AB son sözünü söyledi! | " /> AB son sözünü söyledi! | "/>

En Sıcak Konular

AB son sözünü söyledi!

11 Nisan 2008 19:32 tsi
AB son sözünü söyledi! AB Komisyonu Başkanı Barroso, AB'nin Türkiye'nin içindeki tartışmaları yakından izlediğini ve Türkiye'de olan bitene duyarsız kalamayacaklarını söyledi.

AB Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso, İstanbul Bilgi Üniversitesi'nde yaptığı konuşmada, Türkiye'de ciddi bir siyasi tartışma süreci yaşandığını ve bu tartışmaları Türkiye'nin kendi içinde halletmesi gerektiğini belirtti.

Demokrasinin karşılıklı bir taviz verme kültürü ve yasal düzenlemelerden öte bir ruh olduğuni ifade eden Barroso, Müslüman ülkere gerçek demokrasi olduğunu göstermek gerektiği ne sözlerine ekledi.

Barroso, AB'nin Türkiye'nin içindeki tartışmaları yakından izlediğini, Türkiye'de olan bitene duyarsız kalamayacaklarını belirterek, 'Üyelik için siyasi reformlar şart, tam üyelik için Türkiye'nin önünde zorlu ve çetin bir süreç var" dedi.

AB Komisyonu Başkanı, Türkiye ve AB'nin geleceğine umutla baktığını da sözlerine ekledi.

Barroso'dan ince mesaj: Görevimizi yapıyoruz

Avrupa Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso, Komisyon'un Türkiye ile ilgili çalışmalarının bir "müdahale" olarak görülmemesi gerektiğini belirterek, "Türkiye'deki gelişmeleri yakından takip etmek Komisyonun sorumluluğu, görevidir" dedi.

Ankara'daki yoğun temaslarını tamamlayan Barroso, sabah saatlerinde geçtiği İstanbul'da öğle yemeğinde Dışişleri Bakanı ve Başmüzakereci Ali Babacan ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ile bir araya geldi. Yemek öncesi bir konuşma yapan Barroso, Türkiye'nin AB sürecinde ileriye doğru gittiğini, bu sürece tüm AB devletlerinin destek verdiğini kaydetti. Bu yılda başka müzakere başlıklarının açılacağını anlatan Barroso, bunun büyük önem taşıdığını belirtti. Jose Manuel Barroso, Avrupa Komisyonu'nun Türkiye'deki ekonomik, sosyal ve siyasi gelişmeleri çok dikkatle izlediğini belirterek, bu yöndeki çalışmaların "müdahale" olarak algılanmaması gerektiğini vurguladı. Barroso, "Türkiye'deki gelişmeleri yakından takip etmek Komisyon'un sorumluluğu, görevi" dedi. Türkiye'deki siyasi reformlara ivme kazandırılması gereğini de vurgulayan Barroso, bu çerçevede ifade özgürlüğünün genişletilmesinin çok önem taşıdığını söyledi. Barroso, Türkiye'nin ilerleme sağlaması gereken alanlar arasında ombudsman, Sayıştay, sosyal hakları ve din özgürlüğünü de saydı. Ankara'da hem hükümet hem de muhalefet ile biraraya geldiğini anımsatan Barroso, reformlar konusunda "geniş mutabakat"ın önemine vurgu yaptı. Komisyon Başkanı Barroso, Türk ekonomisine değinirken de Türkiye'nin ticaretinin yüzde 50'sinin AB ile yapıldığına, AB'nin 7. büyük ticaret ortağı olduğuna dikkat çekti. Barroso, Gümrük Birliği'nin çok popüler olmadığını da kabul etti.

"KAZAN-KAZAN İLİŞKİSİ"

Dışişleri Bakanı Ali Babacan da, yaptığı konuşmada ise, Türkiye'nin AB'ye dinamizm katacağını, rekabet gücünü artıracağını söyledi. Türkiye'nin AB sürecini, hem Türkiye, hem de AB için bir "kazan-kazan" ilişkisi olarak gördüklerini belirten Babacan, "Bir arada sinerjinin oluşacağı, bir arada daha farklı daha güzel yarınlara doğru gideceğimiz bir Avrupa Birliği istiyoruz ve bunun için biz Türkiye olarak çalışıyoruz" diye konuştu.

Bilgi Üniversitesi'nde konuşma yapan Barroso, kampus dışında protesto edildi

Fener Rum Patrikhanesi ve İstanbul Müftülüğü ziyaretlerinin ardından Bilgi Üniversitesi Santral İstanbul Kampusu'na gelen Barroso, burada bir konuşma yaptı. Jose Manuel Barroso, içeride konuşmasını yaptığı sırada kampüs önünde toplanan bir gurup Barrosso'yu protesto etti.

'Ne ABD ne AB tam bağımsız Türkiye', 'Üniversitede AB'ye geçit yok' şeklinde sloganlar atan yaklaşık 10 kişilik gurup, yaptıkları basın açıklamasının ardından olaysız şekilde dağıldı.

Türkiye'de bir dizi temaslarda bulanan Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso, öğle saatlerinde İstanbul Müftülüğü'nü ziyaret etti.

Fener Rum Patrikhanesi'ni ziyaretin ardından Jose Manuel Barroso ve AB heyeti, İstanbul Müftülüğü'ne geldi. Barroso'nun gelişi öncesinde müftülük binasının bulunduğu Süleymaniye çevresinde yoğun güvenlik önlemleri alındı. İstanbul Müftülüğü adına Barroso'yu Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Mehmet Görmez ve İstanbul Müftü Vekili Mehmet Aşık karşıladı.

Ziyaret yaklaşık 20 dakika sürerken, basın mensuplarının kısa süreli görüntü almasına izin verildi. Kapıda beklemek zorunda kalan basın mensuplarına müftülük yetkilileri tarafından meyve suyu ve kurabiye ikram edildi.

Ziyaretin ardından Barroso, Dışişleri Bakanı Ali Babacan ile öğle yemeğinde buluşmak üzere Ortaköy'deki Feriye lokantasına geçti.

Barroso ve Rehn, İstanbul'da da kırmızı ışıklarda durmadı.

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso ve AB Genişlemeden Sorumlu Komiseri Olli Rehn, saat 10.30 sıralarında özel uçakla istanbul'a geldi.

İlk olarak Fener Rum Patrikhanesi'ni ziyaret eden ikili yoğun güvenlik önlemi alınan güzergahta kırmızı ışıklarda durmadan geçti.

samanyoluhaber



Bu haber 428 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,682 µs