En Sıcak Konular

IMF: ABD ekonomisi durgunluğa gidiyor

9 Nisan 2008 20:22 tsi
Uluslararası Para Fonu (IMF) raporunda, ABD ekonomisinin bu yıl durgunluğa gireceği belirtildi.

IMF'nin, IMF ve Dünya Bankası'nın yıllık bahar toplantılarından önce yayımlanan "Dünyanın Ekonomik Görünümü" başlıklı raporunda, temel öngörülerin ABD ekonomisinin konut piyasası ve mali piyasalardaki kriz nedeniyle bu yıl durgunluğa gireceği ve gelecek yıl ise yavaş yavaş toparlanmaya başlayacağı belirtildi.
 
Raporda, 2007 yılında yüzde 2,2 büyüyen ABD ekonomisinin, bu yıl yüzde 0.5 (son 17 yılın en kötü büyüme hızı) ve 2009'da yüzde 0.6 büyüyeceği ifade edildi.
 
Beyaz Saray, şubat ayında 2008 yılı için büyüme oranını yüzde 2.7 ve 2009 için yüzde 3.1 olarak açıklamıştı.
 
ABD'de konut sektöründeki sıkıntılı dönemin devam edeceğini, tüketici harcamalarının ve yatırımların azalacağını belirten IMF, petrol fiyatlarının yüksekliği nedeniyle enflasyonun yüzde 2 olacağı tahmininde bulundu.
 
ABD'de ev fiyatlarının 2007-2008 yıllarında yüzde 14 ile 22 düşmesinin beklendiği belirtilen raporda, ABD Merkez Bankası'nın (FED) faiz oranlarını "bir süreliğine" düşük tutmasına ihtiyaç olabileceği ifade edildi.
 
Sıkıntılı bir dönemden geçen ABD ekonomisini desteklemek için maliye politikasının kullanılabileceğine işaret edilen raporda, konut piyasası ve mali piyasalarda kamu desteğinin düşünülebileceği vurgulandı.
 
Euro bölgesi ve Avrupa
 
IMF, geçen yıl yüzde 2.6 büyüyen euro bölgesi ekonomisinin bu yıl yüzde 1.4 ve gelecek yıl ise yüzde 1.2 büyümesini bekliyor.
 
Avrupa'da mali piyasaların, ABD'deki konut sektörü ve kredi krizinden kaynaklı sorunlara maruz kaldığı vurgulanan IMF raporunda, İngiltere'de ekonominin bu yıl ve gelecek yıl yüzde 1.6, Almanya'da bu yıl yüzde 1.4 ve gelecek yıl yüzde 1, Fransa'da da bu yıl yüzde 1.4 ve gelecek yılyüzde 1.2 büyüyeceği bildirildi.
 
Raporda, enflasyonun euro bölgesinde yüksek olacağı, ancak gelecek yıl fiyat baskısının azalmasının beklendiği de kaydedildi.
 
IMF raporuna göre, geçen yıl yüzde 5.8 oranında büyüyen gelişmekte olan Avrupa ülkeleri, bu yıl yüzde 4.4 oranında büyüyecek. Raporda, bölgenin büyümesinin yabancı yatırımlara bağımlı olduğu, özellikle Batı Avrupa'daki sıkı kredi koşullarının para akışını azaltabileceği üzerinde duruldu.
 
Japonya, Kanada, Çin ve Rusya
 
Rapora göre, Japonya ekonomisi bu yıl 1.4 ve gelecek yıl yüzde 1.5, Kanada ise bu yıl yüzde 1.3 ve 2009'da yüzde 1.9 büyüyecek. Çin'de ekonominin bu yıl yüzde 9.3 ve gelecek yıl yüzde 9.5, Hindistan'ın da bu yıl yüzde 7.9 ve gelecek yıl yüzde 8 büyümesi tahmin ediliyor.
 
Geçen yıl yüzde 8,1 büyüyen Rusya ise bu yıl yüzde 6,8 ve 2009'da yüzde 6.3 büyüyecek.IMF, 2007 yılında yüzde 8.5 büyüyen eski Sovyetler Birliği ülkelerininde bu yıl yüzde 7 oranında büyümesini bekliyor.
 
Dünya ekonomisi
 
IMF, geçen yıl yüzde 4.9 büyüyen dünya ekonomisinin de bu yıl yüzde 3.7 ve gelecek yıl yüzde 3.8 büyüyeceğini tahmin ediyor. Küresel büyümenin mali kriz nedeniyle hız kaybettiği ve durumun kötüleşme riski bulunduğu belirtilen raporda, IMF'nin, yüzde 25 olasılıkla küresel büyümenin 2008 ve 2009'da yüzde 3 ya da daha altına (küresel durgunluğa denk) düşeceğini öngördüğü kaydedildi.
 
IMF'nin ayrıca, enerji ve diğer mal fiyatlarındaki artış nedeniyle dünyada enflasyonun yükselmesinden kaygı duyduğu belirtilen raporda, "Enflasyonist baskılarla ilgili riskler artıyor" denildi.

cnnturk



Bu haber 578 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,050 µs