Hayırdır?.. | " /> Hayırdır?.. | "/>

En Sıcak Konular

Ruslar’dan?. Silah?. Hayırdır?..

11 Nisan 2008 11:41 tsi
Ruslar’dan?. Silah?. Hayırdır?.. Türkiye, hem İsrail’in hem de ABD’nin katıldığı silah ihalesini Ruslar’a verdi. Haliyle bir şaşkınlık oldu. Denir ki, ‘ilişkilerde Rusya dönemi başladı’! Başbakan, Genelkurmay Başkanı, Savunma Bakanı’nın üyesi komite ka

Savunma Sanayi İcra Komitesi-ki üyelerini yukarıda saydık-önceki gün, 800 anti-tank ve 80 sistemlik Orta Menzilli Tanksavar Silah Sistemi Projesi’nde “Rus Rosoboronexport”u tercih etti.

Bu karar “büyük sürpriz” sayılıyor. Çünkü İsrail ve ABD’de adaydı ve elendiler. Kaldı ki İsrail favoriydi. Ama Ruslar kazandı.

Karanın bir çok uzmanı şaşırttığı söyleniyor. Aslında konuyla hiç ilgisi olmayan insanlara da gidip sorulsa, “bu üç ülkeden hangisi kazanır” diye, muhtemelen Rusya ilk ikiye zor girerdi.

Şimdi bu kararın, Savunma Sanayi Müsteşarlığı ilişkilerinde Rusya dönemini başlatacağı değerlendiriyor. İşin “teknik” yönü ağır. Bir çok parametre mevcut. Peki Rusya kararının
Farklı boyutları da olamaz mı?

Türkiye-Rusya: Zoraki rakipler!

İki ülke arasındaki ilişkilerin güncel temasları genellikle bir-iki konuda odaklanıyor. Bunlardan bir tanesi, enerji boyutu. En yalın ifadesi, Rusya’nın doğalgaz üzerinden Avrupa’ya yaptığı baskının, Türkiye üzerinden geçecek hatlar eliyle kompanse edilmesi.

Bu Batı tezi Moskova’yı rahatsız ediyor. İşin bir de Türki Cumhuriyetler ve Orta Asya ülkeleri ayağı mevcut. Bu enerji sistemine entegre edilmeleri girişimleri de Ruslar’ı huzursuzlandırıyor.

İkinci konu son NATO toplantısında zirve yapan, ABD’nin Rusya periferisindeki bazı coğrafyalara füze kalkanları koymak istemesi. Meselenin ilk gününden bu yana Türkiye’de işin bir parçası.

Kremlin, “Polonya ve Çek Cumhuriyeti’ne bu füzeleri koyacağınıza neden Türkiye’ye koymuyorsunuz” önerisini getirmişti. Fakat bu da meseleyi Ruslar için hal yoluna sokmuyor gerçekte.

Çünkü bir yandan Batı’nın eski Sovyet Cumhuriyetleri’nin NATO’ya alınması isteği-Bükreş toplantısı buna imkan yaratmadıysa da-Rusya “çevrelenmekten” hoşnutsuz. Bu durum da Rusya gözünde Türkiye’ni daha önemli bir ilgi alanı haline getiriyor.

Putin sonrası dönemde kendini yeniden “süper güç” olarak tanımlama arayışına giren Rusya için, Türkiye’nin iç gelişmelerine de ilgisiz kalmak olanaksız!

Tüm bunlar iki ülke arasındaki ilişkileri hani gerginlik de demeyelim ama “dengede tutmak” konusunda düzenli efor sarfetmek ihtiyacında bırakıyor. E, bu da yorucu.

İşte bu karar ve “geleceğe dönük” açılımları iki tarafı biraz dinlenmek konusunda rahatlatabilir.



Bu haber 6,981 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,996 µs