemmel çünkü içlerinde birşey gizliyorlar. Makyaj kötülükleri gizlemek için yapılır. Bu fotoğraf, El-Kaide üyelerine nasıl işkence yapılacağı karar verildikten sonra çekil

Bush’un ilk başkanlık döneminde, yardımcısı Cheney, eski Dışişleri Bakanı Powell ve dönemin Ulusal Güvenlik Danışmanı Rice ile toplanıp El Kaide zanlılarına uygulanacak işkence yöntemlerini belirledikleri ortaya çıktı

ABD Başkanı George W. Bush’un ilk başkanlık döneminde, Başkan Yardımcısı Dick Cheney, eski Dışişleri Bakanı Colin Powell ve dönemin Ulusal Güvenlik Danışmanı Condoleezza Rice’ın, Bush’un onayıyla Beyaz Saray’da toplantı düzenleyerek El Kaide tutuklularına uygulanacak “işkence” yöntemlerini belirledikleri ortaya çıktı.

Amerikan ABC News kanalının haberine göre, 11 Eylül saldırılarının ardından başlatılan toplantılarda, “geliştirilmiş sorgulama teknikleri” tartışılıyor, sonra da bu tekniklerin yasal sayılması için gerekli düzenlemeler yapılıyordu. Toplantılara, aralarında Cheney, Rice ve Powell’la birlikte, dönemin Savunma Bakanı Donald Rumsfeld, CIA Başkanı George Tenet ve Adalet Başkanı John Ashcroft’ın dahil olduğu Ulusal Güvenlik Konseyi Yönetim Kurulu üyeleri katılıyordu. Başkan Bush’a ulusal güvenlik politikası konusunda tavsiyelerde bulunmak üzere bir araya gelen kurula Condoleezza Rice başkanlık ediyordu.

İşkence koreografisi

ABC News ile AP ajansına konuşan kaynaklar, bu toplantılarda, işbirliği yapmaya yanaşmayan El Kaide şüphelilerinin sorgulanması sırasında ne gibi teknikler kullanılması gerektiği detaylı olarak görüşülüyordu. CIA yetkilileri sorgulama taktiklerini tüm detaylarıyla sergiliyor; ardından Ulusal Güvenlik Konseyi Yönetim Kurulu da hangi yöntemlerin uygulanacağına karar veriyordu. Bu toplantıların sonunda tokat atma, itme, uykusuz bırakma ve boğulma hissi verme gibi yöntemler onaylandı. Bu sorgulama taktiklerinin tüm detaylarıyla tartışıldığı ve hatta bazı sorgu işlemlerinin “koreografisinin” bile çıkarıldığı belirtildi.

AP ajansına konuşan eski bir üst düzey istihbarat görevlisi, bu toplantılarla paralel olarak Adalet Bakanlığı’nın 2002-2003 yılları arasında bazı sorgulama yöntemlerini yasal kabul eden raporlar yayımladığını söyledi. İsmi gizli tutulan yetkili, “Toplantılarla raporların zamanlamasına bakarsanız bir bağlantı olduğunu görürsünüz” dedi.

Sorgulama yöntemlerinin yasal olduğunu bildiren eski Adalet Bakanı John Ashcroft’ın bu tartışmaların Beyaz Saray’da yapılıyor olmasından rahatsız olduğu da belirtildi. Ashcroft’ın bir toplantı sırasında, “Neden bunları Beyaz Saray’da konuşuyoruz. Tarih bunu iyi yazmayacak” dediği kaydedildi.

Toplantıların ortaya çıkması ABD’de fırtına kopardı. Demokrat Senatör Edward M. Kennedy, haberi, “Bush yönetiminin işkence yöntemlerini kullandığının ifşaatı” olarak yorumladı. Senatör Kennedy, “21. yüzyılda ABD’de yönetimin en tepesindeki yetkililerin düzenli olarak Beyaz Saray’da toplanıp iskenceyi onayladıkları kimin aklına gelirdi?” dedi.

Amerikan İnsan Hakları Derneği’nden (ACLU) yapılan açıklamada da, “İşkence operasyonunun Beyaz Saray tarafından yönetildiği  sonucu çıkmaya başlıyor” denildi. ACLU, Kongre’den olayı soruşturmasını istedi. Tartışmalar sürerken geçen cuma günü ABC News’e konuşan Başkan Bush, bu toplantılara onay verdiğini söyledi. Toplantıların “şaşırtıcı olmadığını” söyleyen Bush, “Ulusal güvenlik ekibimizin toplantı yaptığından haberdarım. Ve bunu ben onayladım” dedi.

milliyet



Bu haber 437 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,692 µs