ŞOK! MEB müfettişleri Eğitimde dayağı s | " /> ŞOK! MEB müfettişleri Eğitimde dayağı s | "/>

En Sıcak Konular

ŞOK! MEB müfettişleri Eğitimde dayağı s

14 Nisan 2008 11:28 tsi
ŞOK! MEB müfettişleri Eğitimde dayağı s Dayakla suçlanan müdürü müfettişlerin bu görüşü kurtardı: Öğrencinin eline bando bagetiyle vurulması sınıf disiplinini sağlama ve eğitim/terbiye amaçlıdır.

Moda İlköğretim Okulu'nda, öğrencilerin eylem yapmasına neden olan 'müdür dayağı' ve 'sürgün' olayında, Milli Eğitim Bakanlığı müfettişlerinin dayağı savunduğu ortaya çıktı. Müfettişler hazırladıkları raporda, okullarda 'eğitim amaçlı' dayak atılabileceğini savundu. Bir okul müdürünün öğrencilerin ellerine bando bagetiyle vurması, "Sınıf disiplinini sağlama ve eğitim terbiyesi amaçlıdır. Disiplin sağlamak için eğitim amaçlı olan bu davranışı Danıştay 2. Dairesi'nin 1978 tarihli kararında belirtildiği üzere, 'Öğretmenin öğrencisini dövmesi, disipline yönelik terbiye niteliktedir' kararına da uygun düşmektedir" ifadeleriyle 'yasal bir uygulama' gibi gösterildi. Müfettişlerin raporu üzerine müdür görevinde kalırken, müdürün davranışlarından rahatsız olan öğretmenler sürgün edilmişti.

İstanbul'daki Kadıköy Moda İlköğretim Okulu'nda 2005 yılında rehber öğretmenin bir sınıfta yaptığı ankette, 'Müdür sopasını bıraksın', 'O çağdışı sopayı istemiyoruz' yanıtları alınınca açığa çıkan olay basına yansımış ve soruşturma açılmıştı.

'Kulağı tutar, çekmeyiz'


Okul Müdürü Hüseyin Ceylan'ın öğrencilerini sopayla dövdüğü ve tehdit ettiği yönündeki iddiaların gazeteye yansıması üzerine harekete geçen MEB müfettişleri okula giderek müdür, öğretmen, öğrenci ve velilerle görüştü. Yanında çakı taşıdığı ve sürekli olarak okul içerisinde sopa gösterdiği iddia edilen Ceylan, hakkındaki iddialara, "Çakı taşıdığım doğrudur ancak bu çakıyı uzun yola gittiğim için yanımda bulunduruyorum" yanıtını verdi. Müdür, öğrencileri dövdükten bir gün sonra sınıfa gelerek "Sizin bu yediğiniz dayak değil, siz dayak görmemişsiniz. Sizi öyle bir döverim ki dayak nedir görürsünüz" sözleriyle tehdit ettiğini de doğrulayarak, "Bu sözleri söyledim. Bizler zaman zaman öğrencilerin kulağını tutarız ama çekmeyiz. Zaman zaman kaşlarımızı çatarız ama kızmayız" dedi.

Müfettişler, soruşturmayı bitirirken, dayakla suçlanan okul müdürü aklanmış ve görevde kalmasına karar verilmişti. Buna karşılık Ceylan'ın davranışlarını eleştiren dört öğretmen başka okullara sürgün edilmişti. Bunun üzerine öğrenciler eylem yaparak öğretmenlerini geri istemişti. Basında geniş yer bulan olayda müfettişlerin hazırladığı rapor, iki yıl sonra detaylarıyla yeniden gündeme geldi. 'Eğitim amaçlı dayağın serbest olduğuna' hükmedilen 2006 tarihli rapora göre öğrenciler 'okul müdürlerinin sopayı bırakması' yönündeki ifadelerini doğruladı. Ancak aynı raporda, öğrencilerin müdüre yönelik şikâyetlerini geri aldıkları kayda geçirildi.

'Öğrenciler sağlam'


Danıştay'ın 30 yıllık bir kararı da dayanak yapılan rapor şöyle:

"Öğrencilerin ellerine elindeki bando bagetiyle vurması, sınıf disiplinini sağlama ve eğitim/terbiye amaçlıdır. Öğrencilerin sağlığına zarar verilmemiş, bu öğrencilerden ve velilerden de şikâyetçi yoktur. Disiplini sağlamak için eğitim amaçlı olan bu davranışı Danıştay 2. Dairesi'nin 27 Aralık 1978 tarihli kararında belirtildiği üzere, 'Öğretmenin öğrencisini dövmesi, disiplini sağlama amacına yönelik terbiye niteliktedir' kararına da uygun düşmektedir. Söylenen çakı anahtarlığında takılı olup 5 santimetredir. Üzerinde öğrenci ve velilerden gören yoktur. Taşınmasında eğitim açısından bir kusur ve taşınmayacağıyla ilgili yasak da yoktur."

Radikal



Bu haber 722 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,674 µs