En Sıcak Konular

Hükümetin AB sözleri nerede?

11 Nisan 2008 11:40 tsi
Hükümetin AB sürecindeki rehavetinin en açık kanıtı, 18 Nisan 2007'de açıkladığı müktesebata uyum programı: 114 yasanın sadece 19'u çıkabildi... İşte liste..

Hükümet AB reformları konusunda 'rehavete kapıldığı' eleştirilerini ısrarla reddetse de veriler iddiaları doğruluyor. Dönemin Dışişleri Bakanı Abdullah Gül ile şu anki Dışişleri Bakanı ve Başmüzakereci Ali Babacan'ın bir yıl önce bir basın toplantısı düzenleyerek 'Türkiye'nin AB Müktesebatına Uyum Programı'nı açıkladı. Programda bir yılda 114 yasa çıkarılacağı belirtiliyordu. Ancak şu ana kadar sadece 19 yasa yürürlüğe girdi. Bu yasalardan 10'u da zaten programın açıklandığı dönemde ya Meclis gündeminde ya da onay için Cumhurbaşka'nındaydı. Hükümetin 17 Kasım 2007'de açıkladığı 'Üç Aylık Eylem Planı'ndaysa 73 vaat vardı. Bunlardansa sadece altısı hayata geçirildi.

Gül ve Babacan tarafından 17 Nisan 2007'de açıklanan ve 2007-2013 yıllarını kapsayan 'Türkiye'nin AB Müktesebatına Uyum Programı'nda 1 Ekim 2007 ile 30 Eylül 2008 arasındaki dönemde 114 yasal düzenleme yapılması öngörülüyordu. Programda ayrıca çoğunluğu bu yasal düzenlemelere dayanılarak, 2007'de 210, 2008'de ise 161 adet tebliğ, yönetmelik gibi ikincil düzenleme yapılacağı belirtiliyordu. Ancak, 2007'de yasaların çocuğu çıkmadığı için ikincil düzenlemelere de sıra gelmedi.

'Türkiye kendi hazırladı'
Gül basın toplantısında, 33 fası'da hangi tarihte neler yapılması gerektiğini düzenleyen programı Türkiye'nin kendi inisiyatifiyle hazırladığını söyledi. Gül, 'Belgenin bir yandan müzakere sürecinin gereklerinin yerine getirilmesini kolaylaştıracağını, bir yandan bunlar gerçekleştirildikçe günlük hayatı olumlu yönde etkileyeceğini' ifade etti.

Babacan da uyum programının Türkiye'nin yedi yıllık reform takviminin omurgasını oluşturduğunu belirtti. Babacan, AB müktesebatına uyum programının Türkiye'nin bundan sonraki yedi yıl içinde standartlarını çok daha yüksek noktalara çıkarması ve çok daha gelişmiş bir ülke olmasını sağlayacağını ifade ederek, "Türkiye'de yaşayan bu düzenlemelerden etkilenmeyen tek bir vatandaşımız dahi olmayacak" dedi.

Programa göre 1 Ekim 2007-30 Eylül 2008 yıllarında çıkarılması gereken 114 yasadan, aradan geçen altı ayda sadece 19'u TBMM'den geçmişti. Bu 19 yasadan 10'u zatenprogramın açıklandığı tarihte ya TBMM Genel Kurulu'nda ya da Cumhurbaşkanlığı'nda onay aşamasındaydı. Bu dönemde kabul edilen dokuz düzenlemeden beşi ise Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin'in insiyatif almasıyla kasım-şubat döneminde TBMM'de görüşülerek yasalaştı.

Türkiye'nin program çerçevesinde 2008-2009 döneminde 30 yasa, 135 ikincil düzenleme, 2009-2013 döneminde de 64 yasa ve 95 ikincil düzenleme yapması planlanıyor.

Hükümetin geçen yılın ekim ayında açıkladığı Üç Aylık Eylem Planı da kâğıt üzerinde kalmaya devam ediyor. İkinci üç aylık dönem de sona ermesine karşın Eylem Planında vaat edilen 73 faaliyetten sadece altısı yerine getirilebildi. Eylem Planı'nda, makroekonomik istikrarın kalıcı hale getirilmesi, iş ortamının iyileştirilmesi, kayıt dışılığın azaltılması, enerji ve ulaştırma altyapısının geliştirilmesi gibi amaçlara hizmet etmek üzere 73 başlık altında 93 düzenlemenin 2007 sonuna kadar dek geçirileceği ifade edildi.

Fakat aradan geçen altı ayda bunlardan sadece 6'sı yaşama geçirildi. Onlar da zaten AB'ye uyum programında da yer alan düzenlemeler. Hükümetin bu yılın ocak ayında açıkladığı dört yıllık dönemi kapsayan eylem planında ise şu ana kadar hiçbir şey gerçekleştirilemedi.

Hükümetin seçimden sonra Cumhurbaşkanlığı seçimi dışında ortaya koyduğu en somut çalışması ise türbanla ilgili Anayasa değişikliği ve TBMM'de görüşmeleri devam eden sosyal güvenlik yasa tasarısıyla ilgili süreç oldu. TCK'nın 301. maddesindeki değişiklikse geçen hafta iktidarın gündemine girebildi.


Yapılanlar vaatlerin yanında devede kulak
Hükümetin 18 Nisan 2007'de açıkladığı Türkiye'nin AB Müktesebatına Uyum Programı'nda bir yıl içinde yapılacağı belirtilen düzenlemelerin bilançosu şöyle:

Malların serbest dolaşımı: Ürün Güvenliği Kanunu'nun çıkarılması, Kozmetik ve Türk Standartları Enstitüsü kanunlarında değişiklik dahil beş düzenleme yapılmadı.

İşçilerin serbest dolaşımı: Yabancıların çalışma izinleri hakkında kanun 7 Haziran 2007'de yürürlüğe girdi. Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanun Tasarısı TBMM Genel Kurulu'nda görüşülüyor.

İş kurma hakkı ve hizmet sunumu: Posta hizmetlerinin düzenlenmesi hakkında kanun ile PTT Kanunu çıkarılmadı.

Sermayenin serbest dolaşımı: Sigortacılık Kanunu geçen yıl çıkartıldı. Menkul Kıymet Borsaları Hakkında Kanun Hükmünde Kararname'de düzenleme yapılmadı.

Kamu alımları: Kamu İhale Kanunu ile Bazı Yatırım ve Hizmetlerin Yaptırılması İçin Verilen İmtiyazlara İlişkin Kanun'un da bulunduğu üç düzenlemeden haber yok

Şirketler hukuku: Türk Ticaret Kanunu ile Yürürlük ve Uygulama Şekli Hakkında Kanun TBMM'de bekliyor. Sermaye Piyasası Kanunu değişikliğiyse yapılmadı.

Fikri mülkiyet: Dünya Fikri Mülkiyet Örgütü (WIPO) Telif Hakları Antlaşması ile WIPO İcralar ve Fonogramlar Antlaşması 2007'de Resmi Gazete'de yayımlandı. Aralarında Patent ve Faydalı Model, Markalar ile Tasarımların Korunması kanunlarının da bulunduğu dört düzenlemedense haber yok.

Rekabet politikası: Devlet yardımlarının çerçevesini düzenleyen kanunun da yer aldığı üç düzenlemeden hiçbiri çıkmadı.

Mali hizmetler: Sermaye Piyasası Kanunu'nunda değişikliğin de aralarında bulunduğu iki kanun çıkarılmayı bekliyor.

Bilgi toplumu ve medya: Yedi kanundan sadece internet ortamında işlenen suçlarla mücadeleyi düzenleyen kanun (23 Mayıs 2007) çıkarıldı. Kişisel Verilerin Korunması dahil diğer altı kanunsa ortada yok.

Tarım ve kırsal kalkınma: Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu Başkanlığı Kanunu yürürlüğe girdi. Coğrafi İşaretlerin ve Geleneksel Özellikle Ürün Adlarının Korunması Hakkkında Kanun'un da yer aldığı dört yasaysa daha çıkarılacak.

Gıda güvenliği: Gıda, veterinerlik, gıda hijyeni, yem ve bitki sağlığı yasaları çıkmadı.

Balıkçılık: Su Ürünleri Kanunu'nda değişiklik yapılmadı.

Taşımacılık: Sürücü belgelerinin AB'yle uyumu için Karayolları Trafik Kanunu değişikliği ile Deniz Emniyeti Kanunu bekliyor.

Enerji: Enerji Verimliliği Kanunu 18 Nisan 2007'de çıktı. Türk Petrol Kanunu'nun da aralarında olduğu dört kanun çıkarılacak.

Ekonomik ve parasal politika: İki kanundan biri çıkarıldı.

Sosyal politika: Hava İş Kanunu, Sendikalar Kanunu, Grev ve Lokavt Kanunu, Sosyal Hizmetler ve Yardımlar Kanunu dahil sekiz düzenlemeden hiçbiri yasalaşmadı.

Sanayi politikası: Geç ödemelerde alacaklıların korunmasını düzenleyen Türk Ticaret Kanununun 10. maddesi değiştirilmedi.

Bölgesel politika: Türkiye-AB Mali İşbirliğini Düzenleyen çerçeve Anlaşma ile AB Genel Sekreterliğinin Yapısının Güçlendirilmesine İlişkin Kanun'un da araların da yer aldığı sekiz düzenlemeden hiçbiri yapılmadı.

Yargı ve temel haklar: 21 kanundan beşi çıktı. Bunlar arasında Vakıflar Kanunu da var. Sayıştay Kanunu, Türkiye Hâkimler ve Savcılar Birliği Kanunu, Yardım Toplama Kanunu gibi 16 düzenleme ise ortada yok.

Adalet ve güvenlik: Çıkarılması gereken dört düzenlemeden ikisi yasalaştı.

Eğitim ve kültür: İki kanundan sadece İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Hakkında Kanun yürürlüğe girdi.

Tüketicinin korunması: Dört kanundan hiç biri çıkartılmadı.

Gümrük birliği: Dört yasadan haber yok.

Dış ilişkiler: Üç yasadan hiçbiri çıkmadı.

Mali kontrol: Üç kanundan sadece AB fonlarının kullanımını düzenleyen Merkezi Finans ve İhale Birimi Kanunu çıkarılabildi.

Aktif haber



Bu haber 449 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,942 µs