Dava normal değil, endişe verici | " /> Dava normal değil, endişe verici | "/>

En Sıcak Konular

Barosso: Dava normal değil, endişe verici

9 Nisan 2008 10:41 tsi
Barosso:  Dava normal değil, endişe verici AB Komisyonu Başkanı Barroso, Türkiye ziyareti arifesinde Türk basın mensuplarıyla bir araya geldi. AK Parti hakkında açılan kapatma davasıyla ilgili görüşü sorulan Barroso, "Normal değil, tuhaf, endişe verici" dedi. Oli Renn de AKP'nin kapatılması hal

AB Genişleme Komiseri Olli Rehn ile Türkiye ziyareti öncesi Brüksel'deki Türk basın mensupları ile bir araya gelen AB Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso, AK Parti'ye karşı açılan davaya ilişkin yorumlarında "normal değil, tuhaf, endişe verici" gibi sıfatlar kullanırken Anayasa Mahkemesi'nin vereceği kararı etkileme gibi bir niyetinin olmadığını vurguladı. Avrupa'da da siyasi partilerin kapatıldığını; ancak "bu çapta" bir kapatmanın yaşanmadığına işaret eden Barroso, "Seçimleri yeni kazanmış ve bu kadar oy almış bir partinin Avrupa'da kapatılmasına rastlamıyoruz" dedi.

TÜRKİYE’YE DERS VERMEYE GİTMİYORUM

Türkiye'yi ziyaret eden ikinci Komisyon Başkanı unvanı alacak olan Barraso, Türkiye'nin üyeliğine verdiği güçlü destek ile biliniyor. Barroso, mülakatında Türkiye'ye ders vermeye gitmediğini sadece "reformlara devam edilmesi" gerektiğini mesajı ileteceğini kaydetti.

"GİZLİ GÜNDEM GÖREMİYORUM"

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ı şahsen tanıdığını ve her ikisi ile de "çok iyi ilişkileri olduğunu" kaydeden Jose Manuel Barroso, AK Parti'nin Türkiye'yi "şeriat devletine" çevirme gibi bir gizli gündemi olduğunu düşünmediğini söyledi.

”LAİKLİK BİR DİN OLAMAZ”

AB'nin "demokratik laiklikten" yana olduğunu vurgulayan Komisyon Başkanı, "teokratik devlet düzenine karşıyız, din ve devletin birbirinden ayrılmasını istiyoruz. Ama aynı zamanda laikliğin yeni bir din olamayacağını da biliyoruz. Avrupa'da laiklik var ama dine büyük saygı da var. Dini de laikliği de bir topluma empoze edemeyiz" dedi.

Anayasa Mahkemesi'nin, AK Parti'ye ilişkin vereceği kararda Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi ile Venedik Komisyonu'nun kriterlerini göz önünde bulunduracağını umduğunu kaydeden Barroso, "AK Parti'ye karşı açılan dava AB'nin hangi üye ülkesinde olursa olsun çok tuhaf karşılanacaktır" dedi.

”TÜRKİYE’DEKİ GELİŞMELERİ YORUMLAMAK AB’NİN ÖDEVİ”

AB'nin açıklamalarının Türkiye'nin içişlerine müdahale gibi yorumlayanların olduğu hatırlatılan Barroso, Türkiye'nin herhangi bir ülke olmadığını, aday ülke olarak Brüksel ile müzakereler sürdürdüğünü ve AB'nin bu konuda sadece hakkı değil, ödevi olduğunu vurguladı. "Türkiye 3. bir ülke değil. Türkiye ile müzakerelere başlarken bir mukavele yaptık. Bu mukavelede Türkiye'deki gelişmeleri takip de var. Dolayısıyla burada bir müdahale yok, ödevimizi yerine getirme var" dedi.

Barroso, Türkiye'de reform sürecine destek için Hırvatistan'a olduğu gibi bir üyelik tarihi verilip verilmeyeceğinin sorulması üzerine, "son yaşanan gelişmeler bunun mümkün olmadığını gösterdi" dedi.



Bu haber 365 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,398 µs