En Sıcak Konular

Köşk'ün yerini mahkemesi aldı

10 Nisan 2008 12:01 tsi
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül göreve geldiği günden bu yana, kanunlar konusunda veto mekanizmasını çalıştırmazken, yeni dönemde Anayasa Mahkemesi’nin yükü arttı.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, göreve geldiği günden bu yana, Çankaya Köşkü'ne sunulan kanunlar konusunda veto mekanizmasını çalıştırmazken, Gül'ün kanunları birer birer onaylaması da, yeni dönemde Anayasa Mahkemesi'nin yükünü artırdı. Gül'ün önüne gelen kanunları jet hızıyla onaylaması CHP'nin sık sık Anayasa Mahkemesi'nin yolunu tutmasına yol açarken CHP bugüne kadar da 2'si anayasa değişikliği 7'si kanun olmak üzere toplam 9 kez Yüksek Mahkeme'ye başvuruda bulundu. Hafta başından bu yana Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Kanunu ile bazı belediyelerin kapatılmasını ve 43 yeni ilçe kurulmasını öngören kanun için Anayasa Mahkemesi'ne başvuran CHP, “kadrolaşma” iddialarına yol açan Sağlık Hizmetleri Temel Kanunu'nda değişiklik öngören kanun için de hazırlık yapıyor. CHP, ayrıca Meclis Genel Kurulu'nda görüşülen sosyal güvenlikle ilgili tasarıyı da kanunlaştıktan ve Gül'ün onaylaması halinde Anayasa Mahkemesi'ne götürmeyi planlıyor.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün, 10. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in aksine veto mekanizmasını çalıştırmaması ve bugüne kadar önüne gelen kanunları bekletmeden onaylaması, Anayasa Mahkemesi'nin mesaisini artırdı. Anamuhalefet Partisi CHP ise Gül'ün Meclis'ten geçen kanunları onaylamasının ardından soluğu Anayasa Mahkemesi'nde alıyor. CHP bugüne kadar, üniversitelerde türban serbestisini öngören Anayasa'nın 10 ve 42'nci maddeleriyle ilgili değişiklik başta olmak üzere toplam 9 kez Anayasa Mahkemesi'ne başvuruda bulundu. CHP'nin iptal başvuruları arasında ise Hakim ve Savcılar Kanunu, Tanık Koruma Kanunu, Nükleer Güç Santrallerinin Kurulmasına ilişkin kanun, Temel Ceza Kanunlarına uyum kanunu ile Vakıflar Kanunu da bulunuyor.

BİR HAFTADA İKİ KEZ ANAYASA MAHKEMESİ'NİN YOLUNU TUTTULAR-

CHP, son olarak da bu hafta başından itibaren iki kez Anayasa Mahkemesi'ne başvuruda bulundu. CHP bu hafta içinde ilk olarak Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkındaki kanunun iptali ve yürürlüğünün durdurulması istemiyle dava açtı. CHP'nin açtığı ikinci dava ise 5747 sayılı Büyükşehir Belediye Sınırları İçerisinde İlçe Kurulması ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkındaki Kanun'la ilgili oldu. CHP, gurbetçiye oy hakkı tanıyan Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkındaki kanunda, yurtdışında yaşayan seçmene mektupla oy kullanma hakkı verilmesine itiraz ederken, bazı belde belediyelerin kapatılması ve 43 yeni ilçe kurulmasına ilişkin kanunu da, “siyasal amaçla, yerel seçimlerde AKP'ye oy taşımak için çıkarıldığı” gerekçesiyle Anayasa Mahkemesi'ne götürdü.

SOSYAL GÜVENLİK DE ANAYASA MAHKEMESİ YOLUNDA-

CHP önümüzdeki günlerde ise “kadrolaşma” iddialarına konu olan Sağlık Hizmetleri Temel Kanunu'nda değişiklik öngören kanunu da Anayasa Mahkemesi'ne götürmeye hazırlanıyor. CHP'nin gündeminde ayrıca, Meclis Genel Kurulu'nda görüşmeleri devam eden sosyal güvenlikle ilgili tasarının da kanunlaşması ve Gül tarafından onaylanması halinde, Anayasa Mahkemesi'ne başvurmak bulunuyor.

Aktif haber



Bu haber 448 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,856 µs