anketler ne diyor? | " /> anketler ne diyor? | "/>

En Sıcak Konular

Son anketler ne diyor?

12 Nisan 2008 11:04 tsi
Son anketler ne diyor? Yargıya güven azaldı. Siyasi partilerin oy oranlarında ciddi değişimler var. Halk neden kırgın?.. Metropoll Araştırma Merkezi'nin yaptığı kamuoyu araştırmasına Türk halkının nabzını tuttu.

Metropoll Stratejik ve Sosyal Araştırmalar Merkezi tarafından yapılan kamuoyu araştırmasına göre, halkın yüzde 71'i AK Parti'nin kapatılmasına karşı çıkıyor. Araştırmaya katılanların yüzde 56'lık çoğunluğu kapatma davasını “siyasi bir dava” olarak gördüğünü belirtti. Kapatma davasında Cumhurbaşkanı Abdullah Gül için de yaptırım istenmesini hukuki bulmadığını ifade edenlerin oranı da yüzde 59 oldu.

AK Parti hakkındaki kapatma davasıyla birlikte yaşanan son gelişmeler yüksek yargı organlarına duyulan güvenin de azaldığını ortaya koydu. Araştırmaya katılanlarıın yüzde 49.2'si yargıya olan güveninin azaldığını söylerken, yargıya olan güvenini arttığını söyleyenlerin ornı yüz'de 24'te kaldı. Katılımcıların yüzde 18.4'ü ise düşüncelerinde herhangi bir değişikliğin olmadığını ifade etti.

Partilerin kapatılma koşulları ile ilgili soruya verilen yanıtlara bakıldığında, katılımcıların yüzde 37.5'i mahkeme kararı ile siyasi partilerin kapatılmasını onaylamazken, yüzde 35.1'i ise parti kapatmada şiddeti teşvik ve kullanma şartının aranması gerektiği görüşünü dile getirdi. Katılıcınların sadece yüzde 22.8'i Anayasa ve yasalara aykırı söylem ve eylemleri yeterli kapatma sebebi ile parti kapatılabileceğini savundu.

Araştırma nasıl yapıldı

5-8 Nisan 2008 tarihleri arasında telefonla görüşme tekniği kullanılarak yapılan araştırmaya, Adana, Ağrı, Ankara, Antalya, Aydın, Balıkesir, Bursa, Erzurum, Gaziantep, Hatay, İstanbul, İzmir, Kastamonu, Kayseri, Kocaeli, Konya, Malatya, Manisa, Mardin, Samsun, Tekirdağ, Trabzon, Şanlıurfa, Van, Zonguldak ve Kırıkkale'yi içeren 26 ilden toplam bin 204 kişi katıldı.

Yargıya güveninizde bir değişiklik oldu mu?

AK Parti hakkındaki kapatma davasıyla birlikte yaşanan son gelişmeler yüksek yargı organlarına duyulan güvenin de azaldığını ortaya koydu. Yargıya güveninin arttığını söyleyenlerin oranı yüzde 24.1'ken, güveninin azaldığını söyleyenlerin oranı yüzde 49.2 oldu. Yüzde 18.4'lük grup ise yargıya olan güveninin değişmediğini söyledi.

Partilerin kapatılma koşulları ile ilgili soruya verilen yanıtlara bakıldığında, katılımcıların yüzde 37.5'i mahkeme kararı ile siyasi partilerin kapatılmasını onaylamazken, yüzde 35.1'i ise parti kapatmada şiddeti teşvik ve kullanma şartının aranması gerektiği görüşünü dile getirdi. Katılıcınların sadece yüzde 22.8'i Anayasa ve yasalara aykırı söylem ve eylemleri yeterli kapatma sebebi ile parti kapatılabileceğini savundu.

AK Parti kapatılmalı mı?

“AKP Kapatılmalı mı?” sorusuna, katılımcıların yüzde 71.6'lık çoğunluğu “hayır” yanıtını verdi. Partinin kapatılmasını isteyenlerin oranı ise yüzde 24. CHP dışındaki partilerin seçmelerinin de kapatılmaya karşı olduğu gözlenirken, CHP'ye oy verenlerin yüzde 71'inin AK Partinin kapatılmasının istemeleri dimmak çekti.

Sizce dava siyasi mi?

Araştırma sonuçları halkın büyük bölümünün kapatma davasını “siyasi bir dava” olarak gördüğünü gösterdi. Siyasi bir dava olarak niteleyenlerin oranı yüzde 56.2, hukuki bir dava olduğunu düşünenlerin oranı yüzde 21.7. Yüzde 12.6'lık ise bir kesim ise bu olayın hem hukuki hem de siyasi olduğu görüşünü dile getirdi.

Seçim olsa hangi partiye oy verirsiniz?

Araştırma, Anayasa Mahkemesi'nde açılan kapatma davasından sonra AK Parti'nin oy oranında artış yaşandığını ortaya çıktı. “Bugün seçim olsa hangi partiye oy verirsiniz?” sorusuna katılımcıların yüzde 50.2'si AK Parti'ye, yüzde 12.4'ü CHP'ye ve yüzde 7.2'si ise MHP'ye oy vereceğini söyledi. Kararsızların dağıtılmadığı ankette, AK Parti dışındaki tüm partilerin oy kaybettiği gözleniyor. 22 Temmuz seçimlerinde AK Parti yüzde 46.7, CHPyüzde  20.9, MHP ise yüzde 14.3 oy almıştı.

 
YENİ ŞAFAK

 




Bu haber 552 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,419 µs