En Sıcak Konular

‘Allah kahretsin maddesi’ni arıyorlar!

10 Nisan 2008 15:59 tsi
‘Allah kahretsin maddesi’ni arıyorlar! CERN’in ismini ilk kez ‘Da Vinci Şifresi’nin yazarı Dan Brown’dan duyduk. Sonra talihsiz uçak kazasında kaybettiğimiz bilim insanlarımız vesilesiyle. CERN şimdi, evrenin oluşumu sırasında ‘kaybolan’ maddeyi arıyor. Bu m

CERN, yani Avrupa Nükleer Araştırmalar Merkezi. İsviçre’nin başkenti Cenevre’de bulunan bu “bilim merkezi”, aynı zamanda AB’nin de bilim bölümü sayılabilir! Uluslararası bir merkez olan CERN, şimdi daha doğrusu önümüzdeki Mayıs ayında benzersiz bir deneye girişecek.

Aradıkları şey, evrenin oluşum anında meydana gelen büyük patlama (big bang) sırasında sadece birkaç saniyeliğine ortaya çıkıp sonra bugüne kadar kaybolan “kara madde”!

80 ülkeli, 500 üniversiteli CERN hakkında detay için lütfen TIKLAYINIZ

İsmi tatsız çağrışımlar yapsa da bilim bunu bulmak konusunda uzun süredir uğraşıyor. Pek başarılı oldukları da söylenemez. Bu deneye, “LHC” adını veriyorlar. CERN’deki bilim insanlarına göre deneyin başarı şansı yüksek ve sonuçları tüm insanlığı şaşırtacak.

Ne aradıklarını bilmiyorlar…

Aslında CERN’deki bilim adamları da, dünyanın başka yerlerindeki bilim adamları gibi tam ne aradıklarından emin değiller. Daha önceki araştırmalar da “o şeyi” bulmak için yapıldı ama sonuç getirmedi.

Söyledikleri, “evrenin oluşumunda kısa sürede gözden kaybolan bir şeyler var. Enerjinin ötesinde. Ne olduğunu anlamıyoruz.”

Tehlike de burada başlıyor olmalı. Çünkü “temel parçacıkları” arıyorlar. Özellikle madde ve anti-madde denilen büyük enerji odakları üzerinde yoğunlaşıyorlar. Bu nedenle deneye, Tanrı’yı aramak” yorumu getiriliyor.

İsviçre basınının 'tanrıya mezar kazıyorlar' dediği LHC deneyi ve garip cihaz için TIKLAYINIZ

İngiliz basının bu benzetmesi tabloya uygun sayılabilir. Fakat aranan “madde”ye “tanrı parçacığı” adını veren  Nobel ödüllü Leon Leiderman. Normalde “bilinmeyen” anlamındaki “X” ismi verilmiş bu maddeye ama artık “tanrı parçacağı” olarak anılıyor.

Bulmak mı iyi bulmamak mı?

Peki bu kara maddeyi, bilinmeyen, evrenin oluşumunda birkaç saniyede kaybolan “X” bulununca ne olacak? Somut sonuçlar söylenmiyor. Yeni getirileri olacağı belirtiliyor.

Yine de bu büyük deneyin ana çıkış noktasını “bilimsel merak”ın oluşturduğu anlaşılıyor. Buna “bilimsel hırs” da denebilir. Çünkü deneyin durdurulması gerektiğini, büyük riskler taşıdığını söyleyenler de var.

Örneğin, ABD’li bilim adamları, “dünyanın sonunu getirecek kara deliği açacağı” iddiası ile CERN’i mahkemeye vermişler. Bu bilim adamları ve benzerleri girişimi “çok riskli” olarak değerlendiriyor.

Ancak CERN için bu itiraz kaale alınmayacak, deney yapılacak. Başarılı olursa “tanrı bulunur mu” bilinmez. Ama başarısız olursa, itirazcıların dediği gibi Tanrı bizi bulacak!



Bu haber 1,801 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,102 µs