2 saat uykuyla 8 gün savaştılar | " /> biraz da" /> 2 saat uykuyla 8 gün savaştılar | "/> biraz da"/>

En Sıcak Konular

2 saat uykuyla 8 gün savaştılar

12 Nisan 2008 21:06 tsi
2 saat uykuyla 8 gün savaştılar Kara Kuvvetleri Komutanı İlker Başbuğ, Kuzey Irak operasyonunun perde arkasını anlattı. Mehmetçiğe eksi 29 derecede eğitim verildiğini belirten Başbuğ, 'Günde 2 saat uyuyup 8 gün çarpıştılar ' dedi. Operasyonu 'biraz da

Şubat ayı içerisinde Irak'ın kuzeyine yapılan askeri harekatla ilgili detaylı bilgi veren Orgeneral Başbuğ, operasyona ilişkin kendisine yöneltilen soruların başında, “harekatta elde edilen bu üstün başarının” nelere dayandığı sorusu geldiğine işaret ederek, şunları söyledi:

“Operasyonun başarısının altında, alınan hesaplı risk yatmaktadır. Komutanlar, gerektiği zamanlarda hesaplı riskleri de alabilmelidir. Hesaplı risklerin esas itibariyle iki nedenle alınır: bölücü terör örgütü üzerinde baskın tesiri yaratarak,bölücü terör örgütüne en etkili darbeyi vurmak, operasyonu en az zayiatla tamamlamak. Bu nedenlerle operasyonun bölücü terör örgütünün en hazırlıksız olduğu, beklemediği zaman ve yerde icra edilmesi planlanmıştır.”

OPERASYONUN PLANLAMASI

“Operasyonun ne zaman, nereye, hangi birliklerle ve ne kadar süreli olarak icra edileceğinin, aralık 2007 ayında belirlendiğini” belirten Başbuğ, “Bu belirleme tamamen kendi istihbarat birimlerimizin elde ettiği bilgilere dayalı olarak yapılmıştır. Operasyonun icrası sürecinde kendi istihbarat vasıtalarımızın ve ABD istihbarat vasıtalarının elde ettikleri bilgiler kullanılmıştır” dedi.

Operasyona katılacak birliklerin, ocak ve şubat ayları boyunca operasyona yönelik eğitim ve hazırlık yaptığını ifade ederek, “Hesaplı risklerin alındığı operasyonlarda en küçük noksanlık veya hata kabul edilemez' diyen Başbuğ, meteorolojik şartların zorluğu ve değişkenliğinin en büyük risk olduğunu, bu riskin, ancak bu risklere karşı en mükemmel eğitimi almış ve en mükemmel teçhizatla donatılmış birlikler tarafından alınabileceğini vurguladı.

3000 METREDE EKSİ 29 DERECE EĞİTİM

Birliklerin 3000 metre yükseklikte, eksi 29 dereceye varan hava şartlarında sürekli eğitim yaptığını kaydeden Başbuğ, şöyle devam etti:

“Personelin fiziki dayanıklılığının artırılması eğitimine de özel önem verilmiştir. Verilen bu eğitim sayesinde, personel 40 kilograma varan yükleriyle üstün hareket yeteneği kazanmış, yine bu eğitim sayesinde bazı birliklerimiz, operasyon boyunca yani 8 gün ve gece süresince toplam sadece 16-17 saat uyuma ve dinlenme ile görevlerini aksaksız ve mükemmel şekilde yerine getirebilmişlerdir.”

“BU BİRAZ DA MUCİZEDİR...”

Bu eğitim sayesinde, birliklerin bu zor operasyonu hiçbir idari zayiat vermeden tamamlayabildiğini belirten Başbuğ, “Aslında bu biraz da mucizedir. Bundan şu sonuç çıkmaktadır; gerçek şartlarda mükemmel eğitim almış birliklerin yenemeyeceği hiç bir zorluk yoktur. Başarıda elbette birliklerin sahip oldukları teçhizat ve kullanılan teknolojik imkanlar da önemli rol oynamıştır” dedi.

Elde edilen başarının sadece bu faktörlere bağlı olmadığını vurgulayan Başbuğ, şunları söyledi:

“Diğer temel faktörler ise; Türk Silahlı Kuvvetlerini, dünyanın en önde gelen ordularının başında yapan değerlerdir. Bunlar, Türk Silahlı Kuvvetlerinin üstün disipline sahip oluşu, en küçük rütbelisinden en büyüğüne kadar kendilerine verilen görevlere yürekten bağlı olmaları ve başarıdan başka hiçbir şeyi düşünmemeleri, komutanlarının üstün liderlik niteliklerine sahip olmasıdır.”

Orgeneral Başbuğ, “operasyonun esas itibariyle üç komando tugayı tarafından, büyük ölçüde gece süresince ve tamamen yaya olarak ve özel taktikler uygulanarak icra edildiğini” kaydetti.

“Operasyon birliklerinin, kışlalarından büyük bir gizlilik içerisinde 21 şubat günü ileriye yanaştığını ve aynı gece de operasyonun icrasına başlanıldığını” anlatan Başbuğ, bu durumu, ne bölücü terör örgütünün ne de medyanın tespit edebildiğinin altını çizdi.

“BUGÜNE KADAR OPERASYONLARDA ELDE EDİLEN EN BÜYÜK YÜZDE”

Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral İlker Başbuğ, operasyonla ilgili olarak, şunları söyledi:

“Bu operasyon; bölücü terör örgütü üzerinde, bugüne kadar hiçbir operasyonda elde edilemeyen derecede bir baskın tesiri yaratarak; operasyon bölgesinde bulunan ve bölgeye takviye olarak gelen toplam 350'ye yakın teröristin 240'ını etkisiz hale getirerek ki bu netice yüzde olarak bölgedeki teröristlerin yüzde 70'inin etkisiz hale getirilmesidir, bu da bugüne kadar operasyonlarda elde edilen en büyük yüzdedir. Bölücü terör örgütü unsurlarına unutamayacağı bir darbe vurarak, derin kar ve şiddetli soğuklarda terör örgütleriyle mücadele tarihine emsalsiz bir örnek olarak geçmiştir. Bu operasyonu icra edenlerle Türk ulusu ve Türk ulusunun dostları gurur ve sevinç duymalıdır. Farklı tarafta ve düşüncede olanlarınsa endişe duymasından tabii bir şey olamaz.”

TERÖR ÖRGÜTÜNE DIŞARIDAN DESTEK

Türkiye'nin 1984 yılından beri bölücü terör örgütünün yarattığı terör tehdidi altında, terör olaylarıyla iç içe yaşayan bir ülke olduğunu belirten İlker Başbuğ, “Bir ülkedeki terör örgütünün, dışarıdan destek almadan varlığını devam ettirmesi olanaksızdır” dedi.

Orgeneral Başbuğ, şunları kaydetti: “Bölücü terör örgütüne destek veren bazı ülkeleri, bugüne kadar birçok kez uyardık. Uyardığımız tüm ülkeler, dolaylı veya dolaysız bir şekilde terör örgütüne destek vermeye devam ettiler. Örneğin, Kıbrıs'ın güneyinde bulunan bazı bölücü terör örgütü destekçileri tarafından, örgütün dağ kadrosuna eleman temin edildiği ve örgüte maddi destek sağlandığı da bilinmektedir.”

TOPYEKÜN MÜCADELE

Terörle mücadele faaliyetlerinin, devlet tarafından ve topyekün şekilde yürütülmesi gerekliliği üzerine duran Orgeneral Başbuğ, şöyle dedi:

“Esas itibariyle güvenlik, ekonomi, sosyo-kültürel (eğitim ve sağlık dahil), psikolojik harekat ve uluslararası alanda, birbirleriyle paralel ve eş zamanlı olarak yürütülmelidir. Çünkü bu faaliyetler birbirini tamamlamaktadır. Faaliyetlerin bu şekilde etkin yürütülmesi, terörle mücadelenin sürecini kısaltır.

Devlet tarafından yürütülecek bu topyekün mücadelenin ana hedefi; örgüte ve destekleyicilerine terörle istedikleri hedeflere ulaşamayacaklarını göstererek, diğer bir deyişle onların başarı umutlarının yok edilmesidir.

Örgütün başarı umutlarının ayakta kalmasına yardımcı olacak davranış ve sözler, terörle mücadelede yapılabilecek en büyük hatadır. Bedeli daha fazla kan dökülmesidir.

Terörle mücadelede, Türk Silahlı Kuvvetleri dahil güvenlik kuvvetlerine düşen görevse teröristleri neredeyse arayıp, bulup etkisiz hale getirmektir.

Bu nedenle güvenlik kuvvetleri her fırsattan istifadeyle yurt içinde ve yurt dışında, bölücü terör örgütüne, icra edeceği operasyonlarla etkili darbeler vurmalıdır. Bir operasyonla terör örgütü tamamen etkisiz hale getirilemez.

Bölücü terör örgütüyle mücadelede güvenlik kuvvetlerinin ana hedefi ise, terör olaylarını kabul edilebilir en düşük seviyeye indirerek, terör örgütünün marjinalize edilmesidir.”

“Terör olaylarının kabul edilebilir en düşük seviyeye indirilebilmesi içinse bölücü terör örgütünün silahlı kadrosuna devamlı darbeler vurulması ve devamlı zayiat verdirilmesi” gerektiğini kaydeden İlker Başbuğ, “Bölücü terör örgütünün silahlı kadrosu etkisiz hale getirilemeden, marjinalize edilemeden, diğer alanlarda alınacak tedbirlerle terörle mücadelede bir yere varılamaz. Terörle mücadele tarihi bu durumun örnekleriyle doludur” dedi.

ÖRGÜTE KATILIM

“Güvenlik kuvvetlerin örgütün silahlı kadrosunu etkisiz hale getirirken, örgüte katılım hala devam ediyorsa terörle mücadele beklenenden de uzun sürer” diyen Orgeneral Başbuğ, “Bu görev devlete düşmektedir. O halde yapılması gereken, örgüte çeşitli nedenlerle katılanların örgüte neden katıldıklarının tespiti ile buna karşı gerekli tedbirlerin alınmasıdır” ifadesini kullandı. Orgeneral Başbuğ, şunları söyledi:

“Katılımın ana nedenleri, örgütün; yaptığı propaganda faaliyetleriyle bazı kişileri kandırması ve yine bu kişilerin işsiz olmalarını istismar etmesi ve örgüte katılmaları için onları zorlamasıdır. Örgütün eline özellikle bu şekilde düşenlerin anne ve babalarının duyduğu üzüntüyü de anlıyoruz. Elbette katılımın diğer nedenleri de vardır. Örgüte katılımların engellenmesi ve kontrol altına alınması gerçekleştirilirken, aynı zamanda dağdaki teröristlerin örgütten ayrılması üzerinde de önemle durulmalıdır.”

PSİKOLOJİK MÜCADELE

“Terörle mücadelenin aslında psikolojik mücadele olduğunu, bu çerçevede, kamuoyuna ve medyaya görevler düştüğünü” ifade eden Başbuğ, şunları kaydetti:

“Kamuoyu terörle mücadelenin süreci ve özelliklerine ilişkin doğru ve açık şekilde bilgilendirilmeli ve yetkililerce bilinçsiz yapılan açıklamalarla gerçek dışı beklentilerin içine de sokulmamalıdır.

Terörle mücadele bir süreçtir. Bu süreç zor bir süreçtir. Bu süreç acılıdır. Bu süreç sabır ister, kararlılık ister. Bu mücadelede hiçbir zaman karamsarlığa yer yoktur. Karamsar düşüncelerin ifadesi, örgüte yardımla eş anlamlıdır.

Bölücü terör örgütüne karşı yürütülen mücadeleyse bir silahlı mücadeledir. Bu mücadelede görev alan komutanlara düşen temel görev, bu mücadelenin en az zayiatla yürütülmesidir.”

 

hürhaber



Bu haber 708 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,790 µs