En Sıcak Konular

Dosya paylaşımı Avrupa'yı böldü

12 Nisan 2008 20:46 tsi
Korsanlıkta ısrar eden ve dosya paylaşımı yaptığından kuşkulanılan kişilerin internetten men edilmesini oylayan Avrupalı politikacılar, bu çağrıları reddetti.

Korsanlıkta ısrar eden kullanıcıların internetten men edilmesi düşüncesi, Avrupa Parlamentosu için mülkiyet konusunda hazırlanan bir raporda dile getirilmişti.

Ancak yapılan oylamada Avrupa Parlamentosu üyeleri rapora, böylesi bir yasağın "medeni özgürlükler ve insan hakları ile çelişeceği" yönünde bir şerh ekledi.

Böylece Avrupa Parlamentosu, dosya paylaşım korsanlarını cezalandırmayı hedefleyen hükümetlerle ters düşmüş oldu.

Parlamento sözcülerinden biri, "Yapılan bu oylama gösteriyor ki Avrupa Parlamentosu üyeleri, hak sahipleri ve tüketicilerin hakları arasında bir denge gözetmek istiyor. Bu nedenle internet erişimini kesmek gibi büyük yaptırımların uygulanmaması gerekir" dedi.

Avrupa Parlamentosu'nun şerhi, kültürel sektörler hakkındaki 'Bono Raporu' belgesine eklendi.

Bono Raporu, Avrupa Parlamentosu'nun Fransız üyesi Guy Bone tarafından kaleme alınmıştı.

Rapor, Avrupa Parlamentosu'nun yakında açıklayacağı ve bölgedeki yaratıcı sektörlerde büyümeyi teşvik etmeyi hedefleyen politika için bilgilendirme amacı taşımaktaydı.

Rapora eklenen şerh, Avrupa Konseyi ve birliğe üye uluslara "İnternet erişiminin kesilmesi gibi medeni özgürlükler, insan hakları, oransallık ve caydırıcılık ilkeleri ile çelişecek yaptırımlardan kaçınma" çağrısında bulunuyor.

Müzik sektörü tepkili

Avrupa Birliği içindeki müzik sektörünü temsil eden Uluslararası Fonografi Sektörü Federasyonu (IFPI) ise konulan şerhin 'kötü bir biçimde kaleme alındığını' ve raporun kalan kısımları ile çeliştiğini savundu.

IFPI "Telif haklarına ilişkin çevrimiçi hırsızlık konusunda, gelecek aylarda Avrupa Parlamentosu içinde kapsamlı bir tartışmanın yapılmasını dört gözle bekliyoruz" dedi.

Avrupa Parlamentosu'ndaki oylamanın herhangi bir yaptırım gücü bulunmuyor.

Çıkan karar da korsanlığa karşı kendi planlarını uygulama konusunda hükümetleri serbest bırakıyor.

Ancak Açık Haklar Grubu adlı bir örgüte göre oylamanın sonucu, Avrupalı yasa koyucuların, örneğin Fransa'nın uygulamakta olduğu türdeki sert önlemlere "direncini ortaya koyuyor."

Fransa'da hükümet, Kasım 2007'de internet servis sağlayıcı firmalarını korsanlık karşıtı gözetim organlarına dönüştüren bir yasayı yürürlüğe koyma niyetinde olduğunu açıklamıştı.

Buna göre sanal ortamda sürekli olarak müzik ve film paylaşan kişiler hakkında toplanan bilgiler hükümete ait bir birime iletilecek; bu birim de ya bu kişileri ihtar edecek ya da internet erişimlerinin askıya alınması veya durdurulmasını talep edecek.

İngiltere'de ise hükümet benzer yöndeki planları desteklemişti ancak ülkedeki internet servis sağlayıcı firmalar gözetim organı olarak görev yapmayı reddetmişlerdi. 

bbc



Bu haber 676 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,490 µs