kaçak domuz cenneti oldu! | " /> kaçak domuz cenneti oldu! | "/>

En Sıcak Konular

Türkiye kaçak domuz cenneti oldu!

13 Nisan 2008 10:44 tsi
Türkiye kaçak domuz cenneti oldu! 22 milyon turist ağırlayan Türkiye'de, bu nedenle artan talep, domuz kaçakçılığına yol açtı. Domuz meselesinin boyutları genişliyor. Türkiye, "Kaçak domuz cenneti" haline geldi. İşte domuz kaçakçılığının boyutu...

22 milyon turist ağırlayan Türkiye'de, bu nedenle artan talep, domuz kaçakçılığına yol açtı.Domuz meselesinin boyutları genişliyor. Yabancı medya ve basının ilgi alanına aldığı domuz yetiştiriciliği ve mezbahalara "örtülü yasak" uygulandığı konusunda Tarım Bakanlığı'nca 2004 yılında yayınlanan yönetmeliğin 5- 2'nci maddesinde yer alan "Hayvanların nerede kestirileceğine' ilişkin maddesinin uygulanma zorluğunun da etkili olduğu belirtiliyor.

TESİSLER KURULMALI

Domuzun kesiminde ve satımında herhangi bir resmi yasak bulunmamasına karşılık yönetmeliğin uygulama güçlüğü yaratmasından etkilenen domuz çiftliği işletmecileri, Türkiye'nin "kaçak domuz cenneti" haline geldiğini söylerken, İstanbul Kasaplar Odası Başkanı Bilgin Şahin de, domuzun bir canlı hayvan olarak kabul edilmesini ve başta İstanbul olmak üzere bazı bölgelerde domuz kesim tesislerinin kurulmasının ihtiyaç olduğunu söylüyor. İlgili yönetmeliğin ihtiyaçlara cevap vermediğinin görüldüğünü belirten Şahin, Tarım Bakanlığı Koruma ve Kontrol Genel Müdürlüğü'nün en büyük sorumlu olarak bu konuda değişikliklere gitmesi için çalışmalar yapmasını ve işletmecilerin mağdur olmaktan kurtarılmasını öneriyor.

UYGULANMASI İMKANSIZ

İzmir'deki bir ailenin domuz etinden yapılan çiğ köfte yiyerek zehirlenmesinin ardından getirilen 2004 yönetmeliğinin 5-2'nci maddesi şöyle diyordu: "Domuz işletmelerinden hayvanların nerede kestirileceği ve etlerinin nerede pazarlanacağının bilgilerinin verilmesi"ni gerekli kılıyordu. İşte bu madde, Türkiye'de ruhsatlı bir kesimhane olmadığı ve olmasının da zorluğu nedeniyle canlı domuz üreticilerinin ruhsat almalarını imkansız kılmaya başladı. Kırklareli'de 4 yıldan bu yana domuz çiftliği işleten Zafer Üstündağ, ilgili madde nedeniyle nasıl tıkanma ve batma noktasına geldiğini şöyle anlattı:

"O madde, et ticareti yapanları ilgilendirmesi gerektiği halde canlı hayvan satan bizim gibi üretim çiftliklerini ilgilendirmemeliydi. Çünkü, biz sadece hayvanı yetiştirip kasaplara veya damızlık isteyenlere satarız. Bu nedenle kesimhane zorunluluğu bizi bağlamamalıydı. Ancak bu maddenin değiştirilmesi yolundaki tüm mücadelelerimize rağmen bir türlü değiştirilmedi. Ve, domuz çiftliklerinin bir bir kapanmasına yol açtı. 22 milyon yabancı turist ağırlayan bir ülkede domuz etine talep büyük boyutlardaysa bu sorunun hemen çözülmesi gerekirdi. Ancak, bu yapılmadı ve geçen 4 yıllık sürede kaçakçılık adeta teşvik edildi."

YABANCI BASIN İLGİ GÖSTERİYOR

Bloomberg Haber Ajansı'nın Türkiye'de domuz işletmelerine örtülü baskı uygulandığı yönündeki yanlı haber üzerine Avrupa kaynaklı birçok yabancı TV kanalları da konuyu enine boyuna işlemeye başladılar. ARTE'den sonra BBC de domuz işletmelerinin sahipleriyle röportajlar yaparak domuz meselesinin perde arkasını araştırıyor. Konunun yakında ekranlara geleceği belirtiliyor.

DOMUZ TURİSTİN BAVULUNA GİRDİ

Zafer Üstündağ, bu arada bazı sınır serbest bölgelerine TIR'larla canlı domuz getirildiğini ve kontrolsüz kesimhanelerde kesildiğini de duyduğunu belirtirken, şunları anlattı: "Ege ve Antalya'ya gelen bazı İngiliz turistlerin iki bavulla ülkeye girdiği söyleniyor. Bu bavullardan birisinde kişisel eşyaları, ötekinde de ülkelerinden getirdiği domuz ürünleri bulunuyormuş. Getirdikleri domuz ürünleriyle beş yıldızlı otellerde bir aylık tatil yaptıkları anlatılıyor. Türkiye'nin akıllı politikalar üretemediği için ihmal edilen bu sektörden milyonlarca euroluk gelir kaybı söz konusu."

Perihan Çakıroğlu/Bugün



Bu haber 481 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,957 µs