Andıç saçmadan daha aşağı | " /> Andıç saçmadan daha aşağı | "/>

En Sıcak Konular

Oktay Ekşi: Andıç saçmadan daha aşağı

10 Nisan 2008 09:53 tsi
Oktay Ekşi: Andıç saçmadan daha aşağı İlk kez 28 Şubat 'postmodern darbe' sürecinde gündeme gelen andıç tartışması Taraf Gazetesi'nin önceki gün yayınladığı haberle yeniden alevlendi.

Taraf, Genelkurmay'ın istihbarat belgesi andıcın yeni bir örneğini ortaya koydu.

Mart 2006'da hazırlanan 73 sayfalık raporda sivil toplum örgütleri, akademisyenler, işadamları ve gazetecilerin fişlendiği tespit edildi. Genelkurmay tarafından yalanlanmayan ve aralarında Rahmi Koç, Bülent Eczacıbaşı, Sezen Aksu, Oktay Ekşi, Ali Bulaç ve Can Paker gibi toplumun farklı kesimlerindeki kişilerin bulunduğu andıç, içinde geçen isimleri kızdırdı. Yapılan işi 'saçmadan daha aşağı' bulduğunu söyleyen Hürriyet Gazetesi başyazarı Oktay Ekşi, belgeyi hazırlayanların diğer çalışmalarından da şüphe duyduğunu belirtiyor. Andıçta 'Sabetaycı' olarak geçen TESEV Başkanı Can Paker de belgenin cahilce hazırlanan ve ciddiyetten uzak bir ürün olduğunu kaydetti. Milliyet Gazetesi yazarı Hasan Cemal de dünkü yazısında yeni andıç olayının 'Türkiye'de asker sorunu nedir?' sorusuna ışık tuttuğunu savundu.

Genelkurmay tarafından yalanlanmayan yeni andıç, Deniz Piyade Kurmay Albay Dursun Çiçek tarafından hazırlanarak 'tasvip' için dönemin Genelkurmay İkinci Başkanı Işık Koşaner'e gönderilmiş. Birer kopyası Bilgi Destek Daire Başkanlığı ile Genelkurmay Harekât Başkanlığı'na da iletilen andıçın 'tasvip' edilip edilmediği henüz bilinmiyor. Ama hazırlanış amacı, 'Konu' başlıklı bölümde yazılı: "Bu andıç; ABD ve AB'nin kendi amaçlarına uygun olarak yönlendirdiği sivil toplum örgütlerinin (STÖ) faaliyetleri hakkında bilgi vermek ve bu kapsamda alınabilecek karşı tedbirler hakkında onay almak maksadıyla hazırlanmıştır." 'Gizli' ibaresiyle gönderilen ve çeşitli şemalarla da desteklenen andıçta, kamuoyunun yakından tanıdığı kişi ve kuruluşlar, haklarında gazete ve internet sitelerinden edinilmiş bilgilere dayanılarak sınıflandırılıyor. Andıçta, bazı gazeteciler, öğretim üyeleri, işadamları ve çeşitli sivil toplum örgütleri 'AB'den destek alanlar' ya da 'ABD'den destek alanlar' diye değerlendiriliyor. Haber yayınlandıktan sonra birçok gazete olayı eleştirdi. Radikal, haberi, 'Hiç işiniz mi yok, vaktiniz mi çok?' başlığıyla verdi. Vatan 'Sezen Aksu'yu bile bölücü yapmışlar' başlığını kullandı. Milliyet Gazetesi yazarı Hasan Cemal de dünkü yazısında yeni andıç olayının 'Türkiye'de asker sorunu nedir sorusuna' ışık tuttuğunu savundu. Aralarında Rahmi Koç, Bülent Eczacıbaşı, Sezen Aksu, Oktay Ekşi, Ali Bulaç ve Can Paker gibi toplumun farklı kesimlerindeki kişilerin bulunduğu andıç, içinde geçen isimleri kızdırdı. Yapılan şeyi 'saçmadan daha aşağı' bulduğunu söyleyen Hürriyet Gazetesi yazarı Oktay Ekşi, andıçı hazırlayanların yaptıkları diğer işlerden şüphe duyduğunu belirtiyor. Ekşi, yapılan şeyin saçmadan daha aşağı ve gerçekle zerre kadar ilgisi olmadığını söylüyor. Andıçta 'Sabetaycı' olarak geçen TESEV Başkanı Can Paker de andıçı ciddi bir istihbarat teşkilatının ürünü olarak görmediğini söylüyor. Paker, "Sadece benim ilişki içinde bulunduğum insanları alt alta yazmışlar. Bindiğim taksinin şoförünü neden yazmamışlar merak ettim. Ciddiye almıyorum." diyor. Durumu yurttaşların eşitliği açısından Anayasa'ya aykırı olarak değerlendiren gazeteci yazar Ali Bulaç, devlet kurumlarının vatandaşları ayıramayacağına vurgu yapıyor; "Açık bir hedef gösterme söz konusu. Savcılar hakerete geçmeli."

Samanyolu haber



Bu haber 576 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,660 µs