En Sıcak Konular

İşte Baykal'ın başbakan olma planı!

9 Nisan 2008 11:34 tsi
İşte Baykal'ın başbakan olma planı! Gurp toplantısında, kapatmaya karşı izlenecek yolları eleştirip, mutabakat kapılarını kapatan ve 'Şeriatın kestiği parmak acımaz' diyen Baykal'ın kafasında nasıl bir hesap var?

Dünkü grup toplantısında, AK Parti'nin kapatılmaya karşı izlediği, mini anayasa paketine karşı olduğunu açık bir şekilde beyan eden CHP Genel Başkanı Deniz Baykal'ın kafasında nasıl bir plan var. "Şeriatın kestiği parmak acımaz, bırak parmak kesilsin" diyerek AKP'nin çıkan sonuca katlanması gerektiğini iade eden Baykal'ın, AK Parti kapatıldıktan sonra olauşacak bölünme ile Başbakan olmayı planladığı ileri sürüldü.

Baykal'ın kafasındaki planı yazan Vatan yazarı Okay Gönensin, "Baykal’ın kendi başbakanlığında bir “milli mutabakat” hükümeti kurulmasını öngördüğü düşünülebilir." dedi. 

İşte Okay Gönensin'in yazısı:

Baykal'ın planı

CHP Genel Başkanı’nın son konuşmaları, AKP’nin kapatılmasının gerektiği üzerine kurulu. Baykal’a göre AKP suç işlemiştir ve kapatılması gerekir.

Bu düşünce, ülkenin yönetiminde sorumluluğu olmayan bir kişi tarafından bile bu kadar şiddetle öne sürüldüğünde siyasi bir niyetin tekrarıdır.

Aynı zamanda da yargıya müdahaledir. Baykal ana muhalefet partisi lideridir, bu konumu da ona başka sorumluluklar yüklüyor.

AKP’nin kapatılması durumunda ortaya çıkacak olan siyasi boşluğun ve yönetim boşluğunun nasıl kapatılacağına ilişkin Baykal’ın bir planı olması gerekir.

CHP Genel Başkanı, son krizin başından itibaren böyle bir planın, en azından ana hatlarını ortaya koyacak bir şey söylemedi.

Şu ana kadar söylediği, AKP’nin kapatılması durumunda ülkenin karşı karşıya kalacağı sorunların önemli olmadığı, önceliğin AKP’nin yargı önünde hesap vermesinde olduğu şeklinde.

***

AKP’nin kapatılması durumunda, yeni bir partinin kurulması, eski AKP’lilerin bir kısmının bu partiye geçmesi, belki de bazılarının yeni bir parti faaliyetine katılması durumunda ortaya çıkacak boşluğun süresi birkaç aydan fazla olacaktır. Yeni bir parti kurulacak, Cumhurbaşkanı bu partinin genel başkanına hükümet kurma görevi verecektir. O zamana kadar da ülkede bir hükümet olması gerekir.

Baykal’ın kendi başbakanlığında bir “milli mutabakat” hükümeti kurulmasını öngördüğü düşünülebilir.

Aslında bu hükümet bir “milli mutabakat” hükümetinden çok eski AKP’liler ile CHP ve MHP’nin koalisyonu olacaktır. Eski AKP’liler de yeni parti kurulana kadar böyle bir oluşumun içine girebilir, sonra da bu hükümeti düşürüp kendi hükümetlerini kurabilirler.

Bütün bu ihtimaller siyasi krizin sürmesi anlamına gelir. Bu koşullarda “ara dönem hükümeti”nin bile gerçek anlamda ülkeyi yönetmesi zor olacaktır.

Ve Baykal bu kez bütün bunların sorumluluğunu taşımak istemeyecektir.

***

Baykal 1995-1999 arasındaki uzun siyasi kriz döneminde de hükümetlerin bozulması ve yönetim boşluğu olması doğrultusunda bir politika izlemiş, gerekçesini de önceliğin “siyasi temizlikte” olması gerektiği şeklinde göstermişti.

Türk halkı bu krizden en fazla sorumlu gördüğü DYP’ye sandıkta fatura keserken Baykal’ı da unutmadı ve oy oranı yüzde 10’un altına düşen CHP Meclis dışında kaldı.

Baykal’ın o dönemi yeniden yaşamak istememesi doğaldır. Aslında Baykal’ın en fazla işine gelecek olan, AKP’nin anayasa değişikliğine gitmesi, böylece kapanmaktan kurtulmasıdır. Çünkü bu durumda Baykal herhangi bir sorumluluk almamış olacak, yönetim boşluğu nedeniyle suçlanmayacak, ama AKP’yi hukukun temel ilkelerini çiğnemekle suçlayarak durumu idare edecektir.

Baykal böylece 2011 seçimine kadar Meclis’te kalır, “sonrası Allah Kerim” diyerek durumu idare etmeye devam eder, herhangi bir sorumluluk almaz ama en sert konuşmaları yapmaya devam eder. Baykal’ın gerçek planı bu kadar basittir. 

Haber 7



Bu haber 528 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,039 µs