En Sıcak Konular

Askerden Barroso'ya ince mesaj

10 Nisan 2008 17:38 tsi
AB Komisyonu Başkanı Barroso'nun Türkiye'de askerle tek teması Anıtkabir'deydi. Ve asker, Anıtkabir'de Barroso'ya, diplomatik bir üslupla Türkiye'ye gelmeden önce yaptığı açıklamalardan duyulan rahatsızlığı iletti.

Ankara'ya gelmeden hemen önce yaptığı açıklamalarda, "Demokratik laiklikten yanayız. Nasıl ki zorla bir dayatmak mümkün değilse, aynı şekilde laiklik de dayatılamaz" diyen AB Komisyonu Başkanı Jose-Manuel Barroso'nun Türkiye'de askerle tek teması Anıtkabir'deydi. Ve asker, Anıtkabir'de Barroso'ya, diplomatik bir üslupla Türkiye'ye gelmeden önce yaptığı açıklamalardan duyulan rahatsızlığı iletti.

Barroso ve AB'nin genişlemeden sorumlu komiseri Olli Rehn Anıtkabir'e, Dışişleri Bakanı ve AB üyelik süreci başmüzakerecisi Ali Babacan'ın eşliğinde gitti.

Barroso'nun "AB Komisyon Başkanı" olan görevi, Türk ve AB ülkeleri protokollerinde "Cumhurbaşkanlığı" ile "Başbakanlık" görevleri arasında bir yere tekabül ediyor. Nitekim Barroso onuruna Ankara ziyareti sırasında Başbakan Recep Tayyip Erdoğan yemek vererek, Barroso'nun "kendi eşiti" olduğunu vurgulamış oldu.

Barroso'nun "Başbakan ile Cumhurbaşkanı arasında bir yerde kabul edildiği" ayrıca, genelde konuk başbakanları sadece kabul etmekle yetinen Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından, bu kural bozularak, Barroso ve heyeti onuruna Çankaya Köşkü'nde öğle yemeği vermesi ile de gösterildi.

Ancak hükümetin Barroso'ya yaptığı bu "protokol uygulamasına", asker aynı şekilde uymayarak, diplomatik bir mesaj verdi.

ANITKABİR'DE KOMUTAN DEĞİL, YARDIMCISI AĞIRLADI

Normalde, yabancı devlet ya da hükümet başkanları Anıtkabir'i ziyaret ettiklerinde, Anıtkabir Komutanı tarafından ağırlanıyorlar. Albay rütbesindeki Anıtkabir Komutanı konuk Devlet ya da Hükümet Başkanlarını Anıtkabir'e gelişlerinde karşılayıp, Mozoleye çelenk konması da dahil olmak üzere, tüm tören boyunca eşlik ediyor.

Nitekim, Yunanistan Başbakanı Kostas Karamanlis'in Ocak 2008'de, Almanya Başbakanı Angela Merkel'in Ekim 2006'da, Papa'nın Kasım 2006'daki Anıtkabir ziyaretlerinde, kendilerine hep Anıtkabir Komutanı Topçu Albay Erkan Atalay eşlik etti.

Ancak, Barroso ve Olli Rehn'in Anıtkabir ziyaretinde, komutan değil, yardımcısı Yarbaylardan birinin konuklara eşlik etmesi, "askerden ince mesaj" olarak yorumlandı.

TALABANİ MUAMELESİ

Asker, Anıtkabir'de benzer bir diplomatik mesajı Irak'ın Kürt kökenli Devlet Başkanı Celal Talabani'nin geçen ay yaptığı Ankara ziyareti sırasında da vermişti. Talabani Anıtkabir'e geldiğinde, kendisine eşlik etmek üzere bir subay tayin edilmemiş, Anıtkabir'de görevli subaylar sadece ziyaretin düzgün şekilde geçmesi için görevlendirilmişlerdi.

İKİNCİ MESAJ: NUTUK HEDİYE EDİLDİ

Askerin Barroso'ya yönelik ikinci mesajı ise, Anıtkabir ziyareti sonunda verilen hediye ile ortaya çıktı. Barroso'ya ziyaret sonunda Atatürk'ün yazdığı nutuk hediye edildi.

Oysa Yunanistan Başbakanı Kostas Karamanlis'e Anıtkabir ziyareti sonrasında, "Anıtkabir'i tanıtıcı bir set", Papa 16. Benedikt'e Atatürk Kartpostalları, Atatürk kabartmalı bir şilt ve Anıtkabir kitabı, Angela Merkel'e ise Anıtkabir kataloğu ile ve Atatürk madalyonu hediye edilmişti. Anıtkabir ziyareti sırasında KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat'a da yine bir madalyon ve Anıtkabir kataloğu verilmişti.

 

Hürriyet
 



Bu haber 599 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,884 µs