En Sıcak Konular

Bu yıl karpuzu pahalı yiyeceğiz

12 Nisan 2008 16:30 tsi
Türkiye'nin en erkenci karpuzunun yetiştiği Adana'nın Ceyhan ilçesi ve çevresinde, hasada saylı günler kala yükselen maliyetler üreticiyi düşündürüyor.

Yaz mevsiminin en gözde meyvesi karpuzun örtüaltında gerçekleştirilen üretim süreci, 2007'in Aralık ayında başladı. Bu dönemde, viyollere çekirdek ekimi yapılarak, karpuz üretimi başlamış oldu. Ocak ayında tarla hazırlıklarına başlanarak set çekimi, kanal açma, demir çekme ve çukur açma gibi işlemler gerçekleşti. Şubat ayında fideler toprağa dikilerek can suyu verildi, gübrelemenin ardından da karpuzun üstüne sera naylonları çekildi. Mart ayında ilk bakımı yapılan karpuzun, çapalama, sulama ve gübreleme işlemleri tamamlandı. Bu işlemler Nisan ayı başında tekrarlandı.

Havaların ısınmasıyla birlikte karpuzun döllenmesi ve meyve tutumunun sağlanması amacıyla üzerindeki sera naylonları açılmaya, demirler sökülmeye başlandı. Naylon örtüyü erken açmak, karpuzun erken meyve tutması ve dolayısıyla da erken hasat edilmesine olanak sağlıyor. Erken hasat da piyasada ürün olmadığı için yüksek gelir elde edilmesi avantajı yaratıyor.

Üstü açılan karpuzun önümüzdeki günlerde gübreleme, koruyucu ilaçlama, aralıklarla sulama işlemleri yapılacak. Ancak, üreticisi, sera naylonu korumasını kaldırdığı ürünlerinin olası olumsuz hava koşulundan etkilenmesinden korkuyor. Üreticiler, ''kararsız'' diye tabir ettikleri hava koşullarının yanı sıra yükselen maliyetlerin de kaygısını yaşıyor. Mayıs ayının ikinci yarısında başlayacak ve Temmuz ayı sonuna kadar devam edecek hasattan üretici bereket ve kazanç bekliyor.

REKOLTEDE ARTIŞ BEKLENİYOR

Ceyhan Ziraat Odası Başkanı Yavuz Tezcan AA muhabirine yaptığı açıklamada, şu ana kadar hava koşullarının karpuzun lehine geliştiğini, böyle devam ettiği takdirde bu yıl rekoltede artış olacağını tahmin ettiklerini söyledi.

Tezcan, ilçenin sembolü olan karpuzun maliyetinin geçen yıla göre iki katı artış gösterdiğine dikkati çekerek, şunları kaydetti:

''Türkiye'nin toplam karpuz üretiminin yaklaşık yüzde 20'sini tek başına karşılayan Ceyhan'da bu yıl 30 ile 40 bin dekar alana ekim yapıldığını tahmin ediyoruz. Karpuzun en büyük girdilerinden olan gübrenin kilosunu geçen yıl 60 YKr'ye alıyorduk, şimdi 1,5 YTL oldu. Yaklaşık iki katı bu artışın yanı sıra tarla kiraları da yükseldi. Daha önce bir dönüm tarla 200 YTL'ye kiralanırken, bu yıl 250-300 YTL'in altına düşmedi. Geçen yıl yevmiyesi 30 YTL'ye işçi bulurken, bu yıl 50 YTL'den aşağı bulamadık. Mayısın ikinci yarısında Ceyhan karpuzu tezgahlarda yerini alacak, ancak, katlanan maliyetlerin tüketiciye yansıması kaçınılmaz olacak.''

Tezcan, geçen yıl üreticinin karpuzun dönümünü tarlada 800 ile 1500 YTL arasında tüccara verdiğini, bu yıl 2000-2500 YTL'nin altında olmayacağını tahmin ettiklerini kaydetti.

Karpuzun bu yıl ekim alanlarının yanı sıra rekoltenin de artmasının, yükselen maliyetlerinin olumsuz etkisinin tüketiciye yansımasını hafifleteceğini umut ettiklerini anlatan Tezcan, ''Hava koşulları sürpriz yapmaz, ürün bol olursa bu sayede fiyatlar aşağıya çekilebilir'' dedi.

YUMURTALIK

Ceyhan gibi ana geçim kaynaklarından biri karpuz olan komşu Yumurtalık ilçesinde de karpuz üreticileri bir yandan ürünlerini tüketiciye hazırlarken, diğer yandan hava koşularının karpuzun lehine sürmesini umut ediyor.

Yumurtalık İlçe Tarım Müdürü Cihangir Çay ise ilçede geçen yıl yaklaşık 9 bin dekar alanda örtü altı karpuz üretimi yapıldığını, geçen yılki yüksek fiyatlar ve çiftçinin alternatif ürün konusunda tercihini karpuzdan yana kullanmasıyla ekim alanlarının iki kat arttığını bildirdi.

ZAMAN
 



Bu haber 417 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,737 µs