beyin sağlığını koruyor | " /> beyin sağlığını koruyor | "/>

En Sıcak Konular

Egzersiz, beyin sağlığını koruyor

12 Nisan 2008 17:38 tsi
Egzersiz, beyin sağlığını koruyor Araştırmalara göre orta veya ileriki yaşlarda aktif yaşama ve egzersize devam etmek, depresyon ve bunama riskini azaltıyor. İşte yapmanız gereken çok basit birkaç şey...

İçinde sporun yer aldığı aktif bir yaşam, sadece fiziksel sağlığımızı değil ruh sağlığımızı da olumlu etkiliyor. Öyle ki egzersizin depresyon ve bunama riskini azalttığını gösteren pek çok çalışma var.
Beslenme ve Diyetetik Kongresi için Türkiye’ye gelen İngiltere Bristol Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kenneth Fox, egzersizin yararlarıyla ilgili yapılan son çalışmalar hakkında sorularımızı yanıtlamaya devam ediyor.

Fiziksel aktivitenin ruh ve beyin sağlığımız açısından önemi nedir?

Kanıtların gittikçe daha güçlendiği iki alan var. Bir tanesi depresyon. Orta veya ileriki yaşlarda aktif olduğunuzda, depresyon riskini araştırmalara göre yüzde 15 - 20 azaltıyorsunuz. Belki çok büyük bir yüzde değil yine de önemli. Ancak kilit öneme sahip olup gerçekten iyi bilinmeyen diğer alan ise bunama. Bunama,  nüfusun gittikçe daha artan bir kesiminde görülen bir hastalık. Depresyonla ilgili süren 17 araştırma var ve bunlar, orta yaştan itibaren egzersiz yapan kişilerde riskin kayda değer bir şekilde azaldığını gösteriyor. Haftada en az iki gün yürümenin bile bu etkiye yol açtığı gösterildi.

Eskiden sokakta ve parklarda oynayan çocukların artık bilgisayar ve TV başında vakit geçirdiğini görüyoruz. Çocukların durumunu nasıl değerlendiriyorsunuz?

Bu durum Akdeniz ülkelerinde daha hızlı ilerliyor. Fast-food devrimi Akdeniz’i de vurdu ve en yüksek çocuk obezitesi rakamlarına baktığınızda Malta ve İtalya en başta geliyor. Yunan halkı da aynı şekilde. Türkiye’nin de bunların çok gerisinde olduğunu düşünmüyorum, çünkü komşusunuz ve bu ülkelerde çocukların yaşamında fiziksel aktivite çok yoğun değil. Yanlış beslenme alışkanlıklarıyla birlikte denklemin iki tarafı da yanlış kurulmuş oluyor. Bu yüzden artış var.
İngiltere’deki sorunumuz çocuklar için dışarıda oyun oynayabilecek güvenli alanların olmaması. Bu nedenle çocukları yatak odalarına göndermek ve onlara bir televizyon vermek birçok ebeveynin yaptığı bir şey. Hükümetimiz bu durumun evde başladığını fark etti ve ebeveynleri eğitmeye yönelik bir strateji başlattı.

 Obezite tehdidiyle ilgili  ne düşünüyorsunuz?

Bazı kişiler ırksal açıdan diğerlerine oranla daha hızlı bir şekilde obeziteye maruz kalıyor. Asyalıların kiloyu karın kısmından alması ve bunun da diyabetle çok fazla ilişkili olması nedeniyle ciddi sorunlar yaşadığını biliyoruz. Asyalılarda obezite arttıkça diyabet de tavan yapmakta. Hintliler ve Güney Asya nüfusları da obezite konusunda ciddi sorunlar yaşıyor.
Türk insanının da genellikle karın bölgesinden kilo aldığını biliyorum. Asya ülkelerinde kadınlarda bu şekil daha fazladır, ama genellikle incelerdir ve kilo aldıklarında bu bölgeden alırlar. Yağ alt kısım ve bacaklarda birikir ki bu karın yağlarına göre daha az zararlıdır.

Fiziksel aktiviteyi artırmanın yolları

Her gün daha fazla yürümek ve bisiklete binmek.
Bahçeyle uğraşmak, dans gibi aktif hobiler edinmek.
Fitness’a ya da yüzme havuzuna yazılmak.

Milliyet 

 

 



Bu haber 397 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,485 µs