En Sıcak Konular

Komutanı gölgede bıraktı!

10 Nisan 2008 09:42 tsi
Komutanı gölgede bıraktı! Ünlü aktris Angelina Jolie, önceki gün Washington’da Iraklı mülteciler konusunda verdiği brifingle, Senato’da Irak’taki son gelişmeleri anlatan Amerikalı komutan General Petraeus’u gölgede bıraktı.

Pentagon bile BM iyi niyet elçisi olan oyuncunun görüşlerinden haberdar olmak için toplantıya temsilci yolladı. Jolie, Irak’ın geleceği olan çocuklara daha fazla yatırım yapılmasını istedi.

BM iyi niyet elçisi olarak Irak ve Suriye’ye gidip savaş mültecileri konusunda incelemeler yapan ünlü aktris Angelina Jolie, önceki gün ABD’nin başkenti Washington’da konuyla ilgili düzenlenen bir toplantıya katıldı. Paparazzi akınına uğrayan Angelina Jolie, aynı saatlerde ABD Kongresi’nde Irak ile ilgili ifade veren ve senatörleri yanıtlayan ABD’nin Irak’taki güçlerinin komutanı General David Petraeus’u gölgede bıraktı.

Petraeus, Senato’nun Dışilişkiler Komitesi’nde soğuk terler dökerken, Angelina Jolie, Dış İlişkiler Konseyi isimli araştırma merkezinin düzenlediği toplantıda Iraklı mültecilerin durumunu anlattı. Irak’ta 1 milyon çocuk mülteci bulunduğunu belirten Jolie, "Bu sözkonusu olan nüfus, Irak’ın geleceği. Onlara ulaşmak, travmayı atlatmalarına yardımcı olmak ve zihinlerini geleceğe yöneltmek bizim bir numaralı önceliğimiz olmalı. Bu çocuklara ihtiyacımız var... ülkeyi yeniden inşa etmek, ülkeyi istikrara kavuşturmak ve nihayetinde ülkeyi yönetebilmeleri için" dedi.

GENELKURMAY İZLEDİ

Brad Pitt’ten ikizlere hamile olan Angelina Jolie, Irak’taki asker sayısının artırılmasının insani yardım faaliyetlerini nasıl etkilediğine dair bir soru üzerine de "Petraeus, sadece şiddetin rakamsal olarak azalmasının asker artırma stratejisinin işe yaradığı anlamına gelmediği konusunda hemfikir olacaktır. Eğer insani yardım artarsa ve belli bir değişim yaşanırsa o zaman işe yaradığı anlamına gelir. O da büyük değişim ve halka yönelik bazı büyük adımların atılmasının zamanın geldiğini biliyor" dedi.

Iraklı mültecileri kabulde ağır davranan Bush Yönetimi’ni de eleştiren Jolie, Washington’un 12 bin Iraklı göçmen kabul etmeyi vaadettiğini, ancak şimdiye kadar sınırlı sayıda insanın geldiğini söyledi. Angelina’nın brifingine Genelkurmay’dan katılan James Gavrilis, ünlü aktris olmasa bu programı izlemeye gelmeyeceğini belirterek, "Onun bakış açısını duymak, askeri ve erkeksi bakış açısından farkını görmek istedim" dedi.

Petraeus konuştu adaylar dinledi

ABD’nin Irak’taki güçlerinin komutanı General Petraeus’un Senato Dışişleri Komitesi’ndeki oturumunda Senatör John McCain, Senatör Hillary Clinton ve Senatör Barack Obama dahil üç başkan aday adayı da hazır bulundu.

Çekilmeye erteleme

Petraeus, Irak’taki muharip askerlerinin temmuz ayında başlayacak çekme işleminin 45 günlüğüne durdurulmasını istedi. İran’ın Irak’ta şiddeti körüklediğini, Tahran’ın Irak’taki milisler üzerindeki etkisinin Irak’ın güvenliği için uzun süredir tehdit oluşturduğunu savundu.

Kutlama için erken

Petraeus asker sayısını artırdıktan sonra belli bir ilerleme sağlandığını, ancak henüz tünelin ucunda ışık görünmediğini söyledi: "Şampanyayı buzdolabının arka tarafına ittik" dedi.

Hillary 3 saat bekledi

Senatörlerin kıdem sırasına göre söz hakkı aldığı oturumda Demokrat aday adayı olan Hillary Clinton, 3 saat 10 dakika bekledi. Hillary, "Artık askerleri düzenli bir şekilde çekme zamanıdır" dedi.

Obama: Irak hataydı

Demokrat aday adayı Senatör Barack Obama ise Irak savaşının "geniş çaplı stratejik bir hata" olduğunu belirtti, dış politikada deneyimsiz olduğu eleştirilerini dağıtmak için ayrıntılı sorulara girdi. İran ile diyaloğa girilmesini öneren Obama, Iraklı siyasilere baskı yapabilmek için bir geri çekilme takvimi oluşturulması gerektiğini savundu.

Maliki tanımıyormuş

ANGELINA’nın katıldığı toplantı, Irak’ta da ses getirdi. Irak’tan telefonla soruları yanıtlayan Başbakan Yardımcısı Barham Salih, "Jolie’nin Irak’a yaptığı ziyareti kaçırdığım için çok üzülmüştüm. Toplantıya katılmayı çok istiyordum. Başbakan (Maliki) ise pek hevesli değildi. Aktrisin kim olduğunu bilmiyordu" dedi. Jolie’nin konuşmasının, Petraeus’un Senato’daki oturumuna denk gelmesinin tesadüf olduğu belirtildi.
 
hurriyet



Bu haber 487 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,711 µs