En Sıcak Konular

'Mumcu siyasi geleneği ve hukuku yok sayıyor'

10 Nisan 2008 14:14 tsi



301 değişiklik teklifini iki gündür işleme koymayan CHP’li TBMM Başkanvekili Mumcu’ya AK Partili Bozdağ sert tepki gösterdi: Kişisel görüşlerimiz farklı olabilir ancak bunu işinize yansıtmayın

HÜKÜMET, AB çevrelerinin Türkiye’yi köşeye sıkıştırdığı düşünce özgürlüğünü düzenleyen TCK 301’inci maddeye ilişkin değişiklik teklifini Meclis Başkanlığı’na iki gün önce sundu. Ancak yurt dışında bulunan TBMM Başkanı Köksal Toptan’a vekalet eden CHP’li Güldal Mumcu, teklifin komisyonlara sevki için imza vermiyor. ‘Teklifin acelesi yok. Toptan’ı bekleyebilir’ diyen Mumcu’ya AK Parti’nin tepkisi sert oldu. AK Parti Grup Başkanvekili Bekir Bozdağ, Mumcu’nun ‘takdir yetkisi olmadığı halde’ teklifi komisyona havale etmediğini bildirdi.

AYKIRI KARAR

‘KİŞİSEL görüşlerimiz farklı olabilir ama bunu işimize yansıtmamalıyız’ diyen Bozdağ, Mumcu’nun hukuka, parlamentoya ve siyasi geleneklere aykırı davrandığını vurguladı. CHP’nin teklifin anayasaya aykırı olduğunu düşünse bile buna komisyonun karar vereceğinin altını çizdi. Değişikliğin içeriğine ilişkin bilgi de veren Bozdağ, Türk milleti ve Türkiye Cumhuriyetine hakaretin suç olmaya devam edeceğini söyledi, ‘Biz bu teklifle tabiri caizse sadece minareyi düzelttik’ dedi. Bozdağ, havale geç olduğu için değişikliğin de gecikeceğini söyledi.

MUHALEFET DEĞİŞİKLİĞE KARŞI

MUHALEFET ise 301 değişikliğine tepkili. CHP’li Onur Öymen, teklifin yabancıları memnun etmek için gündeme getirildiğini savunurken, Mumcu’nun teklifi bekletmesinin ‘takdir yetkisi’ olduğunu iddia etti. CHP’li Kemal Anadol da değişikliğin neden yasa tasarısı olarak Meclis’e getirilmediğini sordu. Kovuşturma yetkisinin Köşk’e verilmesini eleştiren MHP’li Oktay Vural ise, ‘En iyisi bu yetkiyi Olli Rehn’e ya da Lagendijk’e versinler’ dedi.
ANKARA


Teklif ne getiriyor


AK Parti’nin sunduğu değişiklik TBMM’den geçerse, 301’den ancak cumhurbaşkanının izniyle dava açılabilecek. ‘Türklüğü’ yerine ‘Türk Milleti’, ‘Cumhuriyeti’ yerine ‘Türkiye Cumhuriyeti devleti’ ifadesinin konduğu düzenlemeyle, suça verilecek cezanın üst sınırı da 3 yıldan 2 yıla indiriliyor.


‘Acil değil Başkanı bekleyeceğim’


TBMM Başkanı Vekili Güldal Mumcu, Çek Parlamentosu Temsilciler Meclisi Avrupa İşleri Komitesi üyelerinden oluşan bir heyeti, dün makamında kabul etti. Mumcu, Türk Ceza Kanununun (TCK) 301 ve 305. maddelerinde değişiklik öngören teklifi komisyona sevk etmemesine ilişkin eleştirilere, ‘Çok acil bir konu olmadığı kanaatindeyim. Meclis Başkanı’nı beklemeyi daha uygun buldum’ diye yanıt verdi. Mumcu, TBMM Başkanı Köksal Toptan’ın bu konuyla ilgili kendisini arayıp aramadığına ilişkin soruyu ise yanıtsız bıraktı.


Son derece iyi bir gelişme


AK Parti’nin, Türkiye’nin AB üyelik sürecinde önüne engel olarak çıkartılan TCK 301 konusundaki değişiklik teklifi, AB çevrelerinde geniş yankı buldu. Avrupalı parlamenterler AK Parti’nin önerisini olumlu bulurken, bir çoğu reformların devam etmesi gerektiği fikrinde birleşti. Türkiye-AB Karma Parlamento Eş Başkanı Joost Lagendijk aslında 301’in tamamen kaldırılması gerektiğini ancak bunu Türkiye’den beklemenin artık gerçekçi olmadığını anladıklarını ifade ederek şunları söyledi:

‘KESİNLİKLE CESARET VERİCİ’

‘TÜRKLÜK konsepti yerine Türk milleti kullanılması bence iyi. Bundan sonra herhangi bir yargıç yerine, Türk milletini temsil eden kişinin, Türk milletinin hakarete uğrayıp uğramadığına karar verecek olması da son derece mantıklı.’

Liberal Grubun lideri Parlamenter Andrew Duff, ‘Bu son derece iyi bir gelişme. Pratikte uygulanabilecek olması çok önemli bizim için. Reformların da devamı gelmesi halinde bu kesinlikle cesaret verici bir gelişme’ diye konuştu.

12 BİN BAŞVURU BEKLİYOR

TÜRK kökenli parlamenter Emine Bozkurt ise 301’in çok sembolik olduğunu, benzer maddelerin de değişikliğe uğraması veya kaldırılması gerektiğini savunarak, ‘Türk milleti ifadesi daha net bir ifade. Bağımsız bir kişi ve kurumun bu görevi üstlenmesi de son derece iyi bir şey ancak pratikte zorluklar olacak çünkü masada bekleyen 12 bin başvuru var konuyla ilgili’ diye konuştu.

 Star



Bu haber 484 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,608 µs