En Sıcak Konular

'Bush karar almaktan kaçıyor!'

11 Nisan 2008 20:49 tsi
ABD'de Demokrat Partili senatörler, Başkan George Bush'u Irak konusundaki tüm önemli kararları başkanlık seçimlerinden sonraya erteleyerek, bir sonraki başkana havale etmekle suçladı.

Bush geçtiğimiz günlerde, Irak'tan asker çekmeye Temmuz ayından sonra belirsiz bir süre boyunca ara vereceklerini ve sonrasında Irak'taki komutanların değerlendirmeleri ışığında bir yol çizeceklerini söylemişti.

Bu durumda Irak'la ilgili kararlar Kasım ayında yapılacak başkanlık seçiminin ertesine kalacak.

Ancak Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi, Amerikan halkının Başkan Bush'tan yanıt beklediğini söyledi.

BBC muhabirleri, Başkan Bush'un Irak siyasetine muhalif seslerin Cumhuriyetçiler arasında da yükselmeye başladığını söylüyor.

'Irak'ta insiyatif ABD'ye geçti'

George Bush ayrıca Irak'a yapılan asker takviyesinin ardından artık 'önemli bir strateji değişikliğine' gideceklerini de söyledi.

ABD'nin artık Irak'ta inisyatifi ele geçirdiğini savunan Bush, bir sonraki adımda, El Kaide'ye 'sakatlayıcı bir darbe' vurmayı planladıklarını söyledi.

Bush'un sözlerinin önemli oranda, geçtiğimiz günlerde ABD Kongresi'ne ifade veren, Irak'taki ABD güçlerinin komutanı David Petraeus'un sözlerine paralel olduğu vurgulanıyor.

Ancak gözlemciler General Petraeus'un 'önemli strateji değişikliği' türünden bir ifadeyi kullanmaktan özellikle kaçındığını söylüyor.

Irak'taki Amerikan askeri sayısını, takviyeden önceki seviyesine indirmek için ülkeden asker çekme kararı nedeniyle, Temmuz ayına kadar 20 bin Amerikan askerinin Irak'tan dönmesi öngörülüyor.

Ancak Bush, Temmuz ayı sonrasında asker çekmeye ara vereceklerini söyledi.

Bush asker çekmeye ara verilen sürede, General David Petraeus'un ülkedeki güvenlik durumunu gözden geçireceğini belirtti.

Demokratlardan Petraeus'a eleştiri

General Petraeus geçtiğimiz günlerde Amerikan Kongresi'ne sunduğu raporda, Temmuz ayından sonra asker çekilmesine ara verilmesini önermiş ve 45 günlük bir değerlendirme süresi istemişti.

Petraeus'un bu değerlendirmeleri, Amerikan askerlerinin Irak'tan çekilmesini isteyen kesimler tarafından tepkiyle karşılanmıştı.

Demokrat Parti'nin başkan adayı olmak için yarışan Barack Obama ve Hillary Clinton çeşitli defalar, başkan olurlarsa Amerikan askerlerini Irak'tan çekecekleri demeci vermişlerdi.

David Petraeus'un Kongre'deki ifadesi sırasında oturumda bulunan Hillary Clinton, generalin sözlerinin Irak'tan çekilme takvimi belirleme konusunu belirsizleştirdiğini söylemişti.

bbc



Bu haber 562 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,317 µs