şiddet günleri başlıyor! | " /> şiddet günleri başlıyor! | "/>

En Sıcak Konular

Siyasette şiddet günleri başlıyor!

12 Nisan 2008 09:50 tsi
Siyasette şiddet günleri  başlıyor! Stratejik dönemlerde uyaran istihbaratçı profesör Mahir Kaynak, önemli bir noktaya dikkat çekti. Siyasette şiddetin kullanıldığı bir döneme girdiğimizi ama bunu doğru anlayacak birikime sahip olmadığımızı öne süren Kaynak, terörü sınıflandırarak hangi am


Siyasette şiddetin kullanıldığı bir döneme giriyoruz ama olayları doğru anlayacak bilgi birikimine sahip değiliz. İlk yaklaşım olarak terörü sınıflandırmayı ve hangi amaçlara hizmet edebileceğini irdelemeye çalışacağım.

İleri sürdüğü amaca zıt sonuçlar yaratacak eylemlerin belli özellikleri vardır. Bunlar kendilerini diğerlerinden ayırırken aşılması imkansız duvarlar örerler. Öylesine faklılıklar yaratırlar ki çok sınırlı bir destekçi kitlesinin dışındaki kimseler onları asla kabul edemez. Düşüncelerindeki katılılığı destekleyecek semboller, giysiler ve işaretler kullanırlar. Mesela 1980 öncesi çatışan tarafların bir bölümü parka giyer karşı taraf bıyık biçimleriyle kendilerini ayrıştırırdı.

Bugün dünya ölçeğinde Müslümanlar benzer biçimde diğerlerinden ayrıştırılıyor. Bir insanın Müslüman inancına sahip olduğu dış görünüşünden anlaşılabiliyor. Ayrıca onların diğerleriyle sırf inançları nedeniyle çatıştıkları, hasımlarının farklı inanç sahipleri olduğu imajı yaratılıyor. Yani dünyanın en değerli insanı bile olsanız hasım kabul edileceğiniz düşüncesinin genel kabul görmesi sağlanıyor. Çünkü talep ve şikayetler sadece inanca bağlanıyor. Dünyadaki ekonomik ve siyasi sorunlar, gelecekle ilgili kaygılar Müslümanları ilgilendirmiyor. Diğerleri tüm dünya ile ilgili sorunları tartışırken Müslümanları inanç sınırlarına hapsediyor. Ancak bu inanç bir dünya görüşü değil bir yasaklar ve sınırlamalar sistemi haline dönüştürülüyor.

Mücadelede sınır tanımaz bir şiddet kullanmaya hazır oldukları intibaı yaratılıyor. Bilim ve düşünce adamlarının adı bile yokken terör eylemcileri herkesin dilinde dolaşıyor. Bunun dışında açlık, sefalet, geri kalmışlık bu kitleyle özdeşleşiyor ama diğer yandan dünyanın en zenginleri arasında yer alanların da bulunduğu ve bunların büyük paralar harcadığı gözler önüne seriliyor.

Büyük operasyonlar dışında, ülke düzeyinde de benzer senaryolar hazırlanıyor. Bir eylemin operasyon olup olmadığını anlamak için toplumda eylemin dayandığı düşüncenin geniş kitlelere hitap edep etmediğine , taraftar kitlesini artırmak yerine onu sınırlayacak davranışlar sergilemesine, sevilmek yerine korkutmak amacı taşımasına ve onu diğerlerinden ayıracak bir üniformasının bulunmasına bakmak yeterlidir.

Antalya’daki provokasyon eylemi bu kriterlerin hepsine sahip. Yaygın bir düşünceyi temsil etmiyor, hemen fark edilebilecek ve üniforma sayılacak bir dış görünüşü var, davranışı şiddetin dışında bir şeyi çağrıştırmıyor, kimliğini gizlemeye gerek görmüyor.

1980 öncesi halkı tedirgin eden, ilkokul çocuklarını bile hedef alabilen, esnafı korku içine iten sol hareketleri görünce bunun sola hizmet etmeyeceğini, aksine sola karşı bir reaksiyon uyandıracağını görüp bunun bir aşıya benzediğini ve toplumda sola karşı bir direnç yaratmak amacında olduğunu söylemiş ve adını aşı teorisi koymuştum. Zayıflatılmış mikroplar gibi hafif bir hastalık yapıyor ama bünyeyi bu hastalığa karşı dirençli hale getiriyordu. Bir fikriniz varsa söyleyin ama şiddet kullanırsanız aşı konumuna düşebilirsiniz. 



Bu haber 431 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,185 µs