En Sıcak Konular

Doğan'dan imalı bir 'liderlik' tarifi

10 Nisan 2008 14:30 tsi
Doğan'dan imalı bir 'liderlik' tarifi "Liderlik elbette hırs, azim ve ihtiras gerektirir. Ama aklın ve vicdanın önüne geçen ihtiras da felaket habercisidir. Medyaya giren bilmelidir ki, siyasette çarpışanları memnun etmek mümkün değildir."

Doğan Holding Yönetim Kurulu Başkanı Aydın Doğan, liderliğin elbette hırs, azim ve ihtiras gerektirdiğini ancak, aklın ve vicdanın önüne geçen ihtirasın da felaket habercisi olacağını kaydetti.

Eduplus Consulting ve Taktx Strategic Marketing Group tarafından düzenlenen 5. Liderlik Zirvesinde Eduplus Liderlik Onur Ödülünü alan Aydın Doğan yaptığı konuşmada, bu değerli ödülü almaktan büyük bir mutluluk duyduğunu ifade ederek, bu ödülü Anadolu'dan gelmiş, modern Türk sanayisinin kurucuları ve liderleri olmuş Vehbi Koç ve Nejat Eczacıbaşı ile paylaşmanın kendisine ayrı bir zevk verdiğini söyledi.

Doğan, liderliğin ciltlere sığmayan tarifi bulunduğunu, bunlardan birini seçmenin kolay olmadığını belirterek, ''Hepimiz zamanında lider olarak pek çok isim ezberledik. Bugün çoğunun adı hatıra gelmez. Burada çıkardığım ilk sonuç, liderin zamana dayanıklı, yaptığı işin kalıcı olmasıdır. Lider temel ahlak, adalet ve hakkaniyet ölçüsüne uygun olmalıdır. Başlangıç noktasında bu özellikler yoksa, kişileri ezerek konjonktürel güce ve ilişkiler ağına güvenerek elde edilen sonuçlar mutlaka ters teper. İş hayatında kısa ve çarpık yollar mutlaka bir gün karşınıza çıkar ve size bedel ödetir'' şeklinde konuştu.

Lider denince akla gelen vizyon, cesaret ve kararlılık gibi kavramları da çok iyi tahlil etmek gerektiğini vurgulayan Doğan, konuşmasını şöyle sürdürdü:

''Lider, elbette cesur olmalıdır. Ama her cesur, lider değildir. Zamanında temkinli olmak da bir liderlik özelliğidir. Ama hep temkinli davranan, risk almayan kişiden de lider çıkarmak mümkün değildir. Liderlik elbette hırs, azim ve ihtiras gerektirir. Ama aklın ve vicdanın önüne geçen ihtiras da felaket habercisidir. Güven ve inanç liderliği pekiştiren özelliklerdir. İnanmadığınız ve güvenmediğiniz insanla yola çıkamazsınız.''

-''KRİZ YÖNETMEK...''-

Aydın Doğan, hayata sıfırdan başlamadığını, ancak kaynaklarının sınırlı olduğunu, 50 yıllık iş hayatının 30 yılında medya sektörünün olduğunu anlatarak, bu sektörde bir farklılık yaratmaya koyulduğunu söyledi.

Doğan, ''Eğer o farkı yaratamazsanız, zaten kaybolup gidersiniz. Hem cesur hem temkinli olmak, hırslı olmak ama hırsına yenilmemek, hayal kurmak ama ayağını yere sağlam basmak, farklılık yaratmak ama gelenekten kopmamak, insanların önüne düşmek ama onlardan uzaklaşmamak elbette kolay değil. Bunlar hep zorlayan, hatalara davet eden tercihlerdir'' şeklinde konuştu.

Dünyanın bütün liderleri için geçerli bazı ortak kriterleri bulmanın mümkün olduğunu dile getiren Doğan, şunları kaydetti:

''Liderlik coğrafyanız Türkiye ise çok önemli bir özelliği daha bunlara ilave etmek zorundasınız. Kriz yönetmek... Yönettiğim ilk kriz iş hayatımın en başındaydı. Kurduğum şirket batmıştı. Daha sonra 1960, 1970, 1980'li yıllarda devalüasyon krizlerini yönettim. Bunu 1994, 2001 krizleri takip etti. Dikkat ederseniz hep ekonomi ağırlıklı krizlerden söz ettim. Eğer medya sektöründe çalışıyorsanız, buna sizi beğenmeyen, yeterince taraf bulmayan siyasi iktidarların yarattığı krizleri de eklemek gerekmektedir. Medyaya giren bilmelidir ki, siyasette çarpışanları memnun etmek mümkün değildir. Tek çıkar yol; siyasetin dalgalanmalarına, konjonktürel çatışmalara bakmadan ilkesel bir tavır sürdürmektir. Evrensel meslek ilkelerinin gerektirdiği kurallar, yayın organlarının mali bakımdan bağımsız ve güçlü, fikir bakımından özgür ve çoğulcu olmasıdır. İşte biz bu çapraz ve yaylım ateşlerine rağmen bunu başarmaya çalışıyoruz.''

Lider için ülke, aile ve iş sevgisinin önemini de vurgulayan Doğan, ''Eğer bunlara sahipseniz, zamanında kararlıysanız, eğer hakkaniyet duygusundan ayrılmıyorsanız mutlaka başarılı olursunuz. Liderlik, birinci ilke olarak hakkaniyet duygusunu benimsemektir'' diye konuştu. 

Haber 7



Bu haber 567 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,874 µs