En Sıcak Konular

Skandal ihaleye Eruygur imzası

14 Nisan 2008 10:56 tsi
Helikopter ihalesi hangi gerekçelerle onaylandı?

Skandala dönüşen MI-17 helikopterlerinin 2002’deki bakım ihalesini Havacılık Daire Başkanı Pilot Kıdemli Albay Mustafa Tunç’un yaptığı ve dönemin Jandarma Genel Komutanı Şener Eruygur'un da onayladığı ortaya çıktı.17adet MI-17 helikopterinin depo seviyesi bakımını kapsayan ve Rus JSC Kazan firması ile 14 Ekim 2002’de imzalanan sözleşmeye Jandarma Genel Komutanlığı adına dönemin ihale komisyon başkanı olan Havacılık Daire Başkanı Kıdemli Albay Mustafa Tunç’un imza attığı belirlendi.

EKER ONAYLAMAMIŞ

Jandarma Genel Komutanlığı’nın envanterinde bulunan MI-17 helikopterlerinin bakım ihalesinin “teknik" konu olması sebebiyle eski Havacılık Daire Başkanı Albay Mustafa Tunç’un komisyon başkanı yapıldığı bildirildi. Sözkonusu dönemde Jandarma Genel Komutanlığı Lojistik Başkanı olan ve halen İstanbul Bölge Komutanlığı görevini yürüten Tümgeneral Osman Eker’in ise iddia edildiğinin aksine “onay" makamında bulunmadığı anlaşıldı.

SORUŞTURMA AÇILACAK MI?

Rus Joint Stock Company (JSC) Kazan "MI-Helicopters" firması Genel Müdürü Alexandar A. Talov ile birlikte bakım anlaşmasına dönemin Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Şener Eruygur'un nihai imzayı attığı ortaya çıktı. Jandarma Genel Komutanlığı’nın 4 helikopterin Rusya’da, 13’ünün ise hangarda çürümeye yüz tutmasına neden olan ihale sözleşmesini imzalayan ve dönemin komisyon başkanı olan emekli Albay Mustafa Tunç hakkında geriye dönük soruşturma açıp-açmayacağı ise bilinmiyor. Olay, 13,5 milyon dolarlık teklifi ile ihaleyi kazanan ve daha sonra batan Rus Joint Stock Company (JSC) Kazan firmasına ödenen 800 bin dolarlık avansın çöpe gitmesine ve beş yıl içinde 30,5 milyon dolarlık “fark" yaşanmasına neden olmuştu.

SSM’E DEVREDiLDi

17 adet MI-17 genel maksat helikopterinin depo seviyesi bakım projesi 21 Mayıs 2007’de iptal edilen sözleşme sonrası Jandarma Genel Komutanlığı’ndan alınarak Savunma Sanayi Müsteşarlığı’na (SSM) devredildi. Projeyi üstlenen SSM, 4’ü parçalara ayrılmış halde JSC Kazan şirketinin alt yüklenici firmalarının tesislerinde bulunan 17 helikopterin büyük bakımını yaptırmak üzere harekete geçti. SSM, MI-17’lerin üreticisi olan Rus devlet şirketi Oboromprom firmasından teklif aldı. Rus devlet şirketi 17 helikopterin bakımı için 44 milyon dolar teklif sundu. Astronomik teklif yüksek bulundu ve bakım işi ertelendi.

Bugün



Bu haber 547 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,755 µs