En Sıcak Konular

Barosso: 'Laiklik din gibi empoze edilemez'

8 Nisan 2008 23:11 tsi
Barosso: 'Laiklik din gibi empoze edilemez' AB Komisyonu Başkanı Barroso, demokratik yollarla seçilmiş iktidardaki bir partiye açılan kapatma davasından endişe duyduklarını belirtirken laiklik için sert konuştu.

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso, ''Demokratik yollarla seçilmiş, parlamentoda çoğunluğu bulunan AK Parti'ye kapatma davası açılmasına şaşırdık ve endişelendik'' dedi.

10-12 Nisan tarihlerinde gerçekleştireceği Türkiye ziyareti öncesinde bir grup basın mensubuyla bir araya gelen Barroso, Türkiye'yi daha önce hem resmi, hem kişisel ziyaretlerde bulunduğunu belirterek, ''Türkiye'nin tarihine ve kültürüne saygı duyduğunu'' vurguladı.

''Şunu açıklıklıkla belirteyim. Türkiye'ye ders vermeye gitmiyorum'' diyen Barroso, temaslarında müzakere süreciyle ilgili, ''ortak sorumlulukları'' gözden geçirerek, Türkiye ve AB arasındaki ilişkilerin tarihinin en iyi düzeyine taşınması için AB Komisyonu'nun desteğini ileteceğini aktardı.

Barroso, Slovenya dönem başkanlığı süresinde 2 fasılda daha müzakerelerin açılacağını bildirerek, Türkiye'den özellikle ifade özgürlüğü, dini özgürlükler, kültürel haklar, siyasi partiler ve ordu üzerinde sivil kontrol alanlarında reformların kararlılıkla sürdürülmesini beklediklerini ifade etti.

AK Parti'nin kapatılması istemiyle açılan davanın hatırlatılması üzerine ''Demokratik yollarla seçilmiş, parlamentoda çoğunluğu bulunan AK Parti'ye kapatma davası açılmasına şaşırdık ve endişelendik. Hukukun üstünlüğü ve demokrasi çerçevesinde (Anayasa Mahkemesi tarafından) karar verilmesini umuyoruz'' diyen Barroso, AB prensipleri ve Venedik Komisyonu kriterlerine saygı beklediklerini vurguladı.

Barroso, ''Biz, Türkiye'nin iç tartışmasına müdahil olmak istemiyoruz. Amacımız, tüm Türkiye ile çalışmak. Burada demokratik yollarla seçilmiş bir hükümet söz konusu. Adının a,b ya da c olması farketmiyor. Bir partiyi diğerine karşı desteklemiyoruz. Hükümeti, AB seçmiyor. Türk halkı seçiyor. Biz, reformları ve Türk halkını destekliyoruz'' diye konuştu.

Herhangi bir AB üyesinde iktidar partisine karşı kapatma davası açılması durumunda da aynı tepkiyi göstereceklerini belirten Barroso, Anayasa Mahkemesi'nin kararı üzerine verecekleri tepki konusunda şimdiden birşey söyleyemeyeceğini aktardı.

Barroso, ''Bu yaşadığımzı normal bir süreç değil. Ben, Türk hukuku uzmanı değilim. Yaşananların hukuka uygunluğunu tartışmıyorum. AB bakış açısını, prensiplerini ve kriterlerini anlatıyorum'' dedi.

Türkiye'nin ekonomik, sosyal ve siyasi ilerlemesinin AB'nin çıkarına olduğunu dile getiren Barroso, laiklikle ilgili endişeler konusunda şunları kaydetti:

''Din ve devlet işlerinin birbirinden ayrılması önemli. Teokrasiye karşıyız. Devletin değil ama halkın dini olacaktır. Bireyler ateist de olabilir. Burada bireyin haklarına saygı gösterilmesi önemli. Herkesin inancına saygı gösterilecek. Laiklik bir dinmiş gibi insanlara empoze edilemez. Laiklik, dinin yerini alamaz.''

Hükümetin, AB yolunda samimi olup olmadığının sorulması üzerine Barroso, ''Bunun bir testi yok. Bu benim kapasitemi aşar. Türkiye (AB sürecinde) ilerliyor. Daha hızlı olabilir miydi? Evet olabilirdi. Örneğin 301'inci maddenin AB'ye uyumlu olmadığını söylüyoruz. Bu değiştirilebilir'' şeklinde konuştu.

Türkiye'ye şimdiden üyelik tarihi vermenin mümkün olmadığını belirten Barroso, ''Son gelişmeler gösterdi ki, bu (Türkiye'nin üyeliği) zor bir konu'' dedi.

Türkiye'nin üyeliğinin hem kendi, hem AB'nin çıkarına olduğu konusunda iki tarafın birbirini ikna etmesi gerektiğini anlatan Barroso, AB üyeliğiyle Türkiye'nin aynen Almanya, Fransa ve İngiltere örnekleri gibi dünyadaki etkisinin artacağını, aynı şekilde Türkiye'li bir AB'nin siyasi ve ekonomik açıdan daha da güçleneceğini ifade etti. 



Bu haber 826 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    14,567 µs