En Sıcak Konular

"Güçlü demokrasi yerelden başlar"

13 Nisan 2008 16:19 tsi
Başbakan Erdoğan, İstanbul'da düzenlenen Uluslararası Yerel Yönetimler Sempozyumu'nda demokrasi vurgusu yaptı: "Yerel demokrasi ne kadar güçlü ise ülkede o ölçüde demokrasi vardır."

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, güçlü demokrasinin temelinin yerel yönetimlerde atıldığını söyledi. Yerelde sağlıksız işleyen demokrasinin genele yayılamayacağını ifade eden Erdoğan, "Kalkınmacı ve temsil gücü yüksek yönetimin temelinde yerel yönetimler yer alır. Yerel demokrasi güçlüyse ülke temelinde o ölçüde demokrasi vardır." dedi. Erdoğan, şehirlerdeki farklılıkların demokrasi için tehlike değil, avantaj olduğunu da vurguladı.

Başbakan Erdoğan, AK Parti İstanbul İl Başkanlığı'nın Cemal Reşit Rey Salonu'nda düzenlediği Uluslararası İstanbul Yerel Yönetimler Sempozyumu'na katıldı. Sempozyumun açış konuşmasını yapan Erdoğan, 5 kıtadan İstanbul'a gelen konukları ağırlamaktan büyük mutluluk duyduğunu söyledi. Ardından 'yerel yönetim ve demokrasi' üzerinde durdu. İstanbul'un, medeniyetlerin, kıtaların, kültürlerin buluşma noktası olduğu kadar, yerel yönetim tecrübesinin ve yerel demokrasinin buluşma noktası olduğunu kaydetti. AK Parti'nin programında yer alan 'katılımcı ve temsil gücü yüksek bir demokrasinin temelinde yerel yönetimler yatar' anlayışını, 'temel ilke' olarak gördüklerini belirten Başbakan, şöyle devam etti: "Çünkü bu ülkede yerel demokrasi güçlü ise yerel demokrasi işletilebiliyorsa, ülke genelinde de o kadar demokrasi vardır. Şüphesiz yerelde sağlıklı işlemeyen bir demokrasinin, genelde de sağlıklı işlemesinden bahsedilemez. Bu anlayışla hareket ediyoruz ve bunun da sevindirici sonuçlarını alıyoruz."

Sempozyuma katılan dünya kentlerinin temsilcilerine de seslenen Başbakan Erdoğan, kentlerarası dayanışma ve işbirliğinin önemine değindi. Erdoğan, terör ve tehditlerin küreselleştiği yeryüzünde dayanışmadan başka bir seçenek kalmadığını vurgularken, "İletişim çağında her şehir birbirine benzeyen özelliklere sahip olmaya başlamıştır. Her kent sağlıktan altyapıya kadar en kaliteli ve güvenli sistemleri kurmaya çalışıyor. İşte tam bu noktada şehirlerarası iletişim hayati rol oynuyor." diye konuştu. Şehirlerarasında kültürel, teknolojik ve altyapıya dönük işbirliğinin yanı sıra kentlere yönelik tehditler için de dayanışma gerektiğine işaret eden Erdoğan, "Bugün artık New York'a düzenlenen bir terör saldırısına dünyanın diğer ucundaki bir şehir kayıtsız kalamaz. Çünkü bu saldırı ertesi gün Madrid'e de, İstanbul'a da yapılabilir." dedi.
 
zaman



Bu haber 459 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,451 µs