En Sıcak Konular

İlhan Selçuk ve Amerika

9 Nisan 2008 09:44 tsi
İlhan Selçuk ve Amerika İlhan Selçuk plan kurarken kendi üzerinden nasıl bir plan kuruluyordu. Şimdi ona Amerikan Hastenesi'nde bakılması neden çok önemli... Taha Kıvanç köşe yazısı...

Taha Kıvanç/Yenişafak

Amerika ve hastanesi

Bir aklıevvelin uydurduğu gibi insanları hedef gösteren biri değilim ben; yufka yürekliyimdir. Şu sıralarda da yoğun biçimde İlhan Selçuk'un sağlığıyla ilgiliyim. Dün üç damarının birden tıkalı olduğunu öğrendiğimde içim "Cızz" ediverdi. Hastaneye yatması, nâzik doktorların ihtimamı altına girmesi, sağlığının ne kadar kırılgan olduğunun öğrenilmesini sağladı hiç değilse... Cumhuriyet'te kimse İlhan Selçuk'un sağlığıyla ilgilenmemiş mi bugüne kadar?

"Neden Amerikan Hastanesi'ne yattı?" diye soranlar ve bundan olur olmaz anlamlar çıkarmak isteyenler var. Bence insanın sağlık amacıyla yaptığı tercihlerden sonuç çıkarmak yanlıştır. Sonra, Amerikan Hastanesi epey bir zamandan beri Koç Vakfı'na ait... Koç'ların İnan Kıraç üzerinden İlhan Selçuk'a ilgisini de garip karşılayacak değiliz ya?

İlhan Selçuk'un gazetesinin Washington muhabirini Dick Cheney'in ofisiyle ilişki kurmaya yönlendirmesi bazılarını şaşırtmışa benziyor. Bilginin kaynağını bilmiyorum. "Bu birliktelik arayışından amaç, yardımcıları aracılığıyla Cheney'e 'ABD olarak Ak Parti iktidarını desteklemekten vazgeçin, esas destek çıkmanız gerekenler Ulusalcılar' mesajını vermekti" diyenler, bu bilgiye İlhan Bey'in uluslararası telefon konuşmalarının deşifresinden erişmemişlerdir umarım. Polisler için 'izinle serbest' olsa bile, telefon kayıtlarının gazeteler tarafından yayını yasak da ondan...

İstanbul-Washington arası telefon trafiği 2006 Kasım ayında yapılmış olabilir mi?

18 Kasım 2006 tarihinde şunu yazmıştı İlhan Bey: "Artık çok iyi biliniyor ki dinci ya da takıyyeci AKP iktidarı Ortadoğu'da bir Amerikan marifeti... / Ancak Bush 'AKP operasyonu' ndan beklediğini alamadı!.. Amerika bugün terör örgütü PKK'yi Türkiye'ye karşı kullanıyor... / Türkiye'de 'huzursuzluk' ve 'istikrarsızlık' doruğa tırmanıyor... / Bush yönetimi ne yapmalı?.."

Ne yapılması gerektiğini de açıkça bildirmişti aynı yazıda: "Bir yandan Ilımlı İslam Devleti tasarımında dinci iktidarı, öte yandan terör örgütü PKK'yi kullanarak Türkiye'yi sıkıştıran Başkan Bush bu tutumundan vazgeçmelidir; zararın neresinden dönerse dönsün, kârdır... / AKP'nin toplum temelinde oy desteği zayıflıyor, geriliyor; ülkede Amerika düşmanlığı yükseliyor, yoğunlaşıyor... / ABD'nin Ortadoğu tasarımında 'revizyon'a, Türkiye'de ise yeni bir iktidara gerek var!.."

Benim "Birilerine mesaj mı?" kuşkusuna kapılmam ertesi günkü "Bush'un Türkiye siyaseti değişmeli" başlığını taşıyan yazısıyla olmuştu. Okuyalım: "Bush, Ortadoğu'da bir yeni istikrar arayışına yönelmek zorundaysa bu işe Türkiye'den başlaması aklın yoludur... / (..) Ortadoğu cehennem... / Bu cehennemde ne yapacağını şaşıran Başkan Bush'un Türkiye'de dincilik ve bölücülük siyasetlerini bir yana bırakarak Atatürk'ün laik Cumhuriyetini Ortadoğu'da bir denge unsuru gibi düşünmesi gerekiyor..."

Bu konuya değindiğim Kulis'i (9 Ocak 2007) şu cümleyle bitirmişim: "80 yılda nereden nereye, değil mi? İlhan Selçuk bari bir de 'Wilson prensipleri'nden söz etseymiş Bush'u ikna edeyim derken..." Aslında Bush'u değil, 'kirli imparatorluk' da denilen ABD'deki gerçek gücü elinde tuttuğu bilinen Dick Cheney'i ikna etmeye çalışıyormuş İlhan Bey...

Amerikalılar daha 1960'lı yıllarda ülkelerini ziyarete ikna etmişlerdi İlhan Selçuk'u; o ziyaretten miras, piyasada pek bulunmayan 'Güzel Amerikalı' kitabını okumuş olanlar, Cumhuriyet yazarının, "Amerika'da kim kimdir?" konusunda derin bilgi sahibi olmasına şaşırmamışlardır herhalde.

Bir hafta önce, ilk Fenerbahçe-Chelsea maçı akşamı birlikte olduğumuz grupta konuşulanları hatırladınız mı? Hatırlatayım: "Gruptan biri, 'Yahu' dedi, 'Meğer önceki hafta sonu çok ciddi bir varta atlatılmış...' Önceki hafta sonu, Türkiye'yi ayaklandıran gözaltına almalar yaşanmıştı; ne vartasıymış bu? Dostumun anlattığına göre, birileri Türkiye için çok büyük bir macera hazırlığına girmişler ve ona giden yolda büyük etkisi olacak bir siyasi suikast planlamışlar. Çetenin tetikçisine havale ettiği kişi gözaltına alınınca oyun da bozulmuş..."

"Bir diğer dostum" diye devam etmiştim, "Vartayı ben de duymuştum, ama siyasi suikast boyutunu değil dedi ortaya."

Hatırladınızsa, şimdi de dün Milliyet'te çıkan Tolga Şardan imzalı "Suikasttan kurtulmuş" başlıklı haberin giriş cümlesini okuyun: "Cumhuriyet gazetesine molotoflu saldırı düzenleyen grubun, Ergenekon soruşturması kapsamında gözaltına alınan ve serbest bırakılan gazetenin imtiyaz sahibi ve başyazarı İlhan Selçuk'a suikast planladığı ortaya çıktı."

İlhan Bey'e Amerikan Hastanesi'nde iyi bakıyorlardır umarım.

 



Bu haber 1,178 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,181 µs