En Sıcak Konular

Türkiye'nin yıllık gideri 200 milyar $

12 Nisan 2008 21:47 tsi
Türkiye, Şubat sonu itibariyle son bir yıllık dönemde 161.2 milyar dolar döviz geliri elde ederken, büyük bölümü ithalata olmak üzere toplam 200.2 milyar dolar döviz harcaması yaptı.

Toplam döviz geliri sadece ithalatı bile karşılamazken, toplam döviz giderinin ancak yüzde 80.5'ine yetti. Son beş yılda yabancı sermaye girişlerinin dövizi ucuzlatması sonucu yaşanan ithalat patlaması nedeniyle dış ticaret ve cari işlemler açıkları hızla büyüyen Türkiye'nin büyük bölümü ithalata olmak üzere bir yılda yaptığı toplam döviz harcaması 200 milyar doları aştı.

Türkiye'nin Şubat sonu itibariyle son bir yıldaki döviz gideri 171 milyar 181 milyon doları ithalata olmak üzere toplam 200 milyar 181 milyon dolar düzeyinde gerçekleşti. Döviz giderleri içinde ithalattan sonra en büyük kalemi 11 milyar 912 milyon dolarla faiz oluşturdu. Son bir yılda yurt dışı taşımacılık hizmetleri dolayısıyla dışarıya 6 milyar 679 milyon dolar ödenirken, Türk vatandaşlarının yurt dışındaki turizm harcamaları da 3 milyar 198 milyon dolar oldu. Şubat sonu itibariyle son bir yılda diğer alanlarda yapılan döviz giderlerinin toplam tutarı da 6 milyar 679 milyon dolar olarak gerçekleşti.

Türkiye'nin, Şubat sonu itibariyle son bir yıllık dönemde elde ettiği toplam döviz geliri ise 161 milyar 206 milyon dolarda kaldı. Yıllık döviz geliri aynı dönemdeki ithalatı bile karşılamaya yetmedi. Son bir yılda toplam ithalatın ancak yüzde 93.8'ini karşılayabilen toplam döviz geliri, toplam döviz giderlerinin ise sadece yüzde 80.5'i düzeyinde gerçekleşti.

Türkiye, son bir yılda da döviz gelirlerinin en büyük bölümünü ihracattan elde etti. Ödemeler dengesi tanımıyla ihracat yıllık bazda 122 milyar 890 milyon dolar oldu. Bunun da 6 milyar 124 milyon doları bavul ticaretinden elde edildi. Toplam yıllık döviz gelirinin yüzde 76.2'sinin elde edildiği ihracat, aynı dönemdeki ithalatın yüzde 71.5'ini karşılayabildi. 
 

haber7



Bu haber 881 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,452 µs