En Sıcak Konular

Provakasyon da ihmal kimin?

9 Nisan 2008 14:22 tsi
Provakasyon da ihmal kimin? Antalya Valiliği ve Emniyet Müdürlüğü, Akdeniz Üniversitesi'nde meydana gelen gerginliğin tırmanmasına sebep olarak rektörlüğün ihmalini gösterdi. Buna karşılık Rektör Akaydın bu iddiaları kabul etmemek konusunda ısrarlı.

Edinilen bilgilere göre; olaylarda polisin zaafından çok rektörlüğün ihmali olduğu belirtiliyor. Üniversite yönetimi tarafından yazılı davet gelmedikçe kampus içinde girme yetkisi bulunmayan polis, olayların ilk başladığı cuma günü ısrarla içeriye alınmamış.

Olayların büyüyeceği ve gerilimin tırmandığı yönündeki ikazları dikkate almayan rektörlüğün, terör örgütü sempatizanlarına müsamahalı tavrı, pazar günü yaşananlara sebep olduğu belirtiliyor.

Vali ve emniyet müdürüne kadar, üniversitede gerilimin yükseldiği haber verilmesine rağmen Rektör Mustafa Akaydın'a ulaşılamamış. Terör örgütü sempatizanları gerilimi artırarak yurt içinde slogan atmasından sonra üniversitenin güvenlik müdürünün alkollü bir halde yanında sadece 3 kişiyle olaylara müdahale etmeye çalıştığı iddia edildi.

Gece 21.00 sularında başlayan gerilimin üstünden 4 saat geçtikten sonra çevik kuvvetin kampusa davet edilmiş.

Akdeniz Üniversitesi'nde Pazar günü yaşanan olayların fitilini ateşleyen gelişme 3 hafta önce terör örgütü sempatizanı ve aşılı sol görüşlü Ahmet Bektaş ve yanındakiler tarafından, ülkücü olarak tanınan Serkan Hindistan ve Çağrı Kasap adlı öğrencilerin bıçaklanması ile başladı.

Bıçaklama olayından sonra PKK sempatizanlarının tırmandırdığı gerilim Cuma akşamı doruk noktasına ulaştı. Üniversitede toplanan 300 kişilik PKK sempatizanı ile aşırı sol görüşlü kişiler yurt içinde slogan atıp huzursuzluk çıkarmaya başladı.

Cuma akşamı saat 21.00 civarında başlayan olaylardan önce gerilimin yükseldiğini fark eden emniyetin değişik birimleri üniversite yönetimine durumun ciddiyetini anlatmaya çalışmış. Ancak uyarıları dikkate almayan üniversite yöneticileri olayların büyümesine seyirci kaldığı bildirildi.

Üniversitede gerilimin tırmandığı bilgisi Antalya Valisi Alaaddin Yüksel ile Emniyet Müdürü Feyzullah Arslan'a da iletilmiş.

Kampus içine müdahale yetkisi bulunmayan polis, üniversite yönetimine ikazlarını sürdürmesine rağmen, kendisine ulaşılamadığı için Rektör Mustafa Akaydın'ın yerine yardımcısına haber verilmiş.

Olaylara müdahale etmek yerine seyirci kalmayı tercih eden üniversite yönetimi, işin kontrolden çıktığını fark ettikten sonra ancak gece yarısı saat 12:30'da polisi kampus içine davet etmiş.

Terör örgütü sempatizanları ve sol görüşlü öğrencilerin eylemleri ile yurt dışına çıkardıkları öğrenciler kampus alanında toplanmış. Olayı saat gece 01.00'de tamamen kontrol altına alan çevik kuvvet polisinin nezaretinde öğrenciler yurda yeniden alınmaya başlanmış.

Cuma gecesi yaşanan bu gerginlik pazar günü yine terör örgütü sempatiznlarının yurda baskın yaparak öğrencileri baskı altına alması ile başladı.

Öte yandan tekrar olayların çıktığı Pazar günü üniversitenin yaklaşık 80 kişilik güvenlik görevlilerinin hafta sonu olması nedeniyle birçoğunun izinli oldukları öne sürüldü.

Dışardan herhangi bir güvenlik şirketinden hizmet almayan üniversitenin tüm güvenlik görevlileri kendi memur kadrosunda bulunuyor. Sadece hastane içerisinde özel şirketlerden güvenlik bulunduruluyor.

Olaya karışan 52 öğrenci yurttan atılıyor

Öte yandan emniyetin yaptığı tahkikat sonucu olaylara karıştığı tespit edilen 52 öğrencinin yurttan atılacağı öğrenildi.

Öğrencilerden valizlerini toplamasının istendiği belirtildi. Olaylara karışan 52 öğrenciye önce 15 günlük uzaklaştırma cezası verileceği, ardından da yurtla ilişiklerinin kesileceği öğrenildi.

Olayların meydana geldiği kampus içindeki yükseköğrenim yurdundaki öğrenci sayısı yüzde 90 azaldı. 3 bin kişilik yurtta olayların ardından 200 kişi kalmaya başladı.

Öğrencilerin bir kısmının memleketine döndüğü, bir kısmının Antalya'daki tanıdıkların da kaldığı, diğerlerinin ise şehirdeki otel, pansiyon ve misafirhaneleri tercih ettiği öğrenildi.

Antalya Valiliği: "Üniversitede güvenlikten 1. Derecede rektörlük sorumlu"

Antalya Valiliği, üniversite güvenliği sağlama sorumluluğunun rektörlüğe ait olduğunu duyurdu. Üniversite ve bağlı birimlerde güvenlik önlemlerinin alınmasından birinci derecede rektörlüğün yetkili ve sorumlu olduğu bildirilen valilik açıklamasında, olayların çıktığı yurtta çocukları kalan ailelere de endişelenmemeleri çağrısı yapıldı.

Antalya Valiliği'nden, Akdeniz Üniversitesi'nde yaşanan olaylarla ilgili yazılı bir açıklama yapıldı. Olayların başladığı andan itibaren gelişmelerin valilik tarafından takip edildiği belirtilen yazılı açıklamada olayların yeniden yaşanmaması için gerekli önlemlerin alındığı duyuruldu.

Antalya Valisi başkanlığında emniyet, jandarma, sahil güvenlik, MİT, Kredi Yurtlar Kurumu Bölge Müdürlüğü, Cumhuriyet Başsavcılığı ve Üniversite Rektörlüğü yetkilileri ile gerekli toplantıların yapıldığı ve Akdeniz Üniversitesi'ndeki iç güvenlik tertip ve tedbirlerinin değerlendirilerek mevcut duruma göre üniversite rektörlüğü dahil güvenlik birimlerince yeni tertip ve tedbirlerin uygulamaya konulduğu duyurulan yazılı açıklamada şöyle denildi:

"Üniversitede ve bağlı birimlerinde öğretim kapasitesinin rasyonel bir şekilde kullanılmasında ve güvenlik önlemlerinin alınmasında rektörlüğün birinci derecede yetkili ve sorumlu olduğu ile esasen güvenlik güçlerinin üniversiteye girmesinin de rektörlük talebini gerektirdiğinin mevzuat gereği olduğu, rektörlüğün talebine uygun olarak Akdeniz üniversitesinde Antalya Emniyet Müdürlüğü tarafından güvenlik tedbirlerinin etkili olarak sürdürülmesine devam edileceği ve alınacak önlemlerle aynı olayın tekrarlanmasına asla izin verilmeyeceği, kampus içerisinde kuru sıkı tabanca ile korku ve panik yaratacak şekilde ateşli silah ile hedef gözeterek ateş ettiği tespit edilen üniversite dışından bir şahıs ile birlikte olaylara karıştığı anlaşılan 45 kişinin öğle saatlerinde adliyeye sevk edildiği, olayları tahrik ve teşvik eden ve yurt kurallarına aykırı davranan 52 öğrencinin belirli bir süre yurttan uzaklaştırılmasına karar verildiği ve silah kullandığı tespit edilen 1 şahsın da güvenlik güçleri ile her yerde etkili ve sürekli bir şekilde aranması ve yakalanması çalışmalarına devam ediliyor. Yurtlarda kalan öğrenciler ile gelişmeleri takip eden anne-baba ve yakınlarının hiçbir tedirginlik duymamaları ve çocuklarını emanet ettikleri devletimize güvenmeliler."

Rektörlük: 4 gün sora 'sükuneti' sağlandı

Akdeniz Üniversitesi Rektörlüğünce, olaylarla ilgili üniversitede mevcut önlemlerin artırıldığı, yerleşke ve öğrenci yurdunda arzu edilen sükunetin sağlandığı bildirildi.

Akdeniz Üniversitesi Rektörlüğünden yapılan yazılı açıklamada, 6 Nisanda Kredi Yurtlar Kurumu'na bağlı öğrenci yurdu içinde karşıt görüşlü öğrenci grupları arasında yaşanan olayların tekrar yaşanmaması için, dün valilik makamında bir toplantı düzenlendiği belirtildi.

Açıklamada, Antalya Valisi Alaaddin Yüksel başkanlığında gerçekleştirilen toplantıya üniversitenin üst düzey yönetiminin yanı sıra Emniyet Müdürlüğü, Jandarma Komutanlığı, Cumhuriyet Başsavcılığı, MİT BÖlge Müdürlüğü ve Kredi ve Yurtlar Kurumu Bölge müdürlüğü yetkililerinin katıldığı ifade edildi.

Toplantı sonucunda adı geçen kurumların destek ve katkılarıyla önlemlerin artırılmasının planlandığının belirtildiği açıklamada, ''Olaylarla ilgili Üniversitemizde mevcut önlemler artırılarak kampüs ve öğrenci yurdunda arzu edilen sükunet sağlanmıştır'' denildi.

zaman



Bu haber 543 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,919 µs