emir komuta zinciri! | " /> emir komuta zinciri! | "/>

En Sıcak Konular

İnönü'de emir komuta zinciri!

13 Nisan 2008 12:16 tsi
İnönü'de emir komuta zinciri! 28 Şubat sürecinin bir ayıbı daha gün yüzüne çıktı. İşte Malatya İnönü Üniversitesinde yaşanan skandalın ayrıntıları...

Malatya İl Jandarma Komutanlığı, irticaî faaliyetlere karıştıklarını öne sürdüğü 7'si profesör 41 öğretim üyesinin ismini, 'gereğinin yapılması' için İnönü Üniversite Rektörlüğü'ne iletiyor.

Öğretim üyelerinin irticaî faaliyette bulunduklarına ilişkin yasal dayanak ve belge bulamayan rektörlük, fişlenen hocaların sicilini bozmak için hayalî suçlar isnat ediyor. Öğretim üyelerinin eşlerinin başörtülü olması ya da başörtüsü yasağına karşı çıkması sebebiyle fişlendiği belirtiliyor. Hocaların başlattığı hukuk mücadelesi ise sürüyor.

Kebapçıların bile fişlendiği 28 Şubat sürecine ilişkin Malatya İnönü Üniversitesi'nden iki ayrı gizli belge ortaya çıktı. Belgelerde ilki, 11 Kasım 1998 tarihli. Dönemin İl Jandarma Komutanı Önder Çakır imzası ile İnönü Üniversitesi Rektörlüğü'ne bir yazı gönderiliyor. 20 öğretim üyesinin isminin yer aldığı liste rektörlüğe iletiliyor. Üniversitenin kapalı mekanlarına erkeklerin sakallı, kızların türbanlı girdiğinin belirlendiği söylenen yazıda bu öğretim üyeleri için gerekli işlemin yapılması isteniyor.

İkinci belge, 2 Şubat 2000 tarihini taşıyor. Dönemin rektörü Prof. Dr. Ömer Şarlak'a İl Jandarma Komutanı Kıdemli Albay Sedat Kunduz'un gönderdiği bir listeyi kapsıyor. Kunduz, irticaî faaliyetleri YÖK tarafından saptandığını belirttiği 41 öğretim üyesinin isimlerini ve karşısına ne tür faaliyette bulunduğunu yazan listeyi rektörlüğe göndermiş. 7'si profesör olan 41 kişi 'başörtüsü yasağına karşı olmak ve eşleri başörtülü olmak'la suçlanıyor. Rektörlüğün durumdan vazife çıkararak fişlemeleri öğretim üyelerinin sicillerine işlediği sonradan anlaşılıyor. Rektörlük, haklarında yasal dayanak ve yargı kararı olmayan hocaların sicilini 'irtica' gerekçesiyle bozamayınca 'hayalî' suçlar üretiyor. Bu öğretim üyelerine, başarısızlık, disiplinsizlik gibi kendileriyle ilgisi olmayan 'bahane'lerle düşük not veriliyor.

Rektörlüğün hukuk dışı uygulamasını fark eden öğretim üyeleri, konuyu tek tek yargıya taşımış. Edinilen bilgilere göre, haksız yere fişlenen ve sicilleri bozulan öğretim üyeleri idare mahkemelerine açtıkları davayı birer birer kazanıyor. İdare Mahkemesi, idarî ve adlî soruşturma dahi yapılmayan ve suç işledikleri belgelenmeyen bu kişilere yapılanların hukuka uymadığına karar veriyor. İnönü Üniversitesi'nin şimdiki rektörü Fatih Hilmioğlu, idare mahkemelerinden gelen bu kararları Danıştay'a taşıdı. İdare mahkemelerinin hocaların lehine verdiği karar, Danıştay'ca bozuldu. Danıştay'ın geri gönderdiği kararlar, İdare Mahkemesi'nde bir kez daha görüşülecek.

zaman



Bu haber 799 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,253 µs