En Sıcak Konular

301 yine sallantıda

9 Nisan 2008 12:40 tsi
Kapatılmaya karşı "demokrasi paketi" askıya alınabilir. Yani 301 yine başka bahara kalacak. Kulislerde konuşulanlar...

AKP, kapatma davasını zorlaştıran bir Anayasa Değişikliği hazırlığı içindeydi. Avrupa'nın desteğini de alacak kapsamlı bir "demokrasi paketi" oluşturuyordu. Hatta Cemil Çiçek iki gün önce 301. maddenin değiştirilmesi için Meclis'e sunulacağını söylemişti. Ancak kulisler Ak Parti'nin bu fikirden yine vazgeçtiğini söylüyor. Dengir Mir Mehmet Fırat'ın açıklamaları da bu yönde...

AKP Genel Başkan Yardımcısı Dengir Mir Mehmet Fırat, şu anda gündemlerinde her türlü formülün bulunduğunu ve bu formüller arasında söz konusu değişiklikten vazgeçme ihtimalinin de "yüzde 50" olduğunu belirtti.

Yaklaşık iki hafta önce siyasi partilerin kapatılmasını zorlaştıran ve bu çerçevede değişik formüller üzerinde çalışıldığı ve en kısa zamanda Meclis gündemine geleceği konusunda açıklamalar yapan AKP yönetimi, şimdi ise, “Ortaya çıkan somut bir metin yok. Meclis gündemine hemen getirilecek tam bir çalışma yok” ifadelerini kullanmaya başladı.

Bu konudaki kararsızlığın önceki gün toplanan MKYK’da çözülmesi bekleniyordu. Bu konuyla ilgili “yol haritası” çizilecekti. Ancak, şimdilik bekleme kararı alındı. En azından yapılacak değişikliğin savunmadan sonraya kalması görüşleri ağırlık kazandı.

AKP Genel Başkan Yardımcısı Dengir Mir Mehmet Fırat da her ihtimalin değerlendirildiğini, parti kapatmalarıyla ilgili somut bir metnin ortaya çıkmadığını, her ihtimalin yüzde 50 olasılığı olduğunu belirterek bu formüller arasında değişiklikten vazgeçmenin de bulunduğunu söyledi.

Bu arada, AKP kulislerinde bazı partili milletvekilleri, değişiklikten vazgeçildiğini iddia ettiler.

HEDEF SAVUNMA: METİN ULUSLARARASI OLACAK

AKP’de öncelik “savunma”da. AKP, savunmaya büyük ağırlık verdi. Özel bir ekibin yürüttüğü savunma hazırlık çalışmaları için Anayasa Mahkemesi’nden “ek süre” talep edilmeyeceği ve anayasa değişikliklerinin savunmadan sonra gündeme getirilmesi planlanıyor. Bu aşamada özellikle Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin kararlarına özel bir önem veriliyor.

AKP kurmayları hazırlanacak savunma metninin uluslararası bir metin olması için büyük özen gösteriyor. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatıyla savunmanın geniş kapsamlı araştırmalarla hazırlanması ve "gerekirse" yabancı hukukçulardan da görüş alınmasını istediği öğrenildi.

Bununla AKP'nin Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nden kapatmaya karşı çıkabilecek bir kararın ana unsurlarını uluslar arası hukukçu gözüyle oluşturmayı amaçladığı öğrenildi.

İnternethaber



Bu haber 510 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,837 µs