En Sıcak Konular

İşte ABD terör örgütü listesi...

10 Nisan 2008 15:14 tsi
İşte ABD terör örgütü listesi... ABD Dışişleri Bakanlığı’na bağlı Karşıterör Koordinatör Bürosu 2008’in ilk terörist örgüt listesini açıkladı. Listede ağırlıklı olarak İslami örgütler bulunması dikkat çekiyor.

ABD Dışişleri Bakanlığı’na bağlı Karşıterör Koordinatör Bürosu Dış Terör Örgütleri listesindeki örgütleri 2008 için ilk kez güncelledi. 44 örgütün bulunduğu listede Kongra-Gel (KGK, eski Kürdistan İşçi Partisi, PKK, KADEK) ve DHKP/C de bulunuyor.

ABD Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre, Dış Terör Örgütleri Listesi, Dışişleri Bakanlığı tarafından Göç ve Vatandaşlık Yasası uyarınca hazırlanıyor ve zaman içinde değişiyor. ABD Dışişleri Bakanlığı’nın “temel veriler” kapsamında 8 Nisan itibarıyla, Avrupa Birliği Terör Raporu’ndan birkaç gün sonra ilan ettiği listede, AB Europol raporundaki gibi PKK da terör örgütü olarak yer alıyor.

ABD’nin alfabe sırasıyla ilan ettiği “Dış Terör Örgütleri Güncel Listesi” şu örgütlerden oluşuyor:

“-Ebu Nidal Örgütü, Ebu Sayyaf Grubu, El-Aksa Şehitleri Tugayı, El-Şabaab, Ensar el-İslam, Silahlı İslami Grup (GIA), Asbat el-Ensar, Aum Shinrikyo, Bask Yurt ve Özgürlük (ETA), Filipin Komünist Partisi/Yeni Halk Ordusu (CPP/NPA), İrlanda Cumhuriyet Ordusu Devamlılığı, Gama’a el-İslamiye (İslami Grup), HAMAS (İslami Direniş Hareketi), Harekat ül-Cihad-i-İslami/Bengladeş (HUJI-B), Harekat ül-Mücahidin (HUM), Hizbullah, İslami Cihad Grubu, Özbekistan İslami Hareketi (IMU), Ceyş-e-Muhammed (JEM) (Muhammed Ordusu), Cemaa İslamiya Organization (JI), el-Cihad (Mısır İslami Cihad), Kahane Chai (Kach), Kongra-Gel (KGK, eski Kürdistan İşçi Partisi, PKK, KADEK), Lashkar-e Tayyiba (LT) (Adalet Ordusu), Lashkar i Jhangvi, Tamil Elam Kurtuluş Kaplanları (LTTE), Libya İslami Savaş Grubu, Fas İslami Muharebe Grubu (GICM), Mücahiddin-e Khalq Örgütü (MEK), Milli Kurtuluş Ordusu (ELN), Filistin Kurtuluş Cephesi (PLF), Filistin İslami Cihad (PIJ), Filistinin Kurtuluşu İçin Halk Cephesi (PFLF), PFLP-Genel Komutanlık (PFLP-GC), Tanzim Qa’idat al-Jihad fi Bilad al-Rafidayn (QJBR) (Irak’taki el-Kaide) (eski Cemaat ül-Tevhid ve el-Cihad JTJ, el-Zarkavi ağı), el-Kaide, İslami Magrip’te el-Kaide (eski GSPC), Gerçek IRA, Kolombiya Devrimci Güçler Ordusu (FARC), Devrimci Çekirdek (eski ELA), 17 Kasım Devrimci Örgütü, Devrimci Halk Kurtuluş Partisi/Cephe (DHKP/C), Aydınlık Yol (Sendero Luminoso, SL), Kolombiya Birleşik Savunma Güçleri (AUC).”

ABD Dışişleri Bakanlığı Karşıterör Koordinatör Bürosu’nun yöntemle ilgili açıklamasında, sadece eylem yapan değil eylem hazırlıkları ve planları saptanan örgütlerin de listeye alınabildiği bildirildi. Terör grupları hakkında açık kaynaklar dahil olmak üzere birçok yoldan bilgi sağlandığı kaydedilirken, listeye alınan örgütler için Kongre dahil, ABD kamu kurumlarının itiraz yollarının açık olduğu belirtildi.

Yasal olarak ABD’nin Dış Terör Örgütleri listesine girecek örgütlerin “Yabancı kökenli olması, yasada tanımlandığı biçimiyle terör eylemine ya da terörizme angaje bulunması, terörist eylem ya da terörizme angaje olma niyetiyle gücünü elinde bulundurması” gerekiyor. Listeye girecek örgütlerin terörist etkinliklerinin ya da terörizm uygulamalarının ABD vatandaşlarının güvenliğini ya da ulusal güvenliği tehdit etmiş olması zorunluluğu bulunuyor.

Liste; finansal yöntemler dahil terör örgütleriyle mücadelede dünya kamuoyunu bilgilendirmeyi, örgütleri izole etmeyi, ekonomik desteklerini kesmeyi, kamuoyu duyarlılığı ve bilgisini artırmayı, hükümetleri ABD’nin konuyla ilgili duyarlılığı konusunda haberdar etmeyi amaçlıyor.

Haber 7



Bu haber 326 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,698 µs