En Sıcak Konular

Rusya yalanladı: Nur cemaati yasaklanmadı!

11 Nisan 2008 12:20 tsi
Rus haber ajansı yanlışından döndü; davanın Gülen'le ilgisi yok. Peki olayın aslı ne?

İşte ilk yayınlanan haber: "Gülen'e büyük darbe"

RUSYA Anayasa Mahkemesi ülkedeki Nurcu cemaatini ve faaliyetlerini "yasa dışı İslami hareketleri" nedeniyle yasakladı. BBC'nin haberine göre, Başsavcı'nın girişimiyle açılan davada mahkeme heyeti, Nurcular'ın evlerini yasadışı olarak medreseye çevirdiğine ve buralarda aşırı dinci eğitim öğretim verdiğine karar verdi. Ayrıca St. Petersburg başta olmak üzere ülke çapındaki bazı okullardaki faaliyetlerin de yasadışı olduğuna hükmetti. Bu bağlamda Fethullah Gülen'in açtığı bazı okullar da karar gereği kapanabilir.

İtiraz için 10 gün süre

Duruşmada kendilerini temsil etmeyen Nur Cemaati mensuplarının karara itiraz etmek için 10 günlük süresi bulunuyor. Rusya'da Nur Cemaati ilk kez 2002 yılında inceleme altına alındı. Rusya Federal İç Güvenlik Servisi (FSB), Nurcuları radikal İslamcı ve devlet güvenliğini tehdit eden kuruluşlar arasında sayan bir rapor hazırladı. Bu çerçevede 20 kadar Türk vatandaşı sınırdışı edildi. Ardından Nurcuların idare ettiği tüm vakıflar teker teker kapatılmaya başlandı. 2003 yılından sonra da bu kez cemaatin okulları hedef alındı. İşte Nur Cemaati ile Fethullah Gülen arasındaki somut bağ da bu dönemde kuruldu. Gülen'in Moğolistan sınırındaki Buryatya okulu için savcılık kapatma girişimi başlattı. St. Petersburg'teki bir Gülen okuluna ise "Nurcularla bağlantısı olduğu" gerekçesiyle el konuldu. Geçen yıl da yerel bir mahkeme Nur cemaati lideri Şeyh Said-i Nursi'nin eserlerini radikal dinci yayın ilan etti. Gülen Cemaati, FSB raporlarında Nurcular ile bağlantılı olarak gösterilmeye başlandı. 2007 yılına gelindiğinde Gülenle ilişkili 16 okul kapatılmıştı.

236 okul, 500 yurt

Nur Cemaati Rusya'da ilk kez 1992 yılında okul açmaya başladı. Öncelikle etnik Müslüman grupların çoğunlukta olduğu Başkırdistan , Çuvasistan, Buryatya, Karaçay-Çerkez, Dağıstan ve Hakasya gibi özerk bölgelerde okullar açıldı. Böylelikle kısa sürede Rusya ve Türk Cumhuriyetleri'ndeki cemaat okulu sayısı 236'ya, öğrenci yurdu sayısı da 500'e yükseldi.

Rus haber ajansı yanlışından döndü; davanın Gülen'le ilgisi yok

Rus haber ajansı Ria Novosti gece saatlerinde yayınlanan 'Nurcular'la ilgili dava haberinde yer alan Fethullah Gülen'le ilgili yorumların kendilerine ait olmadığını, gece haberi kaleme alan editörün bir yıl önce başka basın yayın organlarında yer alan iddiaları dikkat etmeden habere eklediğini açıkladı.

Ajans Uluslararası Redaktör Yöneticisi Andrey Nizamuddinov davanın görülmesinin ardından gerekli düzeltmeleri yaparak haberi servise koyacaklarını söyledi. Nitekim gazete dava sonrası yerel saatle 16:26'da servise koyduğu haberde konunun daha önce devam eden Said Nursi'ye ait tercümelerin yasaklanması ile ilgili davanın devamı şeklinde verdi.

Mahkeme 'Nurcular' olarak nitelediği grubun 'radikal' bir yapılanma olduğu gerekçesi ile Rusya topraklarında yasaklama getirdi. Mahkeme oturumuna başsavcılığın yanı sıra Adalet Bakanlığı ve Federal Güvenlik servisinden de temsilcilerin katıldığı kaydedildi. Haberde mahkemede 'Nurcular'ı temsilen kimsenin bulunmadığı, davanın da 10 gün içinde temyize açık olduğu belirtildi. Ajans haberinde uluslar arası istihbarat raporlarına göre 'Nurcular' olarak bilinen grubun kimi terör faaliyetlerde bulunduğu düşünülen 'Bozkurt' olarak bilinen örgütle irtibatlı olduğu bilgisine yer verdi.

Medyaradar
 



Bu haber 1,243 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,099 µs