En Sıcak Konular

Türkiye 'okuma' da sınıfta kaldı!

11 Nisan 2008 19:51 tsi
Milli Eğitim Müdür Vekili Harun Yenice, Türkiye'nin kitap okumada Afrika ülkelerinin bile gerisinde kaldığını söyledi.

Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü Konferans Salonu'ndaki tanıtım toplantısına, Vali Mehmet Ufuk Erden, AK Parti Kars Milletvekili Zeki Karabayır, Belediye Başkanı Vekili Turhan Çiçek, Milli Eğitim Müdür Vekili Harun Yenice, kurum amirleri ve öğretmenler katıldı. Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal marşının okunmasıyla başlayan programda konuşan Milli Eğitim Müdür Vekili Harun Yenice önemli bilgiler verdi. Toplumların geleceğini belirleyen ve şekillendiren en önemli faktörün bilgi, bilginin kaynağının kitap, bunu elde etmenin yolunun ise okumaktan geçtiğini söyleyen Yenice, saniyede bilginin değiştiği ve yeni bilgilerin elde edildiği dünyada, ülkemizi her alanda daha iyiye, daha güzele götürebilmek için bilinçli fertlerin yetiştirilmesinin zorunluluğuna değindi. Ülkemizde okuma kültürün yok denecek kadar az olduğunu ifade eden Yenice, 'Bir yılda ABD'de 72 bin, Rusya'da 58 bin, Japonya'da 42 bin, Fransa'da 27 bin kitap basılırken Türkiye'de yalnızca 7 bin kitap basılıyor. Türkiye nüfusunun yüzde 0.4'ü dergi, 0.22'si gazete okuduğu halde yüzde 95'i televizyon seyrediyor. Bunun yanısıra kütüphanelere baktığımızda ise Kütüphane sayısı 1996 yılında bin 260 iken, 2001 yılında bu sayı bin 412'ye çıkmış. 1996 yılında 10 milyon 899 bin 127 olan kitap sayısı 2001 yılında 12 milyon 221 bin 392 olmuş. Bunlara rağmen 1996 yılında 22 milyon 523 bin 449 olan okuyucu sayısı ne yazık ki 2001 yılında 11 milyon 698 bin 612'ye gerilemiş. Hatta 1996 yılında kütüphanelere kayıtlı üyesi 1 milyon 54 bin 681'den 2001 yılında 254 bin 57'ye düşmüş. Satılan alınan kitap sayısı ise 1996 yılında 129 bin 450, 2001 yılında 13 bin 862'dir' diye konuştu.

Yenice, Çocuk Vakfı'nın yaptığı araştırma verilerine dayanarak şu bilgileri verdi:

'Nüfusumuzun yüzde 88'i okur-yazar. Türkiye'de çocuklar okuma becerileri açısından 35 ülkede 28. sırada. İhtiyaç maddeleri sıralamasında kitap 235. sırada. Öğrencilerin sadece yüzde 19'u 25'ten fazla kitap sahibi. Türkiye'de yılda kitaba harcanan para 45 sent. Kütüphanelere gidenlerin sadece yüzde 8'i kitap okumaya gidiyor. Öğretmenlerin yüzde 34'ü ancak kitap okuyor. Anne baba çaba harcamıyor. Ailelerin yüzde 25'i çocuklarının okuma alışkanlığını geliştirmek için çaba harcıyor'.

Yenice ayrıca, Türkiye'nin kitap okumada Afrika ülkelerinin bile gerisinde kaldığını vurgulayarak, şunları söyledi:

'En çok basılan 4 kitap, Keloğlan, Nasrettin Hoca, Türk Masalları, Dede Korkut, Ömer Seyfettin Hikayeleri. En çok satan yabancı kitaplar, La Fontaine Masalları, Ezop Masalları, Anderson Masalları, Çocuk Kalbi. Bu kadar veriden sonra kendimizi tekrar sorgulayalım. Çünkü Türkiye kitap okumada Afrika ülkelerinin bile gerisinde kalmıştır. Şöyle ki, Japonya'da toplumun yüzde 14'ü, Amerika'da yüzde 12'si, İngiltere ve Fransa'da yüzde 21'i düzenli kitap okurken, Türkiye'de bu oran yüzde 0.01'dir. Birleşmiş Milletler İnsani Gelişim Raporuna göre kitap okuma oranında Türkiye 170 ülke arasında 86. sıradadır. Bir Japon yılda 25, İsveçli 60, Fransız 7 kitap okurken Türkiye'de ise 6 kişi bir kitap okuyor. Bu da gösteriyor ki kitap okuma alışkanlığını kazandıramamışız ve kazanamamışız'.

Vali Mehmet Ufuk Erden de, 'Bilgi en kıymetli değerdir. Onun ötesindeki değerler bunun kadar kıymetli değil. İnsanoğlu akıl sahibi, fikir sahibi, düşünün ve düşüncelerinden yeniden düşünceler üreten en kıymetli varlıktır. Akıl, insanlar için önemli bir anahtardır. Ama bu dolu olursa ancak açabilir bütün kapıları. Dolu olması için de bilgi sahibi olmak gerekir' dedi.

Konuşmalardan sonra okul idarecilerine, Gençlik Dizisi, Okumayı Öğrendim Seti, 100 Temel Eser, Cumhuriyetin Temeli Kültürdür isimli kitaplar dağıtıldı. Kars'ta ilk etapta 32 bin adet kitap dağıtılacağı öğrenildi.

hurhaber



Bu haber 648 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,093 µs