En Sıcak Konular

"Cari açık sorun ama döviz stokumuz güçlü"

13 Nisan 2008 17:03 tsi
Hazineden sorumlu Devlet Bakanı Mehmet Şimşek, cari açığın sorun olmaya devam ettiğini, ancak Türkiye'deki döviz stokunun herhangi bir sarsıntıyı kaldırabilecek güçte olduğunu söyledi.

Uluslararası Para Fonu (IMF) ve Dünya Bankası'nın bahar dönemi toplantıları için Washington'da bulunan Şimşek, düşünce kuruluşu Brookings Institute'ta konuştu.
 
Şimşek, Türkiye'nin ekonomik olarak gittiği yön konusunda endişelenmek için neden bulunmadığını, yapılan reformlarla ekonominin şoklara çok daha dayanıklı bir konumda olduğunu söyledi.
 
Şimşek, bu çerçevede, küresel ekonomik durumun veya iç siyasi gelişmelerin etkisinin sınırlı olacağına işaret etti.
 
Emeklilik yaşının, 1990'lı yıllardaki politikalarla kadınlarda 38, erkeklerde 42'ye indirilmesini eleştiren Şimşek, bugün bu politikaların ekonomik olarak yol açtığı zararın tersine çevrilmesi için çalıştıklarını kaydetti ve sosyal güvenlik reformuna işaret etti.
 
Bugün emeklilik yaşının 44 olduğunu belirten Şimşek, Avrupa Birliği standartları çerçevesinde bunun düzeltilmesi gerektiğini kaydetti.
 
Bakan şimşek daha sonra soruları yanıtladı. Küresel ve iç koşulların oluşturduğu ortama ilişkin bir soru üzerine Şimşek, Türkiye'nin, zor koşullar altında ilerlemeye daha eğilimli olduğunu söyledi.
 
Bakan Şimşek, zorluklara rağmen kendisinin duruma karamsar bakmadığını vurguladı ve gelişmelerin olası etkisinin, gelecek bir ya da iki yıl içinde, öngörülenden daha düşük bir performans sergileyeceğini kaydetti.
 
2008 yılında Türkiye'nin yüzde 4 büyüyebileceğine inandığını belirten Şimşek, "Türk ekonomisi şu anda, eskiden olduğuna göre çok, çok iyi bir konumda" dedi.
 
Türk-Amerikan ilişkilerinin durumuna ilişkin bir soru üzerine de Şimşek, "ABD ile çok iyi ilişkilerimiz var. Bazı iniş çıkışlar olabilir ama ilişkilerimiz iyi" dedi.
 
Şimşek, Türkiye'nin, hem ABD'de, hem de AB ile "ortak değerleri" paylaştığını vurguladı ve "karşılıklı olarak fırsatlara yoğunlaşmanın" önemli olduğunu söyledi. anın" önemli olduğunu söyledi.

cnnturk.com 



Bu haber 503 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,901 µs