En Sıcak Konular

Tıp dünyasında öldüren ilaç paniği

10 Nisan 2008 09:24 tsi
Tıp dünyasında öldüren ilaç paniği Pıhtılaşmaya karşı kan inceltici olarak kullanılan Heparin ilacı yüzünden ABD'de geçen yıldan bu yana 100'ün üstünde hastanın öldüğü açıklandı. İlaç Türkiye'de de kullanılıyor.

ABD Gıda ve İlaç Dairesi'nin (FDA) internet sitesinde yayımlanan verilere göre, Ocak 2007'den bu yana heparin kullanan hastalardan 103'ü hayatını kaybetti. FDA ölümlerin 62'sinin alerjik reaksiyon ve tehlikeli bir tansiyon düşüklüğü tipi olan hipotansiyona bağlandığını, diğer ölümlerde alerjik reaksiyon bulgusuna rastlanmadığını açıkladı.

Araştırma sürüyor
Heparinin yol açtığı ölümlerle ilgili olarak ilaç üreticilerinden Baxter hakkında süren bir FDA soruşturması var. Mart başında Baxter'ın ürettiği ilaç yüzünden 19 kişi ölmüş, yüzlerce kişide alerjik reaksiyonlar görüldüğü ortaya çıkmıştı. Olayı araştıran FDA, Baxter'ın Çin fabrikasından çıkan ilaçlarda üretim esnasında karıştığı tahmin edilen doğal olmayan kimyasal bulunduğunu saptamıştı. FDA, Baxter dışındaki heparin üreticilerinin ilaçlarında da aynı sorunların gözlemlendiğini açıklarken, kimyasalın kazara mı yoksa kasti olarak mı katıldığını araştırıyor.

Türkiye'deyse Sağlık Bakanlığı İlaç ve Eczacılık Genel Müdürlüğü, Türk Eczacıları Birliği'ne mart ayında gönderdiği yazıda, Dünya Sağlık Örgütü tarafından heparin olmayan, ancak heparine benzer bir maddenin bulaşmış olduğu tespit edilen etkin maddeyle üretilen ilaçların tüm serilerine dünyada geri çekme işlemi uygulandığını, Türkiye'de de bu etken maddeleri içeren iki ilaca farklı seviyelerde geri çekme işlemi uygulanacağını belirtmişti.

'Endişelenmeye gerek yok'

Özel Vehbi Koç Amerikan Hastanesi Kardiyoloji Bölüm Şefi Dr. Genco Yücel, açıklanan ölümlerin ilacın kendisinden kaynaklanmadığını belirterek Türkiye'de kullanılan ilacın Çin'den değil, Avrupa'dan geldiğini ve endişelenmeye gerek olmadığını vurguluyor. Yücel, "Heparine bağlı ölümlerde ciddi artış oldu ve FDA şubatta raporlamaya gitti. Sorun Çin'den gelen ilaçlarda. Bu ilaç hastane ortamında ve enjeksiyon şeklinde kullanılıyor. Ağızdan alınan bir ilaç olmadığı ve Türkiye'ye de Çin'den gelmediği için şu anda kaygılanmaya gerek yok" diyor.

 

Radikal



Bu haber 345 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,953 µs