En Sıcak Konular

Economist, kapatma davasını eleştirdi!

9 Nisan 2008 09:05 tsi
AK Parti'ye kapatma davasının tekrar ele alan Economist "kirli oyunda yeni perde" yorumu yaptı.

İngiliz The Economist dergisi AK Parti'ye açılan davayı "Mahkeme salonu dramı" başlığıyla yeniden değerlendirdi.

Dergi, AK Parti'nin Türkiye için ne anlama geldiğini ve geleceğini nasıl etkileyecini geniş bir şekilde ele alarak, kapatma davasının seyri ve ihtimal sonuçları hakkında önemli ipuçları verdi.

Derginin başyazısında ele alınan konuda şöyle denildi: " Beş yıldan fazla ülkeyi yönetmiş ve sadece 9 ay önce yeniden seçilmiş bir partinin mahkemece kapatılması fikri modern bir demokraside kulağa tuhaf geliyor.

31 Mart'ta Anayasa Mahkemesi, Başsavcı tarafından Adalet ve Kalkınma Partisi'nin kapatılması ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın da aralarında bulunduğu 70 parti görevlisini beş yıl boyunca siyasetten yasaklanması istemiyle hazırlanan davayı oybirliğiyle, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül aleyhine benzer davayı da oyçokluğuyla kabul etti. 10 yıl önce, bugünkü AK Parti'nin öncüsü olan Refah Partisi de lideri ve dönemin başbakanı olan Necmettin Erbakan'ın ordu tarafından görevinden uzaklaşmaya zorlanmasının ardından kapatılmıştı. O dönemde de, şimdi Başsavcı'nın iddianamesinde olduğu gibi, İslamcı olduğunu açıkça dile getiren Refah Partisi "laiklik karşıtı faaliyetler" yürütmekle suçlanmıştı.

Ancak bugünkü koşullar 1997-98 yıllarındakinden çok farklı. İslamcı karakterine rağmen, AK Parti Refah'tan çok daha ılımlı. Zayıf bir koalisyon içinde yer alan Refah'ın aksine, AK Parti Meclis'te çoğunluğa sahip. Her şeyin ötesinde, savaştan bu yana Türkiye'nin en başarılı hükümeti. Ceza yasasını yeniledi; Kürtlere, diğer azınlıklara ve kadınlara yeni haklar verdi; orduyu sivillerin denetimine soktu ve ülke ekonomisini büyümeye ve istikrara kavuşturdu. Bunlar, kendisinden önceki laik hükümetlerin hiçbirinin gerçekleştiremediği gelişmeler. Ve 2005 yılında bütün bunların ödülünü, Türkiye'nin 40 yıldır uğraşısını verdiği bir sonuca ulaşarak aldı: Avrupa Birliği'yle üyelik müzakerelerinin başlaması.

Geçtiğimiz temmuz ayında Türk seçmenlerinin çok büyük farkla AK Parti'yi tercih etmeleri hiç şaşırtıcı değil. Ancak parti, ordu ile katı laik kesiminin hiddetini üzerine çekti. Ordu, hükümetin yeni anayasa projesini hayata geçirmesi durumunda imtiyazlı konumunu kaybedeceğinden korkuyor. Laik kesim, partinin gizli bir gündemi olduğu ve ülkeyi şeriat kanunuyla yönetilen İslamcı bir cumhuriyete dünüştüreceği kaygısını taşıyor. Erdoğan ve Gül'ün çeşitli konuşmalarından alıntılar yapıyorlar, yakın zamanda da, hükümetin üniversitelerdeki İslamî başörtüsü yasağını kaldırma girişimine şiddetle karşı çıktılar. Atatürk'ün laik geleneğinin, çoğunluğu Müslüman olan bir ülkede liberal demokrasiyi korumanın en iyi yolu olduğu aşikar. Korunması gereken bir yapı bu. Ama Erdoğan ve Gül bu geleneğe bağlılıklarını açıkça ortaya koydular. Bundan sadece 10 yıl önce iyice pekiştirilen başörtüsü yasağının kaldırılmasının ülkeyi şeriat kanununa doğru götüreceğini düşünmek abesle iştigal. Ayrıca, yeni anayasa da dahil olmak üzere, AK Parti'nin gerçekleştireceği sözünü verdiği AB reformları İslamcı bir cumhuriyet kurulmasını imkânsız hale getirecektir. Bunların hiçbiri, demokrasiye inançlarının zayıf olduğu belli olan ordu ve laik çevreleri yatıştırmaya yetmedi. Generaller, geçtiğimiz nisan ayında Gül'ün cumhurbaşkanlığını engellemek için açıkça darbe tehdidinde bulundu. AK Parti temmuzdaki seçimleri de kazanınca ordu geri adım atarak Gül'ün cumhurbaşkanı olmasına izin verdi. Başsavcı'nın kapatma davası bu çirkin oyunda yeni bir perde.

Akıllı bir mahkeme, hiçbir anlamı olmayan bu davayı derhal reddederdi. Partinin çok ciddi seçmen desteğine sahip olması davanın görülmesini iyice tehlikeli hale getiriyor. Finans piyasaları korkuya kapıldı bile. Ancak maalesef, geçtiğimiz yıl Gül'ün seçilmesini engelleyen kararının da gösterdiği gibi, mahkemenin kendisi de ateşli laik çevrenin bir parçası. Aylarca süren tartışmalar ve siyasi kaosun ardından AK Parti aleyhine karar vermesi kuvvetle muhtemel."

dunyabulteni



Bu haber 470 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,781 µs