ÖRTÜLÜ HAREKAT ise yandık! | " /> ÖRTÜLÜ HAREKAT ise yandık! | "/>

En Sıcak Konular

ÖRTÜLÜ HAREKAT ise yandık!

9 Nisan 2008 14:45 tsi
ÖRTÜLÜ HAREKAT ise yandık! Genelkurmay Başkanlığı Adlî Müşavirliğinden emekli olan Doç. Dr. Sadi Çaycı, Antalya’daki olayları iyibilgi’ye değerlendirdi. ABD’nin Rus uçaklarını tespit için yaptığı bir operasyonu anımsatan Çaycı, “Eğer şu an Türkiye’de b

Doç. Dr. Sadi Çaycı, 2004 yılında Genelkurmay Başkanlığı Adlî Müşavirliğinden kendi isteği ile emekliye ayrıldı.

Halen Avrasya Stratejik Araştırmalar Merkezi’nde Başkan Danışmanı ve Güvenlik Uzmanı olarak görev yapan Çaycı, Antalya’da yaşanan olaylar üzerinden Türkiye’nin içinden geçtiği süreci değerlindirdi.

Millî güvenlik hukuku, sivil – asker ilişkileri, silahlı çatışma hukuku, terörle mücadele ve insan hakları hukuku ile uluslararası ceza hukuku alanlarında çalışan Çaycı’nın görüşleri şöyle:

Türkiye manipleye çok açık

Türkiye’nin kendi iç sorunları Türkiye’yi hep hassas bir noktada tutuyor. Türkiye’nin problemli epey bir sahası var. Bu saha, Türkiye’yi üçüncü tarafların her türlü maniplesine açık hale getiriyor.

Türkiye üzerinde hedefleri bulunan bütün üçüncü taraflar böyle bir ortamı kullanmak isterler. Bundan da daha doğal bir şey yok. Kullandırmamak, Türkiye’nin resmini düzeltmek bizim milli sorumluluğumuzdur, başkalarının değil.

İstihbaratçılara görev

Konuya güvenlik gözüyle baktığınızda devletin istihbarat makamlarına düşen, tüm bu olayların iç yüzünün ortaya çıkarılmasıdır. Suçluların kovuşturulması elbette gerekli ama asıl olan öteki.

Bir kişisel gözlemimi aktarayım. Danıştay saldırısını yapan şahsın kendisi ve babası dini inançlarını ön plana çıkaran söylemleri var. Bir organizasyon, gelip bu şahsı, o farkına bile varmadan kullanmış olabilir. Bu dediğim Antalya’da ateş açan şahıs için de geçerli.

Rus uçaklarını tespit harekâtı!

Uluslar arası ilişkilerde buna örtülü harekât deniyor. Bakın çok ilginç bir örnek vereceğim: Rusya’nın elinde belli bir kitle uçak varmış. ABD bunun tespitini yapmak için ABD vatandaşı olmayan ve İngilizce de bilmeyen birini aracılar vesilesi ile görevlendiriyor.

Bu kişiye bir uçak temin ediliyor ve bu şahıs denetlenmesi gereken bölgeye mecburi iniş yapıyor. Bütün amaç yerde bir gözlemde bulunmak. Mesela Rusya bu adamı yakalamış olsun. ABD vatandaşı değil. İngilizce de bilmiyor. Büyük bir ihtimalle kendisi ile temasa geçenlerin ABD hükümeti için temasını da bilmiyor.

Şunu söylemek istiyorum. Eğer şu an profesyonel bir örtülü harekat söz konusu ise bunun bağlantılarının bulunması hemen hemen imkansız.

Genelkurmay andıcına atıf

Türkiyede eksik olan kültür eksikliği. Devletin yetkilendirilmiş istihbari yeteneği ve çalışmaları, desteklenmek yerine aşağılanarak basına yansıtılıyor. En küçük bir çalışma fişleme olarak adlandırılıyor. Dolayısıyla eğitilmişler de dahil genel bir kültür eksikliğini gidermemiz lazım.

www.iyibilgi.com özel Ömer Çakkal



Bu haber 2,835 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,953 µs