En Sıcak Konular

"Cenevre tanrıya mezar kazıyor!"

10 Nisan 2008 16:04 tsi
Dünyadaki en büyük çarpıştırıcı olan "Large Hadron Collider (LHC)-Büyük Hadron Çarpıştırıcısı" 2000 yılında faaliyeti sona eren "Large Elektron-Positron" (LEP)-Büyük elektron-pozitron çarpıştırırcısı" yerine CERN’de inşa edildi.

Çevresi 27 km ve yerin altında, yüzeyden 100 metre derinlikte bulunuyor. LHC’de çok yoğun iki proton demeti çarpıştırılarak, evrenin ilk oluşum anındaki sırlar ortaya çıkarılmaya çalışılacak. Çarpışmada dünyada erişilmiş en yüksek çarpışma enerjisi ortaya çıkacak, dolayısıyla maddenin şimdiye kadar erişilememiş derinliklerinden bilgi edinmek mümkün olacak.

Yerin 100 m altında, İsviçre -Fransa arasında 27 kilometrelik dev tünel

Dünyanın en büyük parçacık fiziği araştırma merkezi CERN, mayısta başlayacak "Big Bang" deneyine hazır. 14 yılda geliştirilen ve 8 milyar dolara mal olan LHC (Long Hadron Collider-Geniş Hadron Çarpıştırıcısı) deneyi için iki bin ton ağırlığındaki dev mıknatıs, Fransa İsviçre sınırının 100 metre altından geçen 27 kilometre uzunluğundaki tünele yerleştirildi. 230 metreye kadar inen tünelde, bu derinliğe rağmen cep telefonları çalışıyor. Mayıs’ta eksi 271 derecede çalıştırılacak mıknatıstaki atomlar ışık hızında çarpıştırılıp küçük bir Big Bang (büyük patlama) tekrarlanmaya çalışıyacak. Bilim adamları böylece dünyanın oluşumundaki en küçük madde olan "Higgs-Tanrı Maddesi"ni bulmayı hedefliyor.

Ancak ABD’li iki bilmi adamı Walter Wagner ve Luis Sancho, ABD mahkemelerine dava açarak, patlamanın beklenenden büyük bir kara delik yaratarak dünyayı içine alacağını öne sürdüler. İsviçre’de davanın yankıları sürerken, CERN’in kapılarını halka açması öncesinde Cenevre gazeteleri, "CERN tanrıya mezar kazıyor", "Evreni bile yok edebilir" başlıkları attılar.

Resim: CERN Genel Direktörü Dr. Robert Aymar

 

yeliz öz-hürriyet



Bu haber 1,075 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,154 µs