En Sıcak Konular

SP: Partiler demokrasinin çocuğudur

13 Nisan 2008 14:41 tsi
SP Genel Başkan Yardımcısı Şevket Kazan, AK Parti'ye açılan kapatma davasının ideolojik olduğunu söyledi.

Saadet Partisi (SP) Genel Başkan Yardımcısı Şevket Kazan, partilerin tasfiyesi konusunda en önemli tasfiyenin millet tarafından yapılan tasfiye olduğunu söyledi.

Anayasa Mahkemesi tarafından kapatılan Refah Partisi ve Fazilet Partisi'nin Eski Adalet Bakanı Şevket Kazan, AK Parti'ye açılan kapatma davası ile ilgili açıklama bulundu. Kapatma davasının ideolojik olduğunu savunan eski Bakan Kazan, konuşmalara dayalı faraziyelerle dava açılmasının haksız olduğunu söyledi. Parti kapatmalarına gerekçe olarak gösterilen konuşmaların suç teşkil etmediğini ifade eden Şevket Kazan, "Konuşmalar nedeniyle hiçbir ceza mahkemesinde dava açılamaz. Suç olmayan konuşmalardan dolayı bir siyasi parti nasıl kapatılabilir. Bir siyasi partinin Anayasa Mahkemesi tarafından kapatılabilmesi için mahkeme üyelerinin, yoğun suç işlendiği mahkeme kararıyla tescillemesi lazım" dedi.

Saadet Partisi (SP) Samsun İl Kongresi'ne katılan Adalet eski Bakanı Şevket Kazan, AK Parti'ye açılan kapatma davası ve Ergenekon operasyonu hakkında görüşlerini dile getirdi. Gündemdeki konularla ilgili İlim Yayma Vakfı'nda gazetecilerin sorularını yanıtlayan Kazan, partilerin tasfiyesi konusunda en önemli tasfiyenin millet tarafından yapılan tasfiye olduğunu vurguladı.

Hangi siyasi parti olursa olsun hakkında kapatma davası açılmasının yanlış olduğunu bildiren Kazan, "Siyasi partiler, demokrasinin adeta çocukları gibidir. Bir insanın en başta korunması gereken güvenliği can güvenliği ise bir siyasi partinin de varlığını devam ettirebilmesi için bir takım Anayasal güvenceler altında olması lazım. 2002 seçimlerinde Anayasayı değiştirecek çoğunlukla tek başına iktidar olarak parlamentoya giren AK Parti'nin, ilk iş olarak Anayasa'nın 68. maddesinde siyasi partilerin kapatmayı veya zorlaştıran müeyyediler getirmesi gerekirdi. Daha önce Refah ve Fazilet partilerinin kapatılmasından maalesef ders almayan AKP'liler, büyük bir çoğunlukla parlamentoda yer almalarına rağmen, kendileri için risk olabilecek bu duruma karşı kapıyı kapatmamışlardır. Büyük bir hata yapmışlardır. Bu hatanın telafisi için uğraş veriyorlar" diye konuştu.

Parti kapatma konusunda ideolojik bir tutum sergilendiğini ileri süren Kazan, "Şimdi 71 kişi hakkında şöyle konuştu, böyle konuştu faraziyeleriyle dava açıldı. Bu konuşmalar suç değildir. Bunlar nedeniyle hiç bir ceza mahkemesinde dava açılamaz. Suç olmayan konuşmalardan dolayı bir siyasi parti nasıl kapatılabilir. Maalesef Anayasa Mahkemesi, bu gibi davalarda zaman zaman konuya ideolojik yaklaşmaktadır. Siyasi kanaatlerinden kendilerini tam anlamıyla soyutlayamamaktadırlar. Bu davada nasıl olacak bunu göreceğiz" şeklinde konuştu.

CHP'nin mecliste çıkarılan kanunlar ve Anasaya değişikliği konusunda Anayasa Mahkemesi'ne sadece usül açısından itiraz edebileceğini hatırlatan Şevket Kazan, "Kanunun esası bakımından hiçbir zaman Anayasa Mahkemesi'ne başvuramaz. Ancak CHP'nin Anayasa Mahkemesi'ne başvurması hem usülle hem de esasa dayanıyor. Mahkeme'nin esasa dayanan itirazları red etmesi lazım" şeklinde konuştu.

Ergenekon operasyonuna da değinen SP Genel Başkan Yardımcısı Kazan, operasyon hakkında doğru değerlendirme yapabilmek için iddianamenin hazırlanıp mahkemeye sunulması gerektiğini bildirdi. Kazan, sözlerine şöyle tamamladı: "İsnat edilen olayların ne olduğunu bilmiyoruz. Birçok gizli belgelere ulaşıldığı söyleniyor. Bu konuyu değerlendirebilmek için mutlaka iddianamenin mahkemeye verilmesi lazım. Zaman zaman bir takım gazetelerle, dergilerde iktidarı hatta parlamentoyu bertaraf etmeye yönelik çalışmalar yapıldığı biliniyor. Türkiye, demokrasisi sık sık darbeler ve muhtıralar yoluyla demokratik hayatı sekteye uğrayan bir ülke. Bu yapılan son tasarruflar belki bu sancının nereden geldiğini bize gösterecek. Sabretmemiz lazım."

dunyabulteni



Bu haber 519 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,876 µs