En Sıcak Konular

Bakan Unakıtan'dan esnafa söz!

9 Nisan 2008 23:21 tsi
TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda, amme alacaklarının tahsili konusunda yeni düzenlemeler içeren kanun tasarısı kabul edildi. Bakan Unakıtan tasarı ile ilgili küçük esnafa müjde verdi.

Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, geçimini sağlayacak kadar kazanç elde eden küçük esnaftan alınan vergiyi düşüreceklerini bildirdi.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda, amme alacaklarının tahsili konusunda yeni düzenlemeler içeren kanun tasarısı kabul edildi. Kabul edilen 18 önerge doğrultusunda çok sayıda değişiklik yapılan tasarıya 5 yeni madde eklendi.

CHP Trabzon Milletvekili Akif Hamzaçebi, sporcuların gelirlerinin vergilendirilmesinde liglere göre farklı uygulama getirilmek istenmesinin Anayasaya aykırı olduğunu savundu. 

Fenerbahçe ve Galatasaray gibi büyük futbol takımlarının uluslararası maçlarda başarı elde ettiğini belirten Hamzaçebi, Milli Takımda oynayan futbolcuların gelirlerine uygulanan yüzde 5'lik verginin, başarılı diğer takım futbolcuları için de bu oranda uygulanması gerektiğini savundu.

Hamzaçebi, sporcuların vergilerinin, elde ettikleri kazanç üzerinden hesaplanması gerektiğini belirterek, ''Bugün sporculara süper lig, birinci lig, ikinci lig ayrımı uygularsanız, yarın tüccarlar gelir 1. sınıf, 2. sınıf tüccarlar için farklı gelir vergisi oranı uygulanmasını ister. Bu vergi adaletiyle bağdaşmıyor'' diye konuştu.

 -''...ÖDENEBİLİR OLDUĞU İÇİN UYUM SAĞLADI''-

Maliye Bakanı Kemal Unakıtan da süper lig altındaki liglerde mücadele eden takımların tamamının mali kriz içinde bulunduğunu belirterek, bazı yöneticilerin ceplerinden para harcayarak futbolcuları başka bir ile maç yapmaları için götürdüğünü söyledi.

Daha önceden futbolculardan gelirlerinin yüzde 40'ı oranında gelir vergisi alındığını, iktidarları döneminde bunu yüzde 15'e düşürdüklerini anımsatan Bakan Unakıtan, ''Vergi oranını yüzde 40'tan 15'e indirdik ama daha fazla vergi topladık. Uyguladığımız vergi oranı ödenebilir olduğu için uyum sağladı. Dönemimizde, genel vergi 65 milyar YTL'den 171 milyar YTL'ye çıktı'' dedi.

 Futbolculara ödenen transfer bedellerinin gazetelerde büyük puntolarla ilan edildiğini anlatan Unakıtan, ''Futbolcuların sözleşme imzaladığı paranın büyüklüğünü görenler futbola yöneldi. Dersten çıkan çocuklar futbola gidiyor, dersi bırakıyor. Türkiye'nin gerçeği bu. Biz bu gerçeğe uygun bir düzenleme getiriyoruz'' diye konuştu.

 CHP'li Hamzaçebi'nin, ''küçük esnafın kazancının, sporculara getirilen kademeli vergilendirme sistemine göre düşünülüp düşünülmediğini'' sorması üzerine Kemal Unakıtan, ''Küçük esnafın vergisini bakın nasıl düşüreceğiz. Yakında teklif getireceğiz. Karnını doyuracak kadar ancak geçimini sağlayanların vergilerini düşüreceğiz. Getireceğimiz teklife siz de destek verin'' dedi.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda, görüşmelerin tamamlanmasının ardından tasarı 18 değişiklik önergesiyle birlikte, 5 yeni madde eklenerek kabul edildi.

rotahaber



Bu haber 674 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,362 µs