Yürüyerek Rum tarafına geçti | " /> Yürüyerek Rum tarafına geçti | "/>

En Sıcak Konular

Yürüyerek Rum tarafına geçti

12 Nisan 2008 16:27 tsi
Yürüyerek Rum tarafına geçti Mehmet Ali Talat cumhurbaşkanı sıfatıyla Rum tarafına yürüyerek geçen ilk KKTC lideri oldu. Rumlar Talat’a sevgi gösterisinde bulundu

KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat dün sabah ani bir kararla, Ada’da 3 Nisan’da karşılıklı yaya geçişine açılan Lokmacı Kapısı’ndan Rum tarafına geçti. Talat, 30 yılı aşkın süredir bu şekilde Rum tarafına geçen ilk lider oldu. Lokmacı Kapısı’ndan Rum Kesimi’ne geçerek, “Uzun Yol” olarak bilinen Ledra Caddesi’nde yürüyen Talat’ın yanında 10 koruması vardı.

Theodorakis CD’si hediye edildi

Basının ilgisi nedeniyle Rum esnafla selamlaşıp sohbet etmeye çalışırken zaman zaman zor anlar yaşayan Talat’a çeşitli hediyeler verildi. Talat, bir müzik dükkanından Vangelis, Beatles ve Yunan halk şarkılarından oluşan Rembetiko CD’leri aldı. Bir müşteri ise Mikis Theodorakis’in CD’sini hediye etti. Talat, Pink Floyd’un ünlü The Wall (Duvar) CD’sini de almak istedi. Ancak kalmadığını öğrenince sipariş verip ayrıldı.

“Olumlu hava var”

Talat, Lokmacı’nın Kıbrıs’ın en eski bölünme noktası olduğunu, 1958’den bugüne açılıp kapandığını, 2005’te Türk tarafının, geçen yıl sonu da Rum tarafının duvarı yıktığını anımsattı. Rum gazetecilerin “Hristofyas’ın da Arasta’yı gezmesini bekliyor musunuz” sorusu üzerine Talat “Sevinirim. Benim isteğimle olacaksa isterim doğal olarak, çünkü iki halk arasındaki hava daha da yumuşar” dedi. İki lider 21 Mart’ta görüşmelere başlamış, Lokmacı Kapısı da iyi niyet göstergesi olarak açılmıştı. Rum tarafına 2001 yılında Rauf Denktaş da geçmişti. Dönemin lideri Klerides’in konutundaki davete katılan Denktaş’ın konvoyu yolda hiç durmamış, halkla yüzyüze gelmemişti.

Kıbrıs’ın en lezzetli dondurması buradaymış!
Esnafla Rumca, İngilizce sohbet eden Talat’ın Ledra Palas’ın Yunanca karşılığı olan “Makridromos” adını kullanması dikkat çekti. Talat caddedeki 1 saatlik yürüyüşü sırasında dondurmacıya da uğradı, “Çocukken bu dükkana gelirdik” diye konuştu.

Türk kahvesi de içti

Talat, bir Ermeni kahve dükkanına da uğrayıp kahve aldı. Talat, “Herşey o kadar değişmiş ki. Benim için bir ilk gibi. Buraya Rum halkına iyi niyet dileklerimi sunmak için geldim” dedi.

Gören Rumlar alkışladı, esnaf elini sıktı
Arasta’da da esnafın, vatandaşların ve turistlerin büyük ilgi gösterdiği Talat, girdiği bir ayakkabı dükkanında lastik bahçe çizmesi satın aldı. Talat’ı karşılarında görünce şaşıran ama memnun olan çok sayıda Rum alkışlarıyla Talat’ın ziyaretine destek verdi.

 



Bu haber 308 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,814 µs