En Sıcak Konular

AKP Tuzla'yı işitti: O komisyon kurulacakmış

11 Nisan 2008 14:14 tsi
Tuzla'daki ölümleri araştıracak TBMM komisyonunun 'AKP'liler üye vermediği için kurulamaması' dün Radikal'in manşetindeydi. AKP'den 'Meclis yoğunluğu nedeniyle geciktik' açıklaması geldi.

Radikal'in dünkü manşetinin ardından AKP, Tuzla tersaneleri için araştırma komisyonu sözü verdi

AKP'nin üye bildirememesi nedeniyle Tuzla tersaneleri ve uyuşturucuyla mücadele konusunda araştırma komisyonları kurulamaması TBMM'de tepkiyle karşılandı. Muhalefetin 'duyarsızlık' ve 'cesaretsizlik'le suçladığı AKP, suçlamaları reddetti, "Araştırma önergelerini biz verdik. Meclis yoğunluğu nedeniyle biraz gecikti" diye savunma yaptı.
Tuzla tersaneleriyle ilgili TBMM Genel Kurulu'nda 26 Şubat'ta araştırma komisyonu kurulması kararı verildi. Komisyon için CHP, Çetin Soysal (İstanbul), Bayram Meral (İstanbul), Ali Rıza Öztürk (Mersin); MHP, Gürcan Dağdaş (Kars), Mithat Melen (İstanbul); DTP de Sabahat Tuncer'in (İstanbul) isimlerini bildirdi.
Ancak aradan 1.5 ay geçmesine karşın AKP, kendisine düşen 10 üyeliğe isim bildirmediği için komisyon kurulamadı. Bu ise muhalefetin tepkisine neden oldu.
AKP Grup Başkanvekili Nurettin Canikli, komisyonun oluşturulmamasında 'kasıt aranmasının' doğru olmayacağını söyledi. AKP olarak da Meclis araştırması istediklerini ve önerge verdiklerini anımsatan Canikli, "Araştırmayı biz istedik. İstemesek önerge vermezdik. Hem Tuzla, hem uyuşturucu komisyonları mutlaka kurulacak. Meclis'in yoğunluğu nedeniyle milletvekili arkadaşlarımıza tam duyuramadık. O yüzden başvuru az oldu. Milletvekili arkadaşlarımıza yeniden yazı yazdık. En kısa sürede komisyonlar kurulacak" diye konuştu.

CHP tekrar soracak
Konuyla yakından ilgilenen CHP'li Çetin Soysal, TBMM Başkanı Köksal Toptan'a mektup yazarak komisyonun neden kurulamadığını sordu. Mektubuna yanıt alamayan Soysal, konuyu soru önergesiyle bir kez daha Toptan'a iletme kararı aldı.
Soysal, Tuzla'da denizin 350 dönüm doldurularak çevre katliamı yapıldığını belirterek "Bu yeni ölüm tarlaları demektir" dedi. Gemi İnşa Sanayicileri Birliği'nin (GİSBİR) yaptığı tam donanımlı hastaneye Sağlık Bakanlığı'nca ruhsat verilmediğini de hatırlatan Soysal, "40 bin kişinin çalıştığı tersanelerde sağlık ocağı yetersiz hizmet veriyor. Bu kadar insanın öldüğü yerde, sakat kaldığı yerde hastaneye izin verilmemesi son derece üzücü" diye konuştu.


MHP: Hesap verin
MHP Grup Başkanvekili Mehmet Şandır, AKP'nin konuya ilgisiz olduğunu öne sürerek, "Çünkü oradaki ölümlerin sorumlusu siyasi iktidardır. Gerekli tedbirleri zamanında almayışın sonucu insanlar ölmektedir. Bunun siyasi sorumlusu AKP'dir. Sorumlusu oldukları için kendilerini araştırmaya cesaret edemiyorlar. Ama her gün orada insanlar ölüyor, hesabını kim verecek" diye konuştu.


DTP: Rapor verdik
DTP Diyarbakır Milletvekili Akın Birdal ise, TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu'nun raporunda Tuzla tersanelerinde işçi sağlığı ve iş güvenliği bakımından alınacak önlemleri belirttiklerini söyledi. Bu rapordan sonra tersanelerde iki işçinin daha öldüğünü anımsatan Birdal, "Bunun sorumluları araştırma komisyonunu oluşturmayanlar veya geciktirenlerdir" dedi.


ÖDP: Niyet meselesi
"Bu tamamıyla niyet ve istek meselesi" diyen ÖDP Genel Başkanı Ufuk Uras, "Tuzla gibi gözümüzün önündeki bu facianın üzerine gidilmeyecek de hangi konuda gidilecek" diye sordu ve parlementodaki tüm partileri komisyon için göreve çağırdı.

Radikal



Bu haber 600 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,279 µs