En Sıcak Konular

Sami Türk'e göre yeni Anayasa formülü

8 Nisan 2008 20:30 tsi
Eski Adalet Bakanı Hikmet Sami Türk, olağan dönemlerde, anayasa değişikliklerinin partilerarası uzlaşmayla yapılması gerektiğini söyledi.

Türk, TED Ankara Koleji Mezunları Derneğince, TOBB Üniversitesi Konferans Salonu'nda düzenlenen ''Anayasa Taslağı'' sempozyumunun, genel değerlendirme bölümünde konuştu.

Yapılacak yeni bir anayasanın konsensusla gerçekleşmesi gerektiğini ifade eden Türk, ''Yoksa, bir taslak hazırlatıp, ondan sonra, 'Onu kabul ediyor musunuz? Etmiyor musunuz?' diye sormak, uzlaşma arayışı olarak nitelendirilemez'' diye konuştu.

2001 yılında ve o tarihten sonra yapılan kapsamlı anayasa değişikliklerinin partilerarası uzlaşmayla gerçekleştiğini vurgulayan Türk, ''Olağan dönemlerde anayasa değişikliklerinin partilerarası uzlaşmayla yapılması gerekir'' dedi.

''Yeni bir anayasa değişikliğine gerek var mı?'' sorusunun da sorulması gerektiğini ifade eden Türk, Türkiye'de yaklaşık 22 yılda bir anayasanın değiştiğini, oysa dünyada 220 yıllık anayasalar kullanan ülkeler bulunduğunu söyledi.

Anayasa değişikliğinin ancak koşullar gerektirdiğinde yapılmasının uygun olacağını belirten Türk, Türkiye'deki anayasa değişikliklerinin siyasal istikrar eksikliğinden kaynaklandığını anlattı

Temel hak ve özgürlükleri çok fazla sınırlandıran 1982 Anayasası'nın 15 kez değiştirildiğini ve böylece bu sınırlandırma özelliğini kaybettiğini ifade eden Türk, hak ve özgürlükler anlamında 1982 Anayasası'nın daha da ileri götürülebileceğini kaydetti.

-PROF. DR. FEYZİOĞLU-

Sempozyuma konuşmacı olarak katılan Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Metin Feyzioğlu, millet adına egemenliğin sadece yasama tarafından değil, yasama, yürütme ve yargı tarafından ortaklaşa kullanıldığını söyledi.

''Ne zaman, mahkemenin de yetkisini millet adına kullandığını içimize sindiririz o zaman demokrat oluruz'' diyen Feyzioğlu, kuvvetler ayrılığının olmadığı bir durumda ''çoğunluğun despotizminin'' ortaya çıkacağını savundu.

Feyzioğlu, anayasa taslağı hazırlanırken sivil toplum örgütlerine ve üniversitelere danışılmamasını da eleştirerek, ''Talimatla anayasa yazılmaz'' dedi.

Yargının, özgürlüklerin teminatı olduğunu ifade eden Feyzioğlu, yargının gündemdeki anayasa taslağında, bağımsız kılınmadığını da iddia etti.

-PROF. DR. GÜNDAY-


Ankara Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Metin Günday, anayasa taslağını değerlendirdiği konuşmasında, ''Mahkemelerin bağımsızlığı ve tarafsızlığı konusunda deyim yerindeyse dağ fare doğurmuştur'' dedi.

Taslağa göre Danıştay üyelerinin dörtte birinin Danıştayın işlemlerini denetlediği Bakanlar Kurulu tarafından seçilmesini eleştiren Günday, üyelerin 9 yıl süreyle seçilmesine de karşı olduğunu bildirdi.

İkinci bir defa seçilemeyen Danıştay üyelerinin azledilmiş sayılacağını ifade eden Günday, ''Hakim teminatının birinci ve en başta gereği, 'hakimlerin azledilemeyeceği' ilkesidir'' dedi.

Anayasa taslağında hakimlerin yeniden seçilebilmesi için, ''liyakat ve başarılarını yeniden kanıtlamak suretiyle'' ibaresinin yer aldığını da anlatan Günday, taslağın bu şekliyle yasalaşması durumunda hakimlerin yürütmeye bağımlı hale getirileceğini savundu. 



Bu haber 582 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,836 µs