En Sıcak Konular

Afgan valiler Bush'a çok sert çıktı

10 Nisan 2008 14:36 tsi
Afgan valiler Bush'a çok sert çıktı Afgan valileri ağırlayan Bush, sözünü esirgemeyen konukları karşısında zor durumlara düştü

ABD Başkanı George W. Bush'un, salı günü, Amerikan güçlerinin Taliban'la savaşırken sık sık sivil katliam yaptığı, evlere baskınlar düzenleyip terör estirdiği ve sorgusuz sualsiz, yargılamaksızın insanları esir tuttuğu Afganistan'dan sözünü esirgemeyen misafirleri vardı. Sekiz Afgan vali kendilerini Beyaz Saray'da ağırlayan Bush'u azarlarcasına ülkelerindeki 'tatsız' gerçekleri anlattı.

Taliban'ın devrilmesinden memnun olsalar da, normalleşme sürecinin yavaş gitmesinin militanların işine geldiği uyarısı yapan valiler, çokuluslu güçlerin 'aşırıya kaçan' hareketlerinden yakındı.

ABD Başkanı'yla bir saatlik görüşmede, Uruzgan Valisi Esadullah Hamdam, önce koalisyon askerlerinin gelişigüzel insanları yakalayıp hapsetmesinden şikayet etti. Bush, 1995-2000'de Teksas valisiyken edindiği tecrübeyle eski meslektaşlarını anladığını dile getirip ortamı yumuşatmaya çalıştı.

Valilik yıllarına gönderme yaparak "Onlar gelir ve size şikayet eder" diyen Bush, misafirlerinin gayet ciddi olduklarını görünce biraz durakladıktan sonra lafı şöyle değiştirdi: "Tutuklanmaması gereken bir tutuklanırsa açık olarak bir şikayet dilekçesi yazarsınız."

"MESELE DAHA BÜYÜK"

Hamdan ise kendi anadilinde yanıtı yapıştırdı: "Herşeyden önce kimin tutuklandığını bile bilmiyoruz." Host Valisi Arsala Cemal "İzin verilirse" diye kibarca lafı kesip sorunu net şekilde ortaya koydu:
"Sanırım mesele bundan daha büyük: Bagram üssünde 640 esir var ve arkadaşların belirttiği gibi tüm valiler bu sorunla yüzyüze. Bagram hapishanesine giremiyoruz. Ayrıca özel operasyonlar en büyük meydan okuma ve koalisyon güçlerine karşı insanların düşünceleri üzerinde olumsuz etki yapıyor. Bundan daha büyük bir mesele yok."

Amerikan güçlerinin hiçbir suçlama olmaksızın esir tuttuğu insanların durumunu anlatan Cemal, bazı operasyonları Afgan güçlerinin Amerikalılardan daha iyi yaptığını söyledi. Bush'un anlatılanları anlamadığını gören Cemal'i sıkıntı basarken ABD Başkanı birkaç kez "Seni anladım" diyerek durumu idare etmeye çalıştı. Valiler ayrıca güvensizlik ortamı, işsizlik ve Pakistan'dan kaynaklanan sorunları aktardı. Bush da polis gücü ve asker-sivil karışık İl İmar Timleri (PRT) çalışmalarını sorup durdu. Başkan, konuklarını Oval Ofis'teki resmi kabul törerine geçirirken de gazetecilere "Afganistan'daki ağır iş, ama liderlere çalışmanın kaçınılmaz olduğunu söyledim" dedi.


 Radikal



Bu haber 380 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,565 µs